Co zamiast "starego" Firefoxa?

Z wiadomych przyczyn jestem zmuszony porzucić Firefoxa. Nowy (Quantum) nie obsługuje niezbędnych dla mnie wtyczek. Pale Moon, Basilik z tego co czytałem bazuje na starych wersjach silnika FF, więc mam obawy o jego bezpieczeństwo i zgodność z nowymi standardami.
Zastanawiam się nad Chrome, Opera i Vivaldi. Tylko który z nich powinienem wybrać i dlaczego.
FF ceniłem za konfigurować. Dodatki które uważam za niezbędne to:

1. Flash Got - ściąga pliki Wideo prawie ze wszystkich stron (!)
  2. YouTube Video and Audio Downloader (uzupełnia powyższy)
  3. S3.Translator - wygodny i szybki dostęp do tłumaczeń w pływającym oknie (tu chyba nie będzie problemu z zamiennikiem)
  4. Download Manager (S3) - wygodny zarządzanie i dostęp do pobranych plików bezpośrednio (są przypięte na dole)
  5. Fastest Search Options - chyba do chromium widziałem zamiennik
  6. Tab Grups - mam po 150 otwartych kart i jakoś to muszę posegregować
  7. Tab Mix Plus - Bez tego jak żyć.

Rozumiem, że inne przeglądarki obsługują te rozszerzenia? :wink: Bo jeżeli nie, to może przeczekaj chwilę na pojawienie się nowych wersji wtyczek lub następców tychże? Prace wrą , np: https://support.mozilla.org/pl/questions/1193167 https://support.mozilla.org/en-US/kb/tab-groups-removal

Ja tu nic nie rozumuje. Zadałem pytanie bo może ktoś coś wie. Ty na przykład wiesz, że istnieje rozwiązanie dotyczące Tab Grups. Szukając samodzielnie nie znalazłem tego. Ale to tylko 1 problem. Pozostało jeszcze 6, a zwłaszcza pierwszy Flash Got. A czekam już ponad pół roku i FF56 przestał być wspierany o czym jestem nieustannie przez Mozille upominany. Więc może inne przeglądarki mają alternatywne rozwiązania? Tego nie wiem… ja tylko pytam…

Coraz więcej rozszerzeń jest przepisywanych na WebExtensions, dla niektórych jeszcze brakuje API. Tymczasowo można korzystać z Firefoksa 52 ESR, który ma nowsze łatki bezpieczeństwa niż zwykła wersja 56, a obsługuje stare rozszerzenia: https://www.mozilla.org/en-US/firefox/organizations/all/#legacy

1 polubienie

Odnośnie FF… Czy wam w wersji 60.0.2 sam się zainstalował html5 everywhere w dodatkach?

https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/html5-video-everywhere/ - oczywiście czemu nie.
Z minusów, to jak ostatnio testowałem filmy z YouTube lecą jakby dwa i robi się czasem z tego kakofonia i tej jednej nie można zatrzymać.

Natywnie dla Chrome wydawany przez Ukraińca. W Vivaldim powninen ruszyć. W Operze będzie potrzebny Install Chrome Extensions lub Extension source viewer.

Tab Grups” - wiadomo mi tylko o projektach w fazie alfy i chyba nie mają one aktualizacji.

Tab Mix Plus” - bardziej to chyba zależy na ile będzie to w ustawieniach przeglądarki dodane, raczej nie ma takiego funkcjonalnego dodatku dla Chrome / Opery / Vivaldi.

Chodziło mi o to, że go nie miałem, a teraz sam się pojawił…

A to może bug jak mam na telefonie od wersji 57 - co aktualizacje jak by jej nie wykonywać przywraca mi na jedną sesje (do wersji 58) lub na stałe stary dodatek (59 - 60) jaki już wcześniej usuwałem.

Nie pomaga wyłączenie i deinstalacja.

Stety to chyba future, gdyż było napisane: “Mozilla zadba o nasze bezpieczeństwo”. Wcześniej nigdy nie instalowałem html5 everywhere. :slight_smile:

To jeszcze opcja, że to kolejny z eksperymentów jak ten z Looking Glass. I na losowej grupie użytkowników - u mnie dodatek sam się nie zainstalował.

Dziękuję za odpowiedzi.

@VPN: Firefox 52 wkrótce również traci wsparcie, więc totakie średnie rozwiązanie. Nie wiesz też czy nie będzie problemu dodatkami/profilem przy downgrade .

@krystian3w: To w takim razie pewnie Vivaldi będzie miał największe możliwości zarządzania kartami?
I co to za problem z rozszerzeniami w Operze. Nie we wszystkich chromowatych chodzą dodatki do Chroma?

Tak w Operze domyślnie trudno zainstalować dodatki z sklepu Chrome.
Z działaniem to już kwestia na ile to ogarnął twórca danej modyfikacji opartej na Chromium i na ile modyfikuje API dodatków.

Co do problemów z downgrade to mogą być, po wydaniu wersji 53 Mozilla informowała, że mogą być problemy przy wróceniu na starszą wersje (lub serwisy informacyjne takie wnioski wysnuły). Podobnie może być jak wrócisz z 60 na 56.