Posiadam komputer stacjonarny o parametrach:
Płyta główna: Gigabyte GA-M52LT-D3
Procesor: AMD Athlon II x2 255 3114 MHZ
Karta Graficzna: Nvidia Geforce GT430
Pamięć: 2GB DDR3 1333MHz
Zasilacz: Modecom 400W
Co mógłbym w nim wymienić oprócz płyty głównej, aby zdecydowanie poprawić jego wydajność? Dysk SSD już mam więc to można odkreślić Proszę o pomoc z resztą podzespołów.
Zasilacz nie najlepszy, ale idziemy:
do 150 zł, sprawdź jakie wspiera płyta, procek Athlon/Phenom z 4 Rdzeniami.
Najtańszy najlepszy, do nowych i tak nie dogonisz, a pchać się w najmocniejsze, to strata pieniędzy
Kolega Ci napisał, na płycie (sprawdź!) masz pewnie 2x1 GB RAM, w dwa wolne banki wsadź 2x2 GB.
Zmniejszenie Swapa na dysk poprawi komfort. Pamieci (ilość, czy płyta wspiera ponad 4 i rodzaj dopasuj do tych które masz, ta sama firma najlepiej;p) koszt? z 50 zł
Jeżeli chcesz w cos grać, to i karta graficzna, nie sugeruję muzealnych, nie sugeruję energozernych lub drogich. Takim rozsądnym wyborem powinna być rx 550 za mniej niż 300zł dostaniesz, ewentualnie jakbyś 1050 trafił w tej cenie
Razem 500 zł, przedłużenie życia o 2 do 3 lat, potem zgon
Według producenta po aktualizacji BIOSu do wersji F3B Athlon X4 635 jest wspierany przez płytę, nawet 6-rdzeniowe Phenomy, ale tu już bym się nie pchał z tym zasilaczem.
Generalnie to chciałbym żeby komputer pracował płynnie. Czasami zagrać w jakieś nie wymagające gry. Chciałbym najlepsze pasujące pod tą płytę podzespoły:-)
Najlepsze = najmniej ekonomiczne
(musiałbyś zacząć wymieniać zasilacze, kupować 6 rdzeniowe, dodatkowe chłodzenia, podkręcić jeszcze i… wyszłoby jak za nowy ;p)
Do pracy to procek i ram, jak podałem poszukaj, łącznie ~150 zł. Zysk będzie duży.
Cześć,
Jaki masz budżet, ile możesz wydać ( nie ukrywam że to będzie kosztowało)?.
Możesz wymienić na sam początek zasilacz, kupić 8GB ram i kartę graficzną a z CPU to jeszcze pomęczysz się aż uzbierasz na jakiegoś procka z 6 lub 4-rdzeniami.
No i po za tym też mam GT430 i obecnie zbieram na coś mocniejszego
Dziwna kolejność Cały komputer jest wart niemal tyle samo co dobry markowy zasilacz
O ile wymiana procka i dodanie RAM nie zmieni obciążenia, ergo nie zwiększy szansy na wybuch, to w necie i grach da zysk. Można do 8 GB dodać, ale osobiście niepchałbym się, szkoda kolejnych 50 zł na kości 2x2 kiedy można za to już do karty dodać lub, jeżeli planuje wymianę i mocniejszy komp, lepszej karty i zasilacza
Kwestia kluczowa: budżet.
Cudów w tym nie bezie i osobisce szedłbym po kosztach, a duże modernizacje = sztuka dla sztuki.
No to przyjmijmy w takim razie, że modernizacja miała by objąć trochę lepszy procesor, troche lepsza grafikę do tego trochę dodatkowej pamięci. Co można by do tego odpowiedniego dobrać?
W temacie ramu, to napisz jaki masz. Większa szansana bezproblemowe działanie to ten sam producent, największa jak jeszcze użyte kosci sparwdzi się
Grafika, czy i ewentualnie jakie gry?
Z procesorów 4 rdzenie, najlepsze byłyby Phenomy x4, z 800/900 ewentualnie Athlony x 4 z 630+, wyższy numer =… lepiej
Dla porównania Twój procek w benchmarku ma koło 1800p, te serie o których pisałem, to ~~3500 . Między nimi jest różnica, najmocniejsza chyba byłaby 980 Phenoma koło 4,5 tysięcy punktów, ale to już koło 200 zł, czyli tyle co za nowego Athlona (który wyciąga koło 5000)
Sprawdź na stronie producenta, które modele wspiera płyta, bez tego może się okazać, że wybierzemy, i zonk…
Owszem, to minimum, chyba że masz netbooka. A tutaj nawet po wymianie masz bliżej do Atoma 4200 niż Ryzena 1200 lub G4560. Te 2x1 gb na większe zawsze można wymienić i z 6 zrobić 8, ale to już zależy od budżetu i zapchania w konkretnych grach, na konkretrnej karcie (np.vram) Na początek najlepiej wydać możliwie mało i osiągnąć możliwie dużo
Wg mnie opłacalna wymiana to:
Procesor 4 rdzeniowy, Athlon x4 np. 635
8GB RAM (4x2GB)
Wymiana zasilacza na SilentiumPC Elementum 450W
Karta graficzna GTX 550 Ti lub RX 550.
Tu chyba najlepiej zapytać gościa ile chce w KUP TERAZ, można dokładać, ale nie widziałem Twoich pamięci na jednej aukcji w tym samym modelu = koszty przesyłki i brak zgodności. A te pracowały razem
Z athlonem x4 jest szansa, że zarówno Windows i BIOS nie będą wymagały żadnej ingerencji. To ta sama rodzina i ta sama technologia.
Istotne: masz Windowsa 64 bitowego? bo 32 bitowy wspiera tylko do 4 GB pamięci.
Gdybyś miał 32 bitowego i nie masz jak ulepszyć, to inne rzeczy byśmy proponowali