witam mam w PC włożone 4 GB pamięci a dostępność 1,46 GB. Coś mi pobiera pamięć czy widzi tylko 2 GB pamięci?
Może być jedno i drugie! Odczytałeś te dane z Panel sterowania > System?
System oczywiście masz 64-bitowy?
nie 32 bit
tak z właściwości komputera
Przy systemie 32-bitowym, system widzi z tych zamontowanych 4 GB, około 3,2 GB tak na starcie! Do tego grafika przejmuje dodatkowo znaczną część pamięci RAM.
Pomyśl nad rozbudową, jak ddr 3 to za 20 zł marne 2 GB dostaniesz, tylko to wymagałoby wymiany systemu (koszta 64 bitowego, jak nie masz licencji) ewentualnie za 100-130 zł dostaniesz 120-240 GB dysk ssd, który odrobine złagodzi braki RAM
Grafika zabiera niewiele. Raczej, to tylko w takim prztpadku daje odczyt z jednej kości 2GB.
System nasz 32 bitowy i do tego coś za dużo idzie na podzespoły.
A pobierz system explorer portable, darmowy po polsku i sprawdź wydajność.
Powinieneś mieć dostępne jakieś 2.9GB.
Przede wszystkim sprawdź ustawienia w BIOS ile masz tam zadeklarowanej pamięci pamięci RAM zarezerwowanej dla zintegrowanej karty graficznej. Prawdopodobnie masz tam ustawioną bardzo dużą wartość i przez to system zabiera ci pamięć RAM na grafikę.
sprawdziłem Bios …Dram Frequency mam ddr3 1600 MHz
i co mam tam zrobić ? qurde nie znam się
W biosie masz coś typu: graphic gpu memory vram, może być w zakładce pamięć lub advanced, wejdź w te opcje i ustaw 128 MB jak tylko Internet lub 256 jak jakieś starsze gry odpalasz. Więcej nie ma sensu.