Miałem (a właściwie mój brat miał) podobny problem na Lenovo oto odpowiedź jaką dostałem z serwisu (u nas zadziałało):
Symptom: Po naciśnięciu przycisku NOVO ładuje się O/S zamiast OKR z poziomu WinPE, a ukryta partycja (EISA) jest widoczna w “Komputer” i użytkownik może nią manipulować jakby to była zwyczajn partycja. Dzieje się tak po zmianie układu partycji. Standardowo wszystkie partycje NTFS są typu 0x7 (7h), a EISA jest typu 0x12 (12h). Żeby to zmienić użytkownik musi uruchomić konsolę wiersza poleceń na prawach administratora i wykonać poniższe czynności. Dotyczy to wszystkich notebooków z OKR 6.0 i OKR 7.0.
Rozwiązanie:
wpisz “diskpart” i naciśnij Enter
wpisz “list disk” i nacisnij Enter
zapamiętaj, który z wymienionych dysków jest dyskiem użytkownika, wpisz “sel disk X” (X to numer tego dysku) i nacisnij Enter
wpisz “list part” i naciśnij Enter
zapamiętaj, która partycja to jest WinPE i wpisz “sel part X” (X to numer partycji WinPE, zazwyczaj jest to największa, ostania partycja i ma najwyższy numer), po czym naciśnij Enter
a co zrobić jeśli ten dysk ukryłem a teraz nie wiem jak go znów odkryć tzn tą partycję ukrywałem diskgenius czy jakoś tak i teraz nie chce się ładnie ukazać?
– Dodane 13.07.2012 (Pt) 10:57 –
wyskakuje mi że program diskpart nie może tego zrobić ponieważ nie poprawna funkcja