Co zrobić gdy komputer sie przegrzewa

Cześć Wam,

Mam pytanie co można zrobić, dokupić, wymienić żeby komputer sie mniej przegrzewał albo nawet nie przegrzewał bo póki co ciężko to widze . Zawiesza sie zawsze przy pracy kompa albo wg nie załącza przez co nic normalnego nie można na nim zrobić :-x

Może byłbyś skłonny pokazać najpierw jakiś odczyt temperatury z programu HWMonitor oraz napisz jakie masz części (szczególnie procek, karta graficzna, zasilacz i obudowa)…

Jeżeli komputer nie chce Ci się czasami nawet włączyć to wątpię żeby to była wina temperatury, ale jeśli jesteś o tym przekonany to pewnie trzeba będzie dokupić jakieś wentyle i zmienić chłodzenie procesora.

lordbrandman , popraw tytuł tematu, używając przycisku edytuj, tak aby mówił konkretnie o problemie.

tu Kolego skorzystałem z AIDY64 EE- temperatury nie są wysokie luknij sam :

Procek :intel r core tm 2 cpu 6300 1.86 GHz 64 bit

Karta graficzna : NIVIDA GeForce 8800 GT

Tzn o tym jak nie chce sie załączyć to bywa po tym jak sie zawiesza ( tak jakby monitor nie chciał sie załączyć)-sprostowanie…

a wracając do , niekiedy mam wrażenie że wentylatorki chcą sie zapalić albo wyskoczyć z siebie :smiley: :smiley: z czym wiąże sie ich głośna praca …

kurzu na nich raczej nie ma bo staram sie co 1 -2 tyg. przedmuchać w środku 8)

Cześć miałem tą płytę i z perspektywy czasu mogę napisać że była od początku wadliwa dlatego mam teraz inną. A co do twojego przypadku to pierwsza myśl jaka przychodzi jak czyścisz dosyć często to czy wymieniałeś pastę na procesorze czy jest od nowości jedna, może zrobił się z niej kamień i wymiana się przyda. Może czujnik się zepsuł i dlatego wiatrak warjuje ale nie do końca bo są podwyższone temperatury na rdzeniach a jak się zawiesza to jest może w tym czasie wyższa temperatura powodująca zwieche. Sprawdzałeś czy kondensatory na płycie głównej nie są wypuchłe. Zawieszanie się kompa mogą powodować badsectory na dysku, uszkodzone pamięci, uszkodzona płyta, wadliwy sterownik, wirusy , niestabilne napięcia . Ostatnie wymienione z możliwych przyczyn to na razie tylko wzięte z teorii a na razie nie ma odpowiedzi co do pasty czy była wymieniana i czy da poprawę sytuacji. Jak włączasz kompa to masz jedeno zapipczenie które daje sygnał że jest dobrze, a w czasie pracy nie ma sygnałów dźwiękowych nic o nich nie pisałeś to chyba nie ma. Co do dalszej pomocy to Pan Ascent , jest lepszym fachowcem i jak będzie chciał to może pomoże.

Kolego o czym Ty do mnie mówisz … nawet nie wiedziałem że jest jakaś pasta na procesorze :slight_smile: nawet nie wiem gdzie ona sie znajduje ta pasta… odkąd mam pc nie wymieniałem nic a to jeszcze był wcześniej używany :stuck_out_tongue:

robionego miał formata to wątpie aby miał jakies wirusy itp, napięcie też jest w porządku …

nie wiem co może być nie tak :frowning:

Temperatury idle/stres? to, że się włączyc nie chce nie raz pasuje do termo ochrony procesora. Czyli procesor się nie uruchomi dopóki temperatura na nim nie będzie miała temperatury w normie. Pasta wyrównuje styk pomiędzy radiatorem a procesorem, nakładana jest na rdzeń procesora. Jaki to zasilacz?

Ja napisałem możliwe przyczyny bo przecież nie jest jeszcze ustalone co jest przyczyną a Ty na mnie wyjechaleś . A z tą pastą że nawet nie wiesz gdzie ona jest. To albo żart z Twojej strony albo jesteś przekonany że takie coś nie może być przyczyną podwyższonej temperatury.Jak napisałem w poprzednim poście jeśli się zrobił z niej kamień to zatrzymuje przeplyw powietrza wymianę cieplną to podwyższa się temperatura i wiatrak podwyższa obroty sam dopisaleś że wiatrak mało nie wyskoczy a zapchany kurzem radiator(pytanie czy przedmuchując koma też dokładnie przeczyszczałeś) też stanowi przeszkodę. Ale jak twierdzisz że przedmuchujesz kompa to ta pasta zostaje opcjonalnie do wymiany i sprawdzić czy pomoże. Chyba że z góry sam przesądzasz że pasta zużyta nie jest przyczyną podwyższonej temperatury. Nie twierdzę na sto procent że ona jest przyczyną ale jak się nie sprawdzi . Napisałem co miałem napisać możliwie najlepiej jak to możliwe wytłumaczyć chociaż jedną kwestję. Jeśli uważasz że to jakieś wybujałe wymysły to nie będe Ci więcej przeszkadzał denerwował czy rozśmieszał.

Tutaj Kolego bez urazy tylko chodziło mi o to ze nie mam zielonego pojęcia na temat np pasty, nawet nie wiem gdzie sa kondensatory :slight_smile: nie chodziło mi o wyjechanie na Cb … tylko o moją niewiedze :slight_smile:

Jesli rzeczywiście nie masz wiedzy co do sprzętu komputerowego i nie czujeś się na siłach żeby samemu wymienić tą pastę. To poproś kogoś znajomego chyba że przeglądniesz internet na temat czyszczenia i nakładania pasty na procesor i po przeczytaniu stwierdzisz że dasz radę to najwyżej poprosisz na forum jaką pastę kupić, koledzy może doradzą która będzie najlepsza opłacalna na dzisiejsze czasy i nawet jak sam nie będziesz nakładał to dasz komu zlecisz tą robotę. Pozostanie tylko kwestia zaufania że kupiona pasta przez Ciebie będzie nałożona a nie z najtańszych a sam nałoży dla siebie Twoją. Taka tubka powinna wystarczyć na kilka nałożeń to dla Ciebie i dla niego wystarczy jesli się pokusi.

Zalman ZM-STG1 http://allegro.pl/listing.php/search?st … lla-search