Co zrobić gdy chłodzenie bardzo wydajne lecz za głośne ? Chcę kupić chłodzenie ale dalej mam duże wątpliwości czy brać Scythe Mugen 2 - patrząc że ma 1300 obr.min to jeszcze 26 dB a ma pracować na Phenom II 965 (bez podkręcania). Dla porównania mam wentylator 13,9 dB 1200 obr.min i jednak szelest słysze!
A może chłodzenie cieczą??
Na 100 % dla mnie to musi być tylko i wyłącznie tradycyjnymi metodami.
No myśle, że jak by to był ogromny radiator taki jak w scythe mugen 2 lub Noctua ale żeby dali w komplecie jakiś wentylator 800 obr.min lub nieco większe obroty ale głośność maksymalnie nie większa niż 11 dB.
puść głośniej muzykę
a wetylatorków noctua nie usłyszysz ale trochę zabulisz (jeden 12cm kosztuje około 70-80zł)
najciszej to chłodzenie cieczą i noctua w zasilaczu
albo przywyknij, mój komp hałasuje że idzie go w pokoju obok usłyszeć i jakoś potrafię przy włączonym kompie spać
Muzyka , muzyką ale czy ja się wyśpię w nocy przy takiej pracy wentylatora? A poza tym może są cichsze(mniej obrotów) ale tu także liczy się przepływ powietrza jakie wytwarzają, żeby czegoś nie przegrzać.
Chłodzenie chłodzeniem, a jak z głośnością dysków, chyba ze masz te typu SSD
Za np. 200 -250 zł dostanę coś naprawdę cichego ale i bardzo wydajnego?. Co polecacie przy poziomie max 11 dB ?
dokładnie, dysk może być głośniejszy niż wentylatorki
polecam kupno chłodzenia na procek pasywnego ale wydajnego… z grafiką to samo chyba że masz już pasywne… a noctue i tak musiałbyś kupić do zasilacza chyba że masz coś naprawdę cichego
no i noctua ma ciche i jedne z wydajniejszych wentylatorków… żeby nie było że są tylko ciche…
Mi nie przeszkadza dysk bo on nie jest tu winowajcą tylko wentylator procesora i nie próbujcie mnie zmylić- wiem co szumi najbardziej a dysk, ze głowica się przesuwa to mi NIE PRZESZKADZA tak jak szum wentylatora!
taki troche offtopic, u mnie byś nie wytrzymał, 2 karty graficzne + wentyl na procku są słyszalne w całym domu jednorodzinnym
(dlatego nawet go nie włączam)
Zatrzymaj wentylatory i zobacz czy nie słyszysz szumu dysków bo widzę ze masz ich kilka, i na pewno wytwarzają one większy hałas niż 11db.
Do tego są tez obudowy które wyciszają .
-
- Zatrzymałem wentylator procesora = dość znaczna cisza! więc jakby co nie chodzi tu o dyski!
- Zatrzymałem wentylator procesora = dość znaczna cisza! więc jakby co nie chodzi tu o dyski!
zainstaluj to:SCYTHE NINJA 2 rev. B - AlCu /12x HP, 1x 120 mm,daj tylko inny wentylator np.SCYTHE Slip Stream - 120mm, 800RPM.Ja mam taki na AMD Phenom 9750 Quad-Core i temperatury oscylują koło 40 stopni.
Ciekawy patent
Praktycznie się nie różni z Mugenem więc czemu akurat Ninja?
– Dodane 14.02.2010 (N) 22:02 –
A jednak także znacznie szumi karta graficzna , gdyż po niedawnej zmianie monitora zacząłem pracowac na nieco wyższej rodzielczości niż 1024x756 i pewnie stąd ten efekt ;\ Karta to NVIDIA ZOTAC 8600 GT 512MB a temperatura 74 stopnie (bez grania w grę). Może ją wymienić na lepszą i cichszą ATIale jaką polecacie do 500 zł ?