Co zrobić aby telefon po podłączniu do PC sie nie ładował

No właśnie co zrobić aby telefon po podłączeniu do komputera sie nie ładował?? Ponieważ jestem zwolennikiem tego aby ładować telefon zawsze wtedy kiedy rozładuje sie ona do końca. Bo ponoć jest to najlepsze dla baterii a za każdym razem kiedy podłączam telefon do komputera to zaczyna sie ładowanie. I mam pytanie. Co zrobić aby sie nieładował jeśli jest to możliwe

Należy pogrzebać w opcjach i wyłączyć (jeżeli możliwe) lub łączyć się za pomocą Bluetooth (program np. BlueSoleil)

W opcjach telefonu czy w kompie??

Raczej telefonu. Zasilania w USB się wyłączyć nie da (chyba)

Mam w ustawieniach tryb USB a w nim do wyboru:

-Podczas podłącza.

-modem

-pictbridge

-pamięc masowa

I niewiem co mam wybrać i czy to wogóle ma coś wspólnego z ładowaniem

Baterie w nowych telefonach nie mają efektu pamięci i takie doładowywanie nic im nie szkodzi.Bardziej szkodliwe jest właśnie rozładowywanie baterii do końca.

Twoja teoria jest błędna obecne baterie nie mają efektu pamięci i można je doładowywać w każdej chwili !

• co to?

Chyba jednak nie da się tego wyłączyć. Musisz przez bluetooth’a (cena ok. 20 PLN)

No ale przecież ponoć przy każdym doładowaniu telefonyu jej pojemność powoli spada. Przynajmniej tak wyczytałem

To dotyczy baterii starszej serii. Nowe nie mają efektu pamięci i bardziej im szkodzi rozładowanie do 0.

No to niewiem może żyłem w błędzie. Zaufam wam i zobacze po pewnym czasie czy dobrze zrobiłem :stuck_out_tongue:

Pierwsze podstawowe pytanie, jaki to telefon? Konkretnie model, marka? Nie we wszystkich telefonach jest opcja wyłączenia ładowania podczas transmisji USB.

Sagem My511x

To już bzdura… :smiley: Ja swój telefon (K750i) ładuję kiedy mam ochotę i bateria ani rusz. Trzyma do tygodnia.

ja mam se k550i i tą opcje mam w menu serwisowym. Poszukaj sobie na necie jak się włącza menu serwisowe w twoim telefonie może tam będziesz miał taką opcje…

Jednak nawet na “nowszych” bateriach niezalecane są tzw. “doładowywania” teraz może tego nie odczuwasz, ale po dłuższym czasie pojemność baterii będzie się zmniejszać.

Nierozladowywanie to raczej dotyczy akumulatorow samochodowych a nie komorek…

Jesli sie tylko podladowywuje baterie zeby nie padla to nalezy raz na 2-3 m-c robic resetowanie baterii.

Jeżeli przy podłączeniu telefonu używasz głownie tego co jest na karcie pamięci polecam adapter do karty.

Posiadam telefon SAGEM my411x … w nim nie da się wyłączyć ładowania przez USB. Menu serwisowe w telefonach SAGEM uruchamia się przytrzymując kilka sekund gwiazdkę ( * ) podczas gdy jest włączone Menu telefonu. (czyli tam gdzie są do wyboru opcje: gry, aparat, wiadomości…) W menu serwisowym można sprawdzić czy wyświetlacz działa poprawnie, wibracje, sprawdzić jakie napięcie jest w baterii, przywrócić ustawienia fabryczne… ale nie ma możliwości zmiany ustawień ładowania przez USB.

Mam też my850C w tym telefonie można wyłączyć ładowanie przez USB.

Krótka informacja (my411x wyłącza się gdy napięcie w baterii spadnie poniżej 3.50V a my850C 3.300V)

Twój telefon jest podobny do my411x więc pewnie będzie to około 3.50V, będziesz mógł sprawdzić ile mniej więcej zostało Ci czasu do rozładowania telefonu.

Mam nadzieję, że te informacje ci się przydadzą. :slight_smile: