Mam dokładnie ten sam model. Cicha, półpasywna, dała się lekko podkręcić. Po OC więcej jak 67 stopni na niej nie widziałem.
Ja po tych Dellach jestem przyzwyczajony do ciszy, ale jak sie wyłącza jak zimna, to ok.
AA 1050 nie potrzebuje zasilania dodatkowego ,trzyma się w 75W. no…
Domyślna krzywa wentylatorów załącza wiatraki dopiero od 55 stopni. Na pulpicie karta ma jakieś 45.
Ten model wymaga podjęcia 6 PIN.
Edit: przyjrzałem się dokładniej i jednak mam inną kartę. Moja ma backplate i dodatkowe zasilanie.
Chcesz energooszczędnie i żeby był Dell poleasingowy? To mam takie fajne rozwiązanie.
Dell Optiplex 7010 SFF + i7 3770s, 16GB ramu, GTX1650LP i jakiś SSD, W swoim mam 240GB SSD + 2TB HDD, nie pozbyłem się DVD.
Całość pracuje na 240W zasilaczu.
Współczesny zestaw na porządnych komponentach też łyka prąd jak szalony
CPU - 120-160W
Grafika - 200 - 230W
Jak łatwo policzyć łączne obciążenie potrafi być w okolicach 400W na zestaw.
W idle na pewno jest poniżej 200W, ale bez rewelacji.
Jak chcesz coś energooszczędnego, to trzeba o tym myśleć od początku budowy zestawu. Wybrać odpowiedni procesor o niskim TDP, zintegrowaną kartę graficzną itd.
Dlatego teraz kupilen ryzena
50-65W CPU
Myślę na grafiką, integra mnie nie interesuje.
Kiedyś kompa wymieniałem co pół roku, były skoki wydajności, a teraz można używać 10 letniego sprzętu i wszystko lata. Tylko ten prąd.
TDP - rzecz na którą nigdy nie patrzyłem
Jak energooszczędna to GTX1650/1650super.
Pierwsza zasilana z pci, max 75W.
Reklamują jako super alloy, wiem, że reklama. Ale może trochę prawdy jest.
No i zasilacz Dell 875W, nie jakieś tam badziewne corsairy, czy sainlacery
Dokupiłem tez taki używany wiatrak, bo jakoś nie wierzę w te boxowe
Ogólnie kiepska płyta, bo nie ma chłodzonych sekcji zasilania. golas totalny.
Już lepiej wybrać to:
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b450m_ds3hrev_10#kf
Montowałem i jak na tę cenę płyta niezła - płaciłem 319.
Cooler, który wybierasz nie należy do jakichś szczególnie wydajnych. Nie będzie to oszałamiająco lepsze od BOX’a. Co do zasilacza to chyba dawno nie obserwowałeś rynku. Takie Supremo od SPC to jeden z lepszych tworów na rynku z certyfikatem GOLD. Trzeba patrzeć głównie na to, jak skonstruowany jest zasilacz, a nie z jakiej firmy on jest.
No właśnie od kilku lat jestem “po za”.I od nowa się uczę. Płytę już kupiłem , szaleć nie zamierzam, a zasilacze to inna bajka.
Z drugiej strony jak szukałem sprzętu to nie było odzewu, albo cuda po 1000 zł, Jak kupiłem to wszyscy mądrzy.
HOWGH
A co do sekcji zasilania. Jak mam za kawałek metalu płacić 80 zł więcej, to wolę lepsze wiatraki. Jak buda ciągnie i wywala powietrze, to jest dla mnie OK. W tym temacie chyba nic się nie zmieniło.
A z tym biosem na kartach to jest jakaś gimnastyka? Potrafię sobie zrootować telefon i w sumie to siedzę na linuxie. Winde tez mam, zaglądam jak chcę pograć.
Bo ceny tych kart są do przyjęcia
Temat zaczął się od omówienia rachunków za prąd, i że co jakiś czas warto sprzęt wymienić. Temat składania zestawu powinieneś założyć osobno by się więcej zainteresowanych znalazło. Nie przedstawiłeś żadnych konkretnych oczekiwań, a temat kręcił się wokół GTX’a 1050Ti. Resztę kupiłeś samodzielnie, nie pytając o szczegóły.
No i tu jesteś w błędzie, bo sam powiew powietrza nie da tyle co “kawałek blaszki” na sekcji. 80 zł to zapłacisz w X-kom jak nie ma akurat “promocji”. U konkurencji to nawet oszczędziłbyś 20 zł:
ATI Flashtool, Bios ze strony producenta i nie powinno być problemu.
To nie jest taka prosta wymiana podzespołów. Mógłbym, zasilacze od 300 na aledrodo, ramu 16, płyty po 200, obudowy chyba po 100. Ale nie chce mi się.
Musiałem podejść inaczej, od obudowy do całej reszty. Budżet wyznaczony i tutaj 20, tam 30 i tak przekroczyłem.
Nie wiem jeszcze jak z zasilaczem, bo kupiłem obudowę Cooler Master z zasilaczem carbon 620 Modecoma, U mojej mamy pracuje taki Feel 400 od kilku lat i nic się nie dzieje. Wpadam tylko aktualizację przyklepać.
Oczywiście Linux
No i chcę to M.2 przećwiczyć, system teraz startuje w kilka sekund, a nie mam sata3. Szybciej już chyba się nie da.
No OK, a ile kosztuje Twój laptop, a ile te 2 xeony? razem z buda i całą resztą.
120 zł kosztuje Xeon, który zniszczy twojego w każdym teście. 6 rdzeni 12 wątków, 12 cache.
Prawdopodobnie wystarczy box.
-
Corsair nie robi zasilaczy, to klepią duże OEMy które robię zasilacze również np. na rynek serwerowy, do różnych urządzeń sieciowych, telekomunikacyjnych, drukarek itd.
Przykładem takiej firmy jest np. FSP czy DELTA.
Corsair dobiera obudowę, przeprowadza kontrolę jakości i nakleja naklejkę. -
Czy na pewno zasilacz DELL jest w standardzie ATX? Rozwiązania stosowane w stacjach roboczych czasami odbiegają od tego co montowane jest w przeciętnym PC.
Do schłodzenia sekcji potrzebujesz nawiewu na nią i jest to bardzo ważne, wentylator który będzie wyciągał powietrze z obudowy i dmuchał do poza nią jest bardzo nieefektywny.
Lepiej się sprawdzi jakiś i7 np trzeciej gen.
A i płyty pod to są z USB 3.0.
Na 1366 noe dostaniesz tego.
Zasilacz jest ATX:
https://allegro.pl/listing?string=dell%20zasilacz%20875&bmatch=baseline-al-product-cl-eyesa2-engag-dict45-uni-1-2-0605
I w budzie mam z przodu 12 i z tyłu 12 cm. Lekki przeciąg.