Witam mam pytanie co opłaca się kupić dysk czy chłodzenie do procesora .Obecnie posiadam intelowskie chłodzenie .
Ja mając taki dylemat po prostu rzuciłbym monetą.
Dysk.
Dysk może poczekać.
Wymień chłodzenie procesora i następnie zbieraj na dysk .
Idź do wróżki na podstawie takiej ogromnej ilości danych wróżka powie ci co wybrać. Ale dla mnie po prostu jest nadmiar danych i się gubię.
Ale czy będzie jakaś podwyższona wydajność jak kupie chłodzenie ? Raczej chyba nie .
Dobrze pomogę ci doprecyzować. Podaj specyfikację. Co robisz na komputerze jaki masz budżet lub jakie chłodzenie i jaki dysk masz do wyboru? Jakie temperatury ma obecnie procesor.
Chłodzenie procesora nie zwiększy jego wydajności a obniży temperaturę.
Zauważysz mniejszą temperaturę.
Teraz tak no oko to mam na CPU jakieś 40 C na pulpicie ,a podczas grania 60-70 C
Temperatury wyglądają na dostatecznie dobre. Co nie zmienia faktu ,że odpowiedziałeś na jakieś 10% rzeczy. Jak chcesz pomocy to zacznij współpracować. To ,że koledzy wróżą z fusów odpisując ci np. “dysk” to nie znaczy ,że jest to dobra rada. Chyba ,że tak mocno wierzysz w wróżki.
Specyfikacje kompa -
Procesor : i5-3570
Karta graficzna : MSI GTX 970 4gb
Pamięć ram : 8GB ddr 3
Płyta główna : Asrock H61MU3S3
Chłodzenie CPU : Intelowskie
Dysk : Jakiś zwykły 250gb
Zasilacz : Tacens radix eco iii 650
Jeszcze poproszę o budżet. Komputer stawiam ,że do gier patrząc po specyfikacji. Tak wstępnie patrząc po specyfikacji było by warto zakupić nawet niewielki dysk ssd by zainstalować na nim system. Przyspieszy to w sposób znaczący twój system. Fpsów nie zmieni ale warto po komfort pracy jest zupełnie inny.
@FluFst dałbyś np. link do skanu - http://www.userbenchmark.com
Za mniej niż 400zł masz - Samsung 860 EVO 500GB - x-kom / morele