Co ulepszyć?

Siema, ogólnie chciałbym ulepszyć PC który w sumie mam już od 2015 roku i nic w nim nie zmieniałem.
Jest tam:
i3 4170
GTX 750ti
8GB HyperX Fury 1600MHz
ASRock H81M-G
1 TB HDD
oraz wszystko zasilane XFX 430W
Chciałbym po upgradzie obudowy i dołożeniu nowego SSD i ramów oraz zmiany zasilacza pod koniec roku przesiąść się na nowe generacje procków no i wjechać z nową grafiką. Co polecacie ulepszyć pod koniec roku żeby w sumie wyjść jedynie z wydatkiem (prawda licze tutaj że sprzedam stare części i zysk z nich wydam na nowe części) ok. 300 PLN ?

Za 300 zl to kupi Pan sobie dysk SSD i nic wiecej. Nie widze sensu wydawac tak malej sumy na upgrade sprzętu poniewaz nie wiele to da w wydajnosci.

1 polubienie

Nic nie ruszaj. :slight_smile:Cokolwiek byś miał zmienić, to i tak będzie trzeba zmienić resztę żeby nadgonić. :slight_smile: i3 i 750TI są idealnie dopasowane. Odłóż 300 zł na przejscie na Ryzeny. :slight_smile:

1 polubienie

SSD jedynie to te 128GB na system i może jakąś długo ładującą sie gierke

Zgadzam się , jedynie dla czasu dysk ssd na system , w takiej kompilacji co masz to już warto pomyśleć nad całkowicie nowym tematem .

1 polubienie

Za 300 zł to możnaby spróbować zmienić i3 (100zł może warte) na i5(170zł) i gtx 750ti(200zł) na rx 570(400-500) lub gtx 1050ti(350) zależnie od ofert. Żeby zmienić tego kompa na nowego Ryzena z przyzwoitą grafiką to trzeba by pewnie ponad 1000zł dołożyć, chyba że siadł by w dobrej cenie używany komplet CPU+płyta +RAM.

1 polubienie

Można ale z tego jedynie SSD da naprawdę odczuwalnego kopa.

1 polubienie

Dobra, to na razie jedynie tylko dołoże może czwórke ramu i SSD, a pod koniec roku jak sie uda to czeka mnie przesiadka na totalnie nowego PC. Dzięki chłopaki za rady!

Jak dodasz SSD to o ile nie dobijasz do 7GB w użyciu to szkoda RAM dokupować.

1 polubienie

Wyjaśnisz na co ci tyle ramu?
Jeżeli nie pracujesz zawodowo w Photoshopie to 8GB wystarczy.

Właśnie zastanawiałem sie nad dokładką żeby zagrać sobie w Forze Horizon 4, widziałem że przy 12 już lepiej sobie radzi niż przy 8

Witam , to lepiej już 2 x 8gb nie baw się w żadne 12 gb. Jak chcesz zostać przy tym układzie komputerowym to zmień dysk wtedy na ssd , dodaj pamięć i kartę graficzną :slight_smile: ale koszt to już jakieś od 500 zł

Przy tym sprzęcie co masz, żadna gra nie potrzebuje 8GB, bliżej 4GB RAM. Samym RAMem się cudów nie wojuje. Forza lepiej sobie radzi na lepszym sprzęcie, a nie na więcej RAM.

No to wpakuje jak na razie samego SSD’ka w sumie, pod koniec roku czeka mnie przesiadka :smiley:

Przy tym procku i grafice nie puścisz tej gry w max ustawieniach więc nie będzie potrzebowała aż tyle ramu.

Bierz SSD, postaw na nim Win10 i baw się dobrze.
Jeżeli nadal będziesz niezadowolony, użyjesz więcej niż 7GB ramu to pomyślimy co ci dalej dokładać.

1 polubienie

Okok, dzięki za porady chłopaki! :relaxed: