Zacznę od prostego pytania, które samo się nasuwa. Ile płaci Microsoft i czy jest aż tak źle ze środkami na dobreprogramy.pl, że te mniej popularne platformy są pomijane na głównej?
Nie było mnie tutaj przez jakiś czas z różnych powodów, ale te kilka tygodni stają się całą wiecznością, patrząc na to co tutaj się stało. Wchodzę na główną, widzę listy z najnowszymi aktualizacjami, najpopularniejsze, ale nie widzę jakiegoś buttona do zmiany platformy. OK, myślę i może zmiana user agenta w przeglądarce coś pomoże - oczywiście nic z tych rzeczy. Wchodzę w zakładkę programy i własnym oczom nie wierzę. Podział na Windows, Android, wkrótce iOS i Windows Phone. Gdzie się podział Linux i Mac?! Dlaczego postawiono na platformy mobilne kosztem czegoś, co tak mocno mi się kojarzy z dobreprogramy.pl? Programy dla innych platform można znaleźć po głębszym przeszukaniu, ale o wygodzie nie może być mowy, tym bardziej dla laika.
Gdy wchodzę np. na http://www.dobreprogramy.pl/NoweWersje,Windows.html i wybieram system w rozwijanym menu to fajnie gdyby zmieniał się też adres www, żebym mógł sobie to chociaż zapisać do zakładek, a tak mając Maca lub Linuxa, czuję się jak jakiś archaiczny użytkownik Win 98 którym nie należy się przejmować.
Ten podział na równych i równiejszych jest już ostateczny, nic się nie zmieni, nie ma na to szans?
Teraz używam OS X, ale odwiedzam portal od lat i wiele razy moje przygody z różnymi dystrybucjami Linuksa były przeplatane na tym portalu w poszukiwaniu przydatnych programów czy po prostu śledzenia nowości. DP od początku wspierało wolne oprogramowanie i to tym bardziej boli. Nic nie mam przeciwko Microsoftowi, ale trochę tego za dużo.