Co zamiast DP? Propozycje stron

U mnie program z 2003 roku działa bezbłędnie na windows 10 pro.

Co do discourse, to mam rozumieć, że jesteśmy na free, ale nie mieścimy się w planie hostingowym? Najnowsze też beta? O ile doładowana? Żeby była stable i święty spokój bez bugów. Ale Amen to klaśnięcie pustego portfela. Może zbiórka jakaś na FB?
To spore forum. Domyślam się monitów:

Uaktualnij do naszego standardowego planu hostingowego o 50% zniżki.

Discourse to jest Open Source. Ludzie którzy koordynują rozwój Discourse świadczą też usługę, w której zajmują się hostigniem, instalacją, aktualizacjami i za tą usługę sobie liczą kaskę. Ale z tego co rozumiem, to DP z ich usług nie korzysta tylko wdraża forum we własnym zakresie więc i we własnym zakresie musi zajmować się aktualizacjami.

Doczytałem, że może korzystać z discourse na swoim hostingu. Zrozumiałe, że usługi trochę kosztują, ale tu nikt nie kwiczy ciągnięty za uszy. Od tego był Tomek, potem … nie wiem jaki Tytus.
Wdrażanie aktualizacji, to był horror. Kristov ściemniał, przekonywał, zapewniał i decyzja spadła z góry jak meteor czelabiński. Zaraz potem wcięło Krym.
A żal mi trochę, bo na bezradnść nie było leku, albo kija…

@FadeMind Ja dalej po cichu liczę na to że ktoś w końcu zaktualizuje Discourse do najnowszej wersji.

Pozdrawiam!

1 polubienie

Aktualizacja forum nie jest niestety taka prosta, bo trzeba przebudować bazę, i to krokowo o kilka wersji. Nie możemy zarazem skorzystać z forum jako usługi, bo przecież jest tutaj most pomiędzy forum a sajtem. Krzysiek jak obiecał, tak zrobił: przyszedł z tematem. Podkreślam jednak, że nie jest to kwestia niechęci, tylko - nazwijmy to tak - problem większego kalibru.

Jeśli myślicie, że ktokolwiek z redakcji robi czytelnikom na złość, to jest mi literalnie przykro. Redakcja naprawdę stara się, aby zrobić tutaj jak najfajniejsze miejsce. I mówię to z pełnym przekonaniem o każdej osobie w zespole. Raz jeszcze – jednak nie zawsze jest to take proste, jak się niektórym wydaje, gdy spoglądają na sprawy z boku.

1 polubienie

Idea aktualizacji ma dwa powody. Pierwszy mniej ważny czyli dodawanie nowych funkcji i drugi usuwanie błędów. Jeżeli wejdziemy do pachtnotów dla wersji 2.5 mamy fragment

We have a public exploit bounty program at Hacker One as a part of our security policy. We believe in being secure by default at Discourse, and we follow up on any security concerns brought to us. There are several important security fixes in 2.5, so we urge everyone to upgrade as soon as possible .

Więc de facto to czy aktualizacja forum jest trudna czy prosta nie zmienia faktu, że zapewne korzystamy z dziurawej wersji forum podatnej na ataki umożliwiającej wyciek danych osobowych.
Patrząc dalej też forum nie ma polityki prywatności i odnośnik do regulaminu 404, brak jasno podanego administratora danych i brak kontaktu do iodo.

1 polubienie

https://web.archive.org/web/20070202160611/http://www.dobreprogramy.pl/
Bardzo chętnie widziałbym taką stronę dziś.

To były fajne czasy DP. Modemy, Neostrady…

1 polubienie

Zgadza się. Przebudowywałem niedawno sklep internetowy. Stare dodatki nie były kompatybilne z nowym silnikiem. Np. w dodatku do rozszerzonego listowania produktów trzeba było przepisać funkcje pisane w starym php dla nowego php. Stara wersja sklepu miała wersję demo, którą wycięto w wersji nowszej, trzeba było ją wyciąć z pluginu dla nowej wersji (dodawał kilka pól jak NIP itp.), bo powodowała “white screen of death” przy dodawaniu konta nowego użytkownika. Całość trzeba było przetestować na buildzie testowym.

:laughing:

Niech zrobią jak PCLab, dadzą “beta” do loga i będzie wszystko grało.

Żarty na bok. Wiadomo, że co do funkcjonalności poprzedniego portalu, to nie da się tego tak po prostu przenieść z A do B. To jest proces, który zajmuje czas. Jednak system komentarzy istnieje od miesięcy na Polygamii, więc mieli dużo czasu na testowanie i naprawianie błędów. Niestety jednak wprowadzono go tutaj i tak samo jest popsuty.

Ale wyczytałem, że nowy portal urósł w rankingu stron zaufanych.
Tak to wygląda obecnie:
DP - Site rank: [972]
Forum DP - Site rank: [2,454]
WP Site rank: [337]

Tako rzecze Netcraft.

Tylko czemu jak ludzie pytali o aktualizację to nie było nikogo chętnego do wyjaśnienia dlaczego siedzimy na nieaktualnej wersji? Obecna wersja ma już 1,5 roku. Z tego co się orientuję chyba @Radek68 nawet pisał w tej sprawie PW.

Rozumiem Wasze obawy.
Manjaro Forum spadło z rowerka kilka miesięcy temu i stawiali całe forum na discourse na nowo na najnowszej (na tamten czas rewizji).
Zachowany time stamp jest tutaj https://archived.forum.manjaro.org/

Co to za pokraczny silnik, że każda aktualizacja wymaga przebudowy bazy, w dodatku krokowej jeśli przegapi się update… Tak to jest wchodzić w wersje rozwojowe na produkcji…

1 polubienie

Tak, pisałem wielokrotnie na forum, pisałem też PW do Tomka Bryji. Dostałem odpowiedź, że Wojtek się tym zajmie. To było we wrześniu ubiegłego roku.
A tak wygląda początek tematu, w którym ówcześnie o tym pisałem:

@Radek68 Zdradź (może być na PW) jak to jest zrobione że gdy klikam w podany przez Ciebie link to dostaje błąd 404 (ta strona nie istnieje lub jest prywatna).

Pozdrawiam!

20210427-1619522655-001

1 polubienie

@FadeMind OK. Czy nie powinienem w takim wypadku zobaczyć komunikat typu „Nie masz do tego dostępu” zamiast błędu 404?

Pozdrawiam!

:thinking: co można zrobić hmmm :smiling_imp:

Piotrze, najpierw uporządkujcie stronę główną, a potem zajmijcie się forum. Bo jak je rozpieprzycie tek jak stronę główną, to już chyba nikt nie będzie miał ochoty tu zaglądać. 17 lat z DP, dalej nie widzę swoich komentarzy. Reklamy dalej walą mi po oczach, w dodatku wymieszane - obok Argosa i Nivea Man wyskakuje mi MediaExpert i Men’s Health Polska, co raczej średnio mnie interesuje, bo mieszkam w Belfaście. Po zalogowaniu mam zaznaczone “Zapamiętaj mnie”, stale muszę się logować na nowo.
"Jeśli myślicie, że ktokolwiek z redakcji robi czytelnikom na złość, to jest mi literalnie przykro. Redakcja naprawdę stara się, aby zrobić tutaj jak najfajniejsze miejsce. "
Mnie również jest literalnie przykro, bo na razie nie widzę tych starań.

1 polubienie

Na złość tego na pewno nie robią. Nie rozwalili sobie portalu którym zarabiają na chleb i na pewno im też zależy tak samo jak nam by wszystko działało. Po prostu wszyło na to, że do takich rzeczy ludziom odpowiedzialnym za portal brakuje wiedzy i umiejętności technicznych by nad tym zapanować.