Co zrobić gdy partycja recovery sie nagle ukazala g550?

witam mam problem taki że partycja recovery ukazała się w Moim Komputerze. co teraz mam zrobić aby znów program one key recovery widział tą partycję?

Dodano po 29 [minuty]:

starałem się partycję recovery ukryć diskgeniusem tylko znow wtedy program one key recovry jej nie widzi proszę o pilną pomoc. dziękuję Smile

Miałem (a właściwie mój brat miał) podobny problem na Lenovo :slight_smile: oto odpowiedź jaką dostałem z serwisu (u nas zadziałało):

Symptom: Po naciśnięciu przycisku NOVO ładuje się O/S zamiast OKR z poziomu WinPE, a ukryta partycja (EISA) jest widoczna w “Komputer” i użytkownik może nią manipulować jakby to była zwyczajn partycja. Dzieje się tak po zmianie układu partycji. Standardowo wszystkie partycje NTFS są typu 0x7 (7h), a EISA jest typu 0x12 (12h). Żeby to zmienić użytkownik musi uruchomić konsolę wiersza poleceń na prawach administratora i wykonać poniższe czynności. Dotyczy to wszystkich notebooków z OKR 6.0 i OKR 7.0.

Rozwiązanie:

1. wpisz “diskpart” i naciśnij Enter

2. wpisz “list disk” i nacisnij Enter

3. zapamiętaj, który z wymienionych dysków jest dyskiem użytkownika, wpisz “sel disk X” (X to numer tego dysku) i nacisnij Enter

4. wpisz “list part” i naciśnij Enter

5. zapamiętaj, która partycja to jest WinPE i wpisz “sel part X” (X to numer partycji WinPE, zazwyczaj jest to największa, ostania partycja i ma najwyższy numer), po czym naciśnij Enter

6. wpisz “set id=12” i naciśnij Enter

7. wpisz “exit” i naciśnij Enter.

a co to znaczy to winPE

Dodane 11.07.2012 (Śr) 15:09

pokazuje mi tylko DYSK 0 i nic innego

No i to jest właśnie to. Wybierasz dysk 0 i dalej według tego co jest napisane. Dysk WinPE to jest partycja odzyskiwania.

a co zrobić jeśli ten dysk ukryłem a teraz nie wiem jak go znów odkryć tzn tą partycję :frowning: ukrywałem diskgenius czy jakoś tak i teraz nie chce się ładnie ukazać?

Dodane 13.07.2012 (Pt) 10:57

wyskakuje mi że program diskpart nie może tego zrobić ponieważ nie poprawna funkcja

Dodane 15.07.2012 (N) 0:18

ktoś pomoże?

Dodane 19.07.2012 (Cz) 13:16

temat do zamkniecia pomoglo cos takiego :stuck_out_tongue:

diskpart

DISKPART> sel disk 0

DISKPART> list part

DISKPART> sel part *

DISKPART> set id=12

DISKPART> exit

Temat do zamknięcia :slight_smile: