Co z tym prądem?

Jestem fanem poleasingowego sprzętu Dell-a. Piec na 2 Xeonach zasuwa jak burza (pomimo 10 lat)Wydajność na poziomie starszych i5, i7.
Ale.
Żre prąd, nawet jak nic za bardzo nie robi to z 200W. A przy graniu to pewnie z 300.
Naczytałem się naoglądałem, i nic nie wiem. Wydajność do oszczędności.
Myślałem jak zaoszczędzić i na razie zainwestowałem w ryzena.(Podobno tanio i szybko)
Czy po prostu się nie da?
Tak wyglądaja moje xeony na tle procesorów o podobnej punktacji w passmark:

No niestety stare technologie tak mają. Za wydajność zawsze płaci się większym poborem prądu. Dzisiaj kupując sprzęt o tej samej wydajności co ten Xeon na rachunkach wyszedłbyś lepiej.

Przy GPU jeszcze bardziej to widać. Zobacz sobie jak się zmienił pobór prądu między R9 390, a RX 480. Wydajność ta sama, a pobór prądu całkiem inny.

Grafikę tez muszę zmienić, wydajnościowo mi wystarcza, bo za dużo nie gram, ale HD7850 swoje bierze.
Mam w domu wszystko na prąd i w okresie zimowym rachunki za 2 miesiące to ok 1200zł.
Żeby oszczędzać, trzeba chyba niestety inwestować.
I co? w GTX sie ładować czy te RTX? benchmarków to juz z 50 zobaczyłem. Coś organoleptycznie przećwiczone potrzebuję. I do 400 zł

Mój laptop jest wydajniejszy niż te Twoje dwa Xeony o ponad 3000 ptk.
Za prąd płacę co dwa miesiące. Rachunek waha się między 75 a 80 zł. :smiley:
Podobnie jak Ty mam prawie wszystko na prąd oprócz kuchni którą mam na gaz.
A tak to wszystko na prąd:

• monitor 24 cali
  • laptop
  • TV
  • lodówka
  • pralka
  • piekarnik

Wszystko to łącznie na dwa miesiące zużywa mi 104-125 kWh. :slight_smile:

Jak już wymienisz GPU na np GTX 1650 SUPER to zaoszczędzisz przynajmniej 50W, a przycinając ilość FPS do 60 to jeszcze więcej.

Do 400 zł to nic sensownego raczej nie kupisz.

Jak ma ogrzewanie na prąd to rachunki będą całkiem inne.

Ogrzewania mieszkania nie masz na prąd. A 90 m2 robi swoje .

To racja. Mam centralne ogrzewanie.

a te rtx 470? Tylko,że na allegro to wszystko z koparek?

A po co ten piekarnik elektryczny? Gazowy się popsuł czy masz same 2-4 palniki?

Piekarnik akurat mam gazowy i za gaz to jakieś 50 zł. :slight_smile:

1 polubienie

Nie RTX, a RX - początkowo myślałem, że chcesz kupić Geforce RTX. RX 470 na Allegro to loteria. Teoretycznie jak ktoś dobrze kopał to karta jeszcze długo pożyje, ale z tym to już różnie bywa. Są osoby, nawet na tym forum, które kupiły kilka sztuk i działają po dziś dzień - tylko czasem właściciel zapomina wgrać prawidłowy BIOS.

Ale @sidkwa ma jakiś mix “gazowo-prądowy”, jakby prądowy lepiej piekł kurczaki, pizze, zapiekanki, ciasta.

A takie coś? potarguje się.

Wersja 3GB. Nie bierz się za to. Jak chcesz 1060 to TYLKO 6GB.

Za cztery stówki to 1050Ti - Doom 2016 w FHD na Ultra leci w 100fps (Vulcan).

ale budżet, i nie gram za często, po za tym wole starsze tytuły jak już. Kane wraitch meczę do dzisiaj :slight_smile:

Ale RAM żeby z 4 GB miało

Ti mają 4GB.

A jest jedna za 400 i nawet ode mnie ze Szczecina.

Pokaż co to za wersja.

EDIT:

znalazłem.

Wersja Gigabyte. Powinna być ok.