Co zamiast Skype

Poszukuję programu, który zastąpi Skypa, najlepiej darmowego.
Czy w ogóle istnieje coś bezpłatnego, co spełnia poniższe kryteria?

• rozmowy wideo 1:1, pomiędzy 1,5 a 2 godziny
  • nagrywanie tych wideorozmów

Będę wdzięczna za podpowiedzi.

Teams.

Teams w darmowej wersji ma nagrywanie wideorozmów?
Ja nie widziałam tej opcji…

W darmowej wersji nie ma nagrywania. Z tego co kojarzę, kiedyś było ale usunęli. Musisz mieć jedną z następujących licencji: Office 365 Enterprise E1, E3, E5, F3, A1, A3, A5, M365 Business, Business Premium lub Business Essentials.

Zawsze możesz wypracować sobie inną metodę, np nagrywanie programem zewnętrznym i wtedy możesz korzystać z różnych programów do wideorozmów. Na pewno można nagrywać programem OBS Studio ale pewnie są łatwiejsze opcje.

Ok, dzięki za szczegółową odpowiedź.
A wiesz może czy da się kupić tą licencję nie mając firmy, tylko jako osoba prywatna?

Jeśli nie znajdę nic sensownego to będę tak robić, czyli nagrywać dodatkowym programem rozmowy z komunikatora który już mam i się sprawdza, czyli np zwykły Messenger albo Whatsapp.
Mimo wszystko mam nadzieję, że istnieje coś co zastąpi te funkcje Skypa z których często i bezproblemowo korzystałam.

Nie musisz mieć firmy. Po prostu plany dla firm zawierają takie produkty, które kierowane są głównie do przedsiębiorstw. Możesz kupić licencję na sam Teams €3.70 za użytkownika/miesiąc

Wypróbuj alternatywne metody

edit:

Wypróbuj Zoom

Cennik by wskazywal na to że nagrywanie na lokalny dysk komputera jest za darmo a w płatnych planach dostajesz dodatkowo nagrywanie w chmurze

Musisz sprawdzić, dawno nie używałem Zoom, nie wiem jak i czy to działa.

Poczytaj też o komunikatorze Jitsi Meet z integracją Dropbox How to Saving Recordings in Dropbox in Jitsi Meet

Tylko czy ktoś będzie chętny na przesiadkę, by nie było że wrócą na rozmowy bez obrazu lub np. mejle.

Być może część ucieka w Skype dla biznesu, byleby nie zmieniać platformy/konta.

Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.

Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.

A Skype dla biznesu
nie będzie dalej działał za 5$ miesięcznie? Osobiście korzystam z Teams i chodzi bardzo dobrze na telefonie i komputerze. Automatycznie wszystkie kontakty ze Skypa są zachowane na Team. Są zachowane też zdjęcia i rozmowy z chata. Zoom jest chiński to omijam.
Co do nagrywania to każdy Windows ma wbudowany program do nagrywania ekranu za friko.

whatsapp

Whatsapp byłby idealny bo wiele osób go już ma, ale niestety brak w nim funkcji nagrywania wideorozmowy. Mimo to można skorzystać z innej aplikacji nagrywającej ekran. Pisałem powyżej