Co zrobić aby router DSL działał z kablem Ethernet na którym jest założone hasło?

Witam!

Kupiłem router DSL ponieważ nie mam wifi a w komputerze nie mam wejścia ethernet i mam teraz problem bo dowiedziałem sie, że aby zalogować się na ten kabel należy podać hasło i login a w moim przypadku idzie on odrazu do routera. Jak nalezy to zrobić?

pozdrawiam

brushfire3

Proszę zapoznać się z tematem i poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj, umieszczonego w prawym dolnym rogu swojego posta, następnie opcji Użyj pełnego edytora, znajdującej się pod edytowanym postem.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.

Spróbuj poprzez WIFI, niektóre routery domyślnie mają je włączone. Jeśli nie, poproś o pomoc kogoś ze złączem ethernet, podłącz router, wejdź w ustawienia i włącz WIFI. Resztę konfiguracji dokończysz ze swojego sprzętu.

Niektóre routery mają domyślnie wyłączone WiFi lub ustawiony w tryb AP Client. Jeśli router nadaje sieć bezprzewodową, możesz zalogować się bezprzewodowo. Jeśli nie i nie masz karty sieciowej, to faktycznie, potrzebujego kogoś kto Ci to skonfiguruje lub kupić kartę sieciową (koszt 10 - 20zł).

To jakiś stary komputer? Bo od przynajmniej 10 lat w płytach głównych zintegrowana karta sieciowa to standard. Może masz kartę sieciową, a po prostu nie rozpoznajesz wejścia czy masz ale karta nie działa? Teraz jak się łączysz z internetem, przez USB?

Co do pytania z tytułu, to rozumiem, że połączenie idzie przez PPPoE? Jeśli tak, to po zalogowaniu się do routera wybierasz typ połączenia PPPoE/PPPoA i tam podajesz login oraz hasło od dostawcy (takie informacje podawane są na umowie).

Komputer Asus Tranfsormer prawie nowy, to rozumiem ze wystarczy jak połącze się z wifi wejde w konfiguracje i podam tam wszytskie dane, tak? I jescze ostatnie pytanie skąd mam wiedzieć czy jest to PPPoE czy też inne?

Może się połączysz przez WIFI a może nie, to zależy od routera. Jeśli nie, będziesz potrzebować pomocy, innego laptopa lub kompa stacjonarnego.

Jeśli masz połączenie typu ADSL np. Neostradę, to żeby połączyć się z internetem w routerze musisz podać nazwę użytkownika i hasło. Przy połączeniu DSL nie jest wymagane, dostawca rozpoznaje cię inaczej :slight_smile:

Protokół PPP jest stosowany nie tylko w DSLkach, ale również w siech ATM (PPPoA), sieciach FrameRelay (PPPoFR), a także w sieciach ethernet, głównie w radiówkach (PPPoE).

Jak pisałem, takie rzeczy są na umowie. Jeśli nie ma to widocznie w sieci nie jesteś uwierzytelniany przez login i hasło.

Czyli to netbooko-tablet. Ze specyfikacji wynika, że można korzystać tylko z zewnętrznej karty sieciowej do połączenia kablowego.