Witam mam problem gdyż moje podzespoły niby nie są takie złe lecz w grach osiągi są bardzo marne i chciałbym zapytać co można by było wymienić by te fps wzrosły chodzi tutaj o gry takie jak: League of Legends i Cs:go w lolu mam na starcie 100fps a w rozgrywce po 50-40 i to nie jest za miłe granie gdy zformatowałem tego kompa były te fpsy w granicach 60-70 i po paru miesiącach spadły mówie teraz o Lolu a w cs mam po 30 fps i oczwyscie wszystko na najmniejszych ustawieniach w lolu i cs’ie wyróżniony tekstpodzespoły:
Procesor: amd athlon 64 x2 dual core processor 6400+ 3.20 GHz
karta graficzna: Nvidia GeForce GTS 450
płyta główna: gigabyte m52l s3p
pamięć RAM: 4GB w 3 kościach
Dysk twardy: samsung hd322hj scsi disk device
niestety mam zasilacz z czarnej listy jest nim: Akyga 500W
mój budżet to 300zł. Pozdrawiam i mam nadzieje ze cos da się z tego wycisnąć
Zacznij od wymiany zasilacza szkoda usmażyć kompa.
Zostaje tyle samo na procek jakiś phenom II x4 945 lub 955 tylko zobacz czy Twoje mobo go obsługuje. Było 5 rewizji płyty więc sprawdź dokładnie. Pamiętaj, że procki o TDP 125W raczej odpadają (chyba, że mobo je obsługuje) choć wątpię czy jakakolwiek rewizja płyty obsługuje te procki.
Tak na oko, to Rev1 po aktualizacji biosu obsługuje prawie to samo, co Rev2.4.
Choć nie wiem na ile ta lista jest wiarygodna.
Np. Najstarszy Rev1.0 obsługuje Phenom II X4 840 z biosem F5, a niby najnowszy 2.4 ma "no support. No chyba, że wsparcie nowszego modelu porzucili szybciej, bo był niszowy.
Najtańszy Phenom II X4 na Allegro, być może za 100zł pójdzie
Płyta obsługuje 16GB RAM. Rozsądnie możesz zrobić upgrade do 8GB, czyli w ostatni wolny slot kupujesz jedną kość 4GB. Szybkość kości taka jak pozostałej trójki, pewnie 800Mhz.
No i oczywiście SSD. Skoro FPSy zmniejszały się w miare upływu czasu, to pewnie HDD jest zarzynany kolejnymi procesami/fragmentacją plików.
Athlon 6400+ ma TDP 125W, a Phenom II X4 840 ma 95W, więc zasilacz trochę by odetchnął.
Ale jakby kupować, to tani i dobry jest SilentiumPC Elementum E1 SI 85+ ATX 350W.
Zasilacz+Phenom+4GB RAM powinno zmieścić się w 300zł.
Możesz również sprawdzić co bottleneckuje np. przez MSI Afterburner.
Jak grafika, to za 300zł kupisz nowego GeForca GT1030.
I ten podzespół mógłbyś kiedyś wykorzystać w nowym komputerze.
Bo CPU i stary RAM, to co najwyżej na Allegro będziesz mógł kiedyś sprzedać.