Co ulepszyć w komputerze?

Witam, mam około 1500zł na upgrade komputera (Do gier), ale nie wiem co jest najbardziej opłacalne.
Perametry:
-i5 4460
-GTX 960 4gb
-pamięć ddr3 8gb 800Mhz
Z góry dziękuje za pomoc.

tak na szybko to GTX1660 TI + upgrade/zdublowanie pamięci RAM do 16GB.

Jakich gier?
Obecniewidze 2 opcje:
procek na i7 lub sprzedajesz i kupujesz set na Ryzenach.

No właśnie do różnych, najczęściej jakiś assasin, czy League of Legends, często też GTA 5. Ale żeby pograć w te nowsze tytuły na ustawieniach średnich ze stałymi 60fpsami to ten komputer trzeba ulepszyć.

@format_c Dasz linka do jakiejś dobrej pamięci np. z morele do 300zł? bo sam nie jestem zbytnio obeznany w tym temacie :confused:

Jak najnowsze tytuły to bezwzględnie i7 4790 (ok. 700PLN (dziękuję za zwrócenie uwagi)), a potem ewentualna zmiana karty i upgrade RAM.

Jeśli kupować RAM to najlepiej kości identyczne do posiadanych. Przynajmniej ja bym tak zrobił.

Dzieki za odpowiedzi :slight_smile:

@format_c a co myślisz o procesorze od ryzena w tej cenie?

Pytanie skierowane do mnie tak więc odpowiem: nie mam pojęcia. Odpisując kieruję się własnym doświadczeniem, a od AMD nigdy nie miałem procesora czy karty.
Pamiętaj też, że do przesiadki na procesory czerwonych wiąże się z wymianą płyty głównej.

1 polubienie

Jak masz 4 generację Intel to olej nowe sprzęty, nie zobaczysz wielkiej różnicy. Podaj model płyty głównej.
Wg mnie do zakupu i7 i podbicie do 16GB RAM. resztę kasy zostaw żeby zmienić grafikę na GTX 1660.

Jeszcze jedno pytanie, czy ta karta https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-1660-ti-gaming-x-6g-6gb-gddr6-gtx-1660-ti-gaming-x-6g-4144267/ bedzie pasowac do moich podzespolów?

Jak 960-tka pasuje, to ta też będzie.

będzie, ale są chyba i tańsze, też z 36m gwarancją a za 100 lub dwie dorzucisz przynajmniej 1 8GB kośćRam, jak nie wparze z ssd.

właśnie mam zamiar dokupić jeszcze 8gb ramu i jak mi starczy to ssd
A co do ssd, to jaki polecacie tak do 150zł? I czy każdy będzie pasował czy od czegoś to zależy?

Każdy będzie pasował.

Przy tej pojemności kieruj się wyłącznie ceną. No i może żeby miał 3 lata gwarancji zamiast dwóch. Nie ma sensu pakować się w droższe konstrukcje.

Crucial BX500.

Mam takie pytanie @format_c, gdzie Ty widziałeś i7 za 400zł? A może miałeś coś innego na myśli?

A jeśli chodzi o dokupienie drugiego 8gb ramu to nie moge znaleść tego co mam w komputerze, musi być on taki sam?

Nie, nie musi być, ale najlepiej by miał podobne parametry timingi, taktowanie itd…

Ja mam ddr3 8gb 800mhz, więc jeśli kupię ddr3 8gb 1600mhz to coś się stanie?