Co zamiast GTX 1080?

Witam serdecznie.

Obecnie posiadam kartę graficzną MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8GB GDDR5X, monitor Nec MultiSync EA275WMi o rozdzielczości: 2560 x 1440

Pracuje na płycie Gigabyte Z390 AORUS PRO, procesor Intel Core i9-9900K, 64GB Ram.

Gry: X-plane11, Microsoft Flight Symulator 2020, poza tym obróbka i renderowanie filmów HD i 4k w Adobe Premiere i After.

Czy wymiana karty na mocniejszą, głównie myśląc o MFS 2020 jest sensowna?

Jeśli tak to co byście polecali? Może coś być z MSI? Budżet +/- 2000zł

Możesz wymienić na RTX 3060(Ti), którego nie ma. Albo na RX6800, którego też nie ma. I nikt nie wie, kiedy będą.

Za 2k to prędzej chyba bym szukał używek, a poza tym coś sensownego w tej cenie obecnie dostać to trudno. :stuck_out_tongue: Ja bym celował w 3060, gdy wyjdzie, ew. coś z RX 6xxx, kiedy też będzie dostępne.
Na razie bym sugerował coś takiego, póki jest na składzie. :yum:

Co z tego że jest na składzie skoro jest drożej niż tuż po premierze?
Obecnie jest bardzo zły czas na kupowanie, jak nie musisz to czekaj aż ceny wrócą do normy.

Tia, ceny wysokie w porównaniu z tym, co było, aczkolwiek taki RX 5700 XT jak na moje 2k to nie wygląda aż tak tragicznie przy swojej wydajności, normalnie może parę setek w dół by poszło, a poza tym nie wiem, czy na pewno bym chciał brać XFX, choć na swojego nie narzekam tak, żeby mnie on przeszkadzał. :stuck_out_tongue:

Zaś wciskasz ludziom przepłacony chłam te grafiki kosztowały 2k ale szybko spadły do 1900 bo Nvidia miała ciut droższe ale jednak lepsze grafiki które były warte tej dopłaty dlatego amd spuścił z ceny aby mimo to przyciągnąć klientele

teraz jak zwykle sklepy odpalają tryb Janusza by wyświdrować ceny w kosmos a potem mówić jak tanio sprzedają gdzie nawet po tej kłamanej obniżce grafika stara zapyziała na półce być może na dodatek na krótszej gwarancji nadal będzie sprzedawana drożej niż w dniu premiery…

A żeby nie było że jestem bajkopisarzem tutaj masz ładny wykres wycen z ceneo.

https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-1080-vs-AMD-RX-5700-XT/3603vs4045
Teraz popatrz jaką zmianę polecasz…
Jak ta zmiana się kalkuluje i jaki ma sens?

Czy ktoś to polecał? Dałem co było, ale nie napisałem, że jakoś warto. xD A poza tym, nie mam tyle czasu, żeby każdą kartę sprawdzać, czy jest wydajniejsza czy nie, kieruję się bardziej wiekiem i tym, co chce autor posta.

Czy ktoś to polecał? Dałem co było, ale nie napisałem, że jakoś warto. xD A poza tym, nie mam tyle czasu, żeby każdą kartę sprawdzać, czy jest wydajniejsza czy nie, kieruję się bardziej wiekiem i tym, co chce autor posta.

No własnie polecasz chociaż nie wiesz co i się tym zbytnio nie interesujesz.
Nie jestem w stanie nawet specjalnie bardziej ciebie zaorać niż ty sam siebie w tej chwili.

A potem ktoś przez ciebie przepłaca gorszy szmelc i ludzie / swoi znajomi rozmawiają miedzy sobą i zdziwienie że komp za 4,5-5k niby chodzi jak kolegi za 3.5k i jeszcze potrafi wcześniej od kolegi się psuć…

Czytać się naucz
Jeśli dalej coś napisałem, to nie po to, żeby ktoś coś kupił, tylko żeby pokazać, co jest obecnie, więc nara

Czekaj na dostepnosc nowych 3060TI/RX 6000. Obecnie nie kupisz nic, wiele, lepszego w tej cenie.

UP
Dokładnie albo przeczekać święto januszy i kupić jakaś NORMALNĄ grafikę za NORMALNE pieniądze…

Z tego co patrzę po YT, to FS2020 lubi dużo RAM (32GB+) oraz VRAM (10+). Czyli albo nowe karty NVIDIA/AMD albo 2080Ti. Tyle, że tej ostatniej za 2k kupić się raczej nie da.

Podsumowując nie ma co marzyć o wymianie za 2k na lepszą.
Jest jednak opcja dołożenia drugiej takiej samej do SLI z tym że obecnie gry za dobrze tego nie wykorzystują.

Tak

https://synonim.net/synonim/sugerować

Ostatni post i już więcej z tobą nie pisze bo nie ma sensu karmić raka.