Witam, zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze odpowiedniej karty graficznej. Moja obecna konfiguracja:
płyta główna - GIGABYTE B550 AORUS ELITE rev. 1
procesor - AMD Ryzen 7 3700X
grafika - GIGABYTE GTX 1660 SUPER OC 6GB
pamięć RAM - G.Skill DDR4 SDRAM 64GB 1600.0 MHz (DDR4-3200 / PC4-25600)
dysk - Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB + 2xWD Black 2TB
Komputer sporadycznie służy do gier, a głównie do grafiki (Photoshop, Lightroom) oraz do montażu filmów w Davinci Resolve.
Ogólnie nie narzekam i pracuje się przyjemnie, ale… no właśnie - zawsze mogłoby być lepiej Pomyślałem o zmianie karty. Chciałbym kupić coś, co odczuję, że da kopa podczas np. eksportowania wideo. I teraz pytanie, co wybrać? Fajne są RTX 4070 z DLSS, ale czy to coś da w zastosowaniach innych niż gry? Może jednak wziąć coś z serii RTX 3070? Chciałbym raczej 12GB RAM na karcie, bo tego nigdy zbyt wiele. No i bez DLSS trochę grosza zaoszczędzone, ale może jednak warto?
To, że są to wiem Zastanawiam się tylko nad tym DLSS… Dać sobie z tym spokój, czy jednak dołożyć do modelu 4070 wspierającego te technologie. Czy będą one miały jakiś wpływ na zadania poza grami? Podczas montażu wideo, obróbki grafiki, upscalingu wideo?
Funkcje oferowane w poszczególnych wersjach DLSS masz wyszczególnione tutaj. Przykładowo taki generator klatek dostępny jest w przypadku DLSS 3/DLSS 3.5, czyli obsługuje to rodzina kart od RTX40xx. Istnieje jednak coś takiego jak mod „dlssg-to-fsr3”, który umożliwia korzystanie z generatora klatek w przypadku kart z rodziny RTX30xx, a może i nawet RTX 20xx. Jest mniej wygodny w użyciu, bo wymaga umieszczenia plików w katalogu każdej gry z osobna ale najważniejsze, że działa. Taka informacja jakby ktoś zastanawiał się nad wymianą karty graficznej wyłącznie ze względu na tą funkcjonalność .