Co zmienić w komputerze by dawał radę

Witam!

Oto mój komputer:

System Operacyjny

Microsoft Windows XP Professional 32-bit Dodatek Service Pack 3

CPU

AMD Athlon II X4 620

Technologia Propus 45nm

RAM

4,00 GB 2-Kanałowy DDR2 @ 400MHz (6-6-6-18)

Płyta Główna

Gigabyte Technology Co., Ltd. M720-US3 (Socket M2)

Grafika

Monitor domyślny (1280x768@75Hz)

1024MBATI Radeon HD 5670 (ATI AIB)

Dyski Twarde

466GB Seagate ST3500418AS (SATA)

Napędy Optyczne

ATAPI iHAS424 A

DTSoftBusCd00

DTSoftBusCd01

DTSoftBusCd02

Audio

Realtek High Definition Audio

Komputer jest dość stary i trochę niedomaga. Gram głównie w Cs 1.6. Na normalnych serwerach jest ok, ale na różnych modach gdzie po prostu muszę skakać mam lagi. Proszę o podpowiedź co wymienić, chciałbym by wyszło jak najtaniej.

Cześć

Na twoim miejscu pomyślałbym o kupnie nowego zestawu opartego m.in na pamięciach DDR3.

W tym można oczywiście wymienić m.in karte graficzną bądź zmienić procesor ale dla mnie jest to działanie mało przyszłościowe.

Warto również zmienić system na 64 biotwy (np. Windows 7) aby wykorzystać w pełni dostepną pamieć ram.

Zmienić system na Win7 x64

7ka będzie lepiej radzić sobie z Twoim prockiem i wykorzystasz cały ram

Sam sobie odpowiedziałeś

Lag jest zależny od tego co to za serwer itd, nie myl z fps.

Gram na modzie, który wymaga intensywnego machania myszką i wtedy po prostu mam lagi. Dzięki za pomoc, na pewno zmienię system, i może coś pomyślę o nowym sprzęcie :smiley:

Edit:

Czytałem trochę i z powodu braku środków finansowych na dość dobry nowy komputer postanowiłem zrobić formata, wgrać Win 7, oraz podkręcić procesor i kartę graficzną.

Tutaj pojawia się pytanie czy da radę podkręcić procesor na tej płycie głównej? Jeśli tak to +/- to jakiego poziomu? Zasilacz mam jakiś słaby więc mogę kupić nowy, planuję też zakupić chłodzenie procesora ARCTIC COOLING FREEZER 7 PRO PWM Rev.2. Czy warto walczyć o tę maszynę?

Dodane 17.01.2013 (Cz) 19:18

Refresh

Jakiej marki masz zasilacz? Konkretny model

Cześć

Pewnych ograniczeń sprzętowych nie przeskoczysz. Owszem możesz kupić nowy zasilacz (piszesz że ten jest słaby) i podkręcić podzespoły ale nie wiem czy warto.

Po drugie nie da się jednoznacznie stwierdzić do jakiego poziomu można bezpiecznie podkręcać kartę czy procesor - każdy podkręca się inaczej.