Co zobić żeby muzyka grała 5.1

witam, mam głośniki creative 5.1 model to T6100

jest możliwość żeby muzyka grała ze wszystkich głośników?

karte dźwiękową mam zintegrowaną, model płyty głównej to MSI K9A2 CF

w ustawieniach windowsa mam wszystko dobrze - grają wszystkie

to samo w realtek’u tez wszystkie, żeby grał centralny dałem “wypełnienie głośnika”

w winampie jest jeszcze wtyczka, ale ona nie pomogła nadal tylne szumią i cicho grają

2 tylnie głośniki grają ale bardzo słabo i do tego dziwnie szumią proszę o pomoc…

Spróbuj w ustawieniach dźwięku w systemie ustawić Stereo i wtedy sprawdź.

U mnie ku głębokiemu zdziwieniu zadziałało O.o

Jeżeli masz system Windows Vista lub 7 to wejdź panel sterowania> dźwięk> wybierz urządzenie przez które jest odtwarzany dźwięk, dalej wejdź w ulepszenia i zaznacz WYRÓWNYWANIE GŁOŚNOŚCI. Jak ustawisz na stereo to wtedy nie będziesz miał dźwięku 5.1. To powinno pomóc.

Po prostu muzyka nie jest nagrana w formacie 5.1, dlatego też nie będziesz miał odsłuchu takiego. Można to zrobić sztucznie, przez np. właśnie wtyczkę, jeśli chodzi o Winampa. Miałem kiedyś jakieś fajne wtyczki, ale kurcze zapomniałem ich nazw, a nie mogę ich znaleźć. Jak na nie trafię, to tu wrzucę. Tylko uprzedzam, to będzie sztuczne trochę :wink:

Jeżeli masz kartę realteka i masz ten ich taki panel sterowania w trayu to tam zaznacz opcje Wypełnianie Głośnika - to załatwi sprawę.

no tak wypełnienie głośnika mam włączone… i gra tylko centralny, boczne i woofer tylne szumią…

lukasz2580 nie do końca wiem jak to zrobić… zaznaczam głośniki i tam nigdzie nie mam czegoś takiego jak wyrównanie głośności…

A jaki masz system? W głośnikach 5.1 jest to normalne że tylne grają ciszej. Można to zmienić ale wtedy raczej nie będzie efektu 5.1

mam windowsa 7. ok no to jak tylne grają ciszej to luz ale dlaczego jest taki dziwny głoś z nich… trudno to określić…

Witajcie Mam ten sam problem te same głośniki lecz mam windowsa XP i taką Płytkę główną … MSI 945GCM5-F V2

i też tylne mi nie działają … a nawet jeśli to cichutko … Prosze Doradźcie Coś …

wiec nie jestem sam ;DDD

ale na win 7 jest inaczej niż na xp

Prawda jest taka że moge zainstalować 7 ale niechce mi się na chwile obecną a pozatym niemam płyty a na dysku mam b. ważne pliki :slight_smile:

albo podajcie nazwy kodeków żeby działało… ;D

albo cokolwiek;D