Dysk wyciągnięty ze starego laptopa. Myślałem że to zwykła ata/pata, ale kabel nie pasuje i zgłupłem
Wygląda na ATA 100
Ten dysk to Fujitsu?
Edyta… kolega powyżej ma rację
Te 4 dodatkowe piny po prawej stronie służą pewnie do konfiguracji dysku
Tak Fujitsu. 4 piny na boku są chyba na zworki, jest to opisane na etykiecie.
Co to za ustrojstwo ta ata100? Można to jakoś podłączyć pod klasyczne złącze?
Na rynku są przejściówki, dziś pewnie bez niej się nie obejdzie
Choleza, a potrzebuję szybko wyczyścić ten dysk. Biednemu zawsze piaskiem w oczy
Mam gdzieś cały stos tych złączy
hehe… w pierwszym momencie pomyślałam, że to scsi type 1 (ten dolny na pierwszej fotce), ale aż tak starego dysku dziś raczej byś nie znalazł, zwłaszcza lapciokowego
To zwykła setkowa ata
A zworkologia jest tak
@MartinaNeumayer Wyłaź z szafy i się nie wygłupiaj robiąc mi zdjęcia z ukrycia
Ten sam dysk

Mam taką taśmę, ale nie pasuje do niego

Bo to IDE taśmę masz
Takie coś załatwi sprawę, czy lepiej mikrofalówka?
Kiedyś się nimi bawiłem, one mają swoje humorki. Raz działają poprawnie raz nawet nie startują a innym razem niestabilnie. Ale jak musisz ten dysk uruchomić i mniemasz żadnego sprzętu z ide to ostatnia szansa
Mam na swojej płycie głównej jedno złącze na taką taśmę jak pokazałem, tylko nie wiem jak to zrobić
Fucktycznie ten sam hadek Przelol
A tasiemkę to masz zwykłą (bodajże zwała się 33), a potrzebujesz tzw. setkową (66/100)
Takie są różnice… Trzeba Ci tasiemkę jak ta z niebieskimi złączami.
Że what?
W celu klaryfikacji ATA 66/100/133 korzystały z tych samych taśm - dodatkowo były dostępne też taśmy 80 pinów (fizycznie podłączone 40 pinów, ale obsługiwały cable select i UDMA).
Taśmy dla dysków 3.5 cala korzystały z taśm po 40 pinów, taśmy dla dysków 2.5 (laptopowych) miały mniejszy rozstaw i cztery dodatkowe piny dostarczające zasilanie i tryb działania (2x 5V, GND i typ).
Tak, to zwykłe ATA pod względem elektrycznym i logicznym ale w wersji 2,5 cala. Taśma służy zarazem do zasilania dysku 2,5 cala i dlatego są w niej dodatkowe 4 piny pomijając te od zworek (44 w odróżnieniu do 40 w przypadku 3,5 cala) W przypadku dysków ATA taśma i złącze są inne, mniejsze dla dysków 2,5 cala , inaczej niż w przypadku SATA, gdzie są identyczne. Taśma do dysków 2,5 cala jest popularna wśród amigowców bo np. Amiga 600 i 1200 posiadały tego typu złącze.
Spotkać można też przejściówki 3,5" <->2,5" z wyprowadzonym zasilaniem molex aby móc zasilić taki dysk podłączony do portu 3,5".
Poprzeglądaj te oferty:
https://allegro.pl/listing?string=taśma%20ata%2044%20pin&description=1&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-uni-1-5-1003
@GioWDS @Cedar Macie rację, rozstaw pinów wydaje się mniejszy w tym dysku. Czyli pozostaje mi tylko mikrofalówka, bo takiej przejściówki nigdzie nie znajdę…
ps.
Czy ktoś próbował już tak rozmagnesować dysk? Nic nie wybuchnie? Może lepiej rozkręcić i uszkodzić mechanicznie?
Rozwierć i tyle.
Nawet nie próbuj metalowych elementów wkładać do mikrofali, efekty pirotechniczne i mini burza gwarantowane.