Co ulepszyć w komputerze

Witam obecnie posiadam pc : i3 4160, gtx 1060 6gb, 8 gb ram, 1tera hdd oraz 250 gb ssd. I chciałbym ulepszyć ten komputer ponieważ obecnie nie daje on już rady z nowymi grami. I chciałem się zapytać co warto w nim zmienić. Raczej wydaje mi się, że karta graficzna dalej jest mocna i będzie jeszcze starczać na pewien czas. Chciałbym wymienić procesor na AMD Ryzen 5 3600 jak procek to i płyte muszę więc płyta : Gigabyte B450 AORUS ELITE i ram ten :HyperX 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Fury.
Ale czy będzie to dobre wzmocnienie i czy będzie służyć na np jakieś 3 lata. Lub może co lepiej wymienić w takiej cenie albo dać coś innego. Te ulepszenie kosztowało by mnie na ten moment 1600 zł i wydaje mi się, że by był on dobry ale wole się dopytać może ktoś doradzić coś lepszego albo gdzieś się pomyliłem i dany komponent nie będzie taki jak trzeba.

Mużesz spokojnie brać o 500 zł taniej na Ryzenie 1600 i troche tańszej płytce. Za 2-3 lata prawie na 100% wyjdzie nowa podstawka, istnieje duża szansa, że wtedy kartę będziesz też wymieniał.

Jeżeli jednak masz środki… to 3600 jest bardzo OK.

Myślę że spokojnie na te 2 lata będzie zestaw ok przy ryzen 5 3600. Jeżeli nie chcesz grać w 4K to grafika też wystarczy .

Wybrany zestaw spoko, podaj też jaki masz zasilacz, żeby nie było, że podepniesz super sprzęt w potencjalną bombę.