CPU
Intel Core i5 2500K @ 3.30GHz 51 °C
Technologia Sandy Bridge 32nm
RAM
8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)
Płyta Główna
ASRock P67 Pro3 (CPUSocket) 33 °C
Grafika
IPS234 (1920x1080@59Hz)
2048MB ATI AMD Radeon HD 7850 Series (Gigabyte) 39 °C
Nośniki
465GB SAMSUNG HD501LJ SCSI Disk Device (SATA ) 26 °C
232GB Samsung SSD 850 EVO 250G SCSI Disk Device (SATA (SSD)) 39 °C
Napędy Optyczne
ELBY CLONEDRIVE SCSI CdRom Device
TSSTcorp CDDVDW SH-222BB SCSI CdRom Device
Audio
ASUS Xonar DG Audio Device
I teraz pytanie co polecacie wymienić na nowszego tak aby nowsze gry działały bez zająknięcie
Np Assassin’s Creed Origins chodzi mi na nisko średnich i to z oporami (mam go na dysku SDD)
Gta 5 prawie chodzi na full przy 1920 na 1080
Czy pora to sprzedać bez dysku SDD i zainwestować w nową jednostkę ta ma jakieś 7 lat i tylko dysk SDD dokupiłem w tamtym roku
Wg mnie warto zainwestować w solidną kartę typu gtx 1060 6GB. 2500k to kozackie CPU, które nie staje się bottleneckiem nawet takiej karty (w przyszłości zawsze możesz ją przełożyć do nowego kompa, a tego sprzedać z radeonem).
No to koniec. Wszystkie dostępne w sklepach Core i5/Ryzen 5 i lepsze są bez sensu, jeżeli 2500k nie jest wąskim gardłem dla takiego 1060 6GB.
Nawet ten Twój flmik to strzał w stopę! W Shadow of Mordor spadki do 40 fps?! Forza Horizon 3 widać, że ledwie płynność utrzymuje gdzie na tej karcie powinno być +60 fps! Ale owszem - w oskryptowanych ciasnych gierkach, gdzie nawet ziemniak jako CPU dałby radę (Battlefield, Call of Duty, Doom) mamy cudowne +60 fps.
2500K jest ok. 10% wydajniejszy od Core i3-6100, także na tym procesorze nie da się osiągnąć więcej jak 40 fps “z hakiem”. Pff…ja u siebie z Ryzenem 5 1600 mam chwilowe spadki poniżej 40 fps, gdzie mój RX580 powinien mieć stabilne ponad 40 klatek na Ultra.
W bardziej procesorowych gierkach, czyli właśnie tj. AC Origins, przyszły Odyssey, Kingdom Come - 2500k już nie da rady. Musiałbyś go naprawdę porządnie podkręcić, ale i tak 4 wątki tego CPU będą lada moment za mało, i to już jest po prostu czas na nową podstawę.
Zacznij od kupna lepszej grafiki, możesz celować w GTX 1060 6GB (teraz są w promocji, SSD gratis), bo nawet GTX1050 2GB jest lepsza od Twojej. Jeśli dalej będziesz niezadowolony pozostaje kupić nowy komputer na np. i5-8400 lub lepszym
No tak, a na ten nowy komputer wyjmie sobie pieniądze z magicznej skarbonki.
Osobiście pewnie sam bym tak zrobił. Kupiłbym do tego zestawu dobrą kartę i w wielu grach byłoby super. Co najminej kilka miałoby nieprzyjemne spadki fps, a na palcach jednej ręki zliczysz gierki, które wykorzystają może 50% mocy takiej 1060 i ledwie będzie ponad 30 klatek (wspomniany AC Origins). A takich gierek będzie co raz więcej, bo te co powstają obecnie, są już po tej Ryzenowej rewolucij, gdzie możemy jednak mieć masę wydajnych wątków w zwykłym komputerze.
Nie - czytanie ze zrozumieniem. Zapytał co w obecnym wymienić, i
Ja napisałem wyraźnie, że tak. Jeżeli napisze, że chce w takim razie nowy, poda budżet - można kleić nowy. Nie wiadomo czy taki i5-8400, który mu poleciłeś, jest w jego zasięgu.
Człowieku - ja nic nie mówię, co on ma zrobić. Odpowiadam zwyczajnie na jego pytania z dokładnym i wyczerpującym uzasadnieniem. Nie ma sensu pakować w tą maszyne co ma i niech myśli o wymianie na kompletnie nowy komputer. Co dalej z tym zrobi - to jego decyzja.
Gratulacje, porównuj z i5-2500K podkręconym do 4,4 GHz. Owszem, sam to napisałem:
A autor, jak widzisz w pierwszym poście, ma standardowe 3,3 GHz. Płyta mu pozwoli na nieco OC, jednak to też wydatek w porządne chłodzenie za minimum 100-150 zł. I nie wiem czy tyle zachodu wart. Nie wiadomo w końcu na ile mu płyta i ten CPU pozwoli. Jeżeli nie przekroczy 4 GHz - to zdecydowanie nie warto. A IMO i tak nie warto bo to tylko krótki zastrzyk adrenaliny dla i tak konającego, i lepiej te stówki włożyć do świnki i oszczędzić na nowy PC.
Po co, jeżeli następny komputer nie będzie miał procesora do podkręcania? Zbędnie wydane pieniądze, które mógłby przeznaczyć na ciut lepszy procesor, kartę, RAM czy cokolwiek (jak mówię - do porządnego podkręcenia tego i5 trzeba chociaż Fortisa 3 za 150 zł).