Witam chciałbym coś zmienić w komputerze, by lepiej chodził i ogółem jak każdy gracz pragnę więcej FPS . Nwm co mogę wymienić na modernizację mam 800zł + częsci które wymienię zostaną sprzedane stąd bedzię więcej pieniędzy. Więc co można z tych rzeczy wymienić ; ?
-Procesor i płyta głowna:
[Procesor Intel Core i5-7500, 3.4GHz, 6MB, BOX ]
[Płyta główna MSI B150 GAMING M3]
Specyfikacja płyty:
**-Karta graficzna **
[Karta graficzna MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 3G 3GB GDDR5 (192 Bit) 3xDP, HDMI, DVI-D, BOX (GTX 1060 GAMING X 3G)
-Pamięci RAM :
Pamięć ADATA XPG, DDR4, 8 GB,2400MHz, CL16
Z góry dzięki za pomoc!
No to walnę prosto z mostu. Masz dobrze dobrany zestaw i zmieniając jedno reszta zostaje w tyle.
Jak jednak wiadomo największy wpływ na FPS ma grafika.
Sprzedaż obecnej + Twój budżet to ponad 1200 zł. Za tą kasę bierzesz GTX 1660 i 8GB RAM lub GTX 1660 Ti.
Oczywiście CPU zostanie w tyle, więc po dołożeniu RAM jest pierwszy do wymiany na i7.
Pierwsze co to karta graficzna, najlepiej w parze z dodatkowym RAM’em.
Zdecydowanie lepiej GTX 1660 + 8 GB RAM ( będziesz mieć 16 GB):
RAM - https://www.x-kom.pl/p/435159-pamiec-ram-ddr4-adata-8gb-2400mhz-xpg-gammix-d10-red-cl16.html albo gdzieś używany dorwać
Tego Gigabyte najlepiej: https://www.x-kom.pl/p/485159-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-gtx-1660-gaming-oc-6gb-gddr5.html
Moim zdaniem będzie mistrzostwo. Procesor nie będzie, aż tak zostawać w tyle, ale w przyszłości możesz go wymienić niskim kosztem na używanego i7.
Drugą opcją byłaby sprzedaż płyty, RAM i procesora i przejście na zestaw AMD - tutaj masz wtedy większe możliwości rozbudowy:
- procesor możesz spokojnie podkręcić do 3.7-3.9 GHz, dobrze mieć dodatkowy cooler Grandis 2 albo Fortis 3
- nadal będzie trzeba pomyśleć nad nową grafiką (tutaj mógłbyś włożyć nawet RTX 2060 - jeśli pozwoli zasilacz)
- plus za rok-dwa, możesz zmienić procesor na nowszy Ryzen 4XXX(bez konieczności zmiany płyty głównej i RAM, bo AMD wspiera cały czas socket AM4)
Właśnie myślałem nad zmianą pamięci na 16 GB 3200MgHz G skill trident RGB czy bedą w pełni działały mam niby płyte która obsluguje 2133Mghz ale w biosie ustawilem 2400i dziala czy zadziała z 3200MgHz? A i może zamiast 1660 kupić RTX 2060 MSI GAMING ?
Bezsens Jeżeli płyta obsługuje do 2133, jakoś podkręciłeś na 2400, to 3200 pewnie pójdzie nizej, dużo niżej, drugie… to nie da wielkiego kopa w porównaniu z ceną. Dokup 8 GB tych co masz To nie Ryzeny
A może wymienić cały komputer? Jaka różnica miedzy 2060 i 1660? głównie RayTracking, ale zapmnij o tym, na płynna grę 2060 słaba i procek, nawet i7, będzie słaby
Pancia dobrze to ujął, 1660(ti najlepiej) + 8 RAM, dalej i7 dowolna i na 3 lata spokojnie grasz w wysokich. Później ustawienia w dół lub wymiana.