Co ważniejsze w pamięci: timingi czy częstotliwość?

Witam.

Mam w biosie opcje “Timing Mode” i do wyboru: “Auto” i “MaxMemClk”

gdy wybieram Auto cpu-z pokazuje:

pamieci1.jpg

a, gdy wybieram MaxMemClk cpu-z pokazuje:

pamieci2.jpg

które ustawienia są lepsze?

przy drugim ustawieniu czestotliwość Ci spada na 533 Mhz a twoje ramy radzą sobie z 667 jak widać na załączonym obrazku nr.1 timy ustaw najlepsze dla swoich kości, opcja szukaj. :stuck_out_tongue: a częstotliwość dodatkowo próbuj trochę podkręcić :wink:

duzo zalezy od chipsetu,

intel 975/965 mniej jest wrazliwy na timingi jak na czestotliwosc-mozna ustawic luzne timingi(5-5-5-15) i wysokie fsb,odwrotnie jest przy nf ,ta wydajniejsza jest z niskimi timingami ,np. 667(3-3-3-9) bedzie mialo podobna wydajnosc jak 800(5-5-5-15)

moja płyta to Abit NF-M2S

w biosie mogę ustawić: 533/667/800 Mhz

i jak ustawiam na 667 to mimo tego, że mam włączone MaxMemClk to w cpu-z pokazuje mi znów CL 5

co zrobić?

nic, widocznie masz kosci 667 cl5

sprobuj ustawic recznie timingi na 4-4-4-12 na 335mhz,jesli odpali i bedzie stabilny-pare godzin testow itp. to potem mozesz puscic je na 800,ale tu jest loteria i w zasadzie to powyzej 335 podnos co kilka mhz fsb i testuj na stabilnosc

jak napisalem poprzednio ,przy nf wazniejsze sa nizsze timingi,wiec jesli rusza na 667 cl4 , to powinny byc rownie wydajne co na 800 cl5

nie mogę ustawić samodzielnie częstotliwość i timingów (chyba)

screen z biosu:

bios.jpg

mogę? jeżeli nie to czy zmiana biosu by pomogła?

czy mogę ustawić na 800?

jeżeli nie, to które ustawienie będzie lepsze: pierwszy czy drugie?

oj,

poczytaj o kreceniu pamieci i proca … bedzie szybciej anizeli czekanie na odpowiedzi :slight_smile:

generalnie, podnies napiecie na ram i mozesz sprobowac puscic je na 800 cl5,nawet nie napisales co masz za pamieci,wiec wrozyc to sobie moge …

moje pamięci to Goodram 1GB 667 CL5

napięć nie mogę podnosić…

więc zrobić: wybrać któreś ustawienie (ale jakie) czy można spróbować dać na 800?