Wydaje mi się, że ten dział trochę umiera, zajmuje dużo miejsca na stronie głównej forum, macie pomysł co z nim zrobić?
Zamknąć, ewentualnie otworzyć jeden zbiorczy temat w “na luzie”, gdzie ktoś zamieszcza ogłoszenie a dalszy kontakt to pw.
Najprościej to połączyć te kategorie do kupy, bo są niepotrzebnie rozbite na osobno sprzedam/kupię/zamienię. Wystarczy po jednej grupie na oprogramowanie, sprzęt itd.
Usuwać chyba nie ma sensu, bo jednak czasem ktoś się tam ogłasza ze swoją aukcją na allegro, a może dla kogoś być wiarygodniejszy forumowicz niż przypadkowy sprzedawca
Na wielu forach istnieją działy SPRZĘT, OPROGRAMOWANIE. POZOSTAŁE. W nich utwórz podkategorie KUPIĘ / SPRZEDAM / ZAMIENIĘ. Uważam, że cały sprzęt (czy to telefon, płyta, aparat) mogą być w jednej kategorii. To samo tyczy się oprogramowania (systemy, gry, programy). W kategorii inne ludzie będą mogli sprzedać bon na lodówkę, wejściówkę na koncert lub jakieś wydarzenie. Widzę, że za wiele się w tym dziale nie dzieje, więc taka konsolidacja nikomu na pewno nie będzie przeszkadzała.
@anon741072 mnie trochę ubiegł
Może zostawić dział giełda, ale uogólnić go w sensie niech wszystko będzie zbiorcze.
Hej,
Ja bym to zintegrował do 5 pozycji:
- Oprogramowanie (kupię/sprzedam/zamienię),
- Sprzęt komputerowy (kupię/sprzedam/zamienię),
- Gry (kupię/sprzedam/zamienię),
- Smartphone (kupię/sprzedam/zamienię),
- Inne (kupię/sprzedam/zamienię).
Pozdrawiam,
Dimatheus
Kiedyś dział giełda nie służył promocji aukcji na serwisie Allegro i tym podobnych, miał (!!!) osobny regulamin, gdzie jednym z wymagań było dokładne opisanie sprzedawanej rzeczy i podanie ceny w poście. Tytuł też miał jasno opisywać co chcemy.
W takiej formie moim zdaniem ma sens, tyle że nie dzieliłbym go na kategorie (sprzęt, gry itd.) a na czynność: “Sprzedam”, “Kupię”, ewentualnie “Inne (oddam, zamienię itp.)”.
Moja propozycja:
- Sprzedam
- Kupię
- Zamienię/oddam
Nowy temat z tagiem odnośnie tego, czym teraz jest kategorie, np.
W dziale sprzedam: [Gry] Super Mario Bros na PS1
W dziale kupię: [Sprzęt] Karta grafiki do 19 zł
itp.
Przy okazji zmiany regulaminu na zasady wspominałem o tym - w odpowiedzi usłyszałem, że osoba zainteresowana kupnem, sprzedażą, wymianą etc. powinna wiedzieć co chce I jak prawidłowo określić swoje wymagania a regulamin działu giełda nie jest do niczego potrzebny.
Odpowiadając na główne pytanie co zrobić z działem Giełda, w mojej opinii wystarczy uprościć kategorie oraz przywrócić wytyczne - wróć wskazówki, co powinno zawierać ogłoszenie.
Żyjesz przeszłością
Poza tym likwidowałbym to bo to już nie ma sensu, portale aukcyjne robią robotę…
Dobrze że przypomniałeś, trzeba się będzie za to zabrać
Zintegrowałem trzy kategorie oprogramowanie (kupię/sprzedam/zamienię) do jednej.
Posty są przeniesione i opatrzone tagami, które właśnie uruchomiliśmy.
Podobnie zrobimy z innymi kategoriami.
Dobra, dział giełda uproszczony.
Co Wy na to, żeby zrobić z niego “Giełda i ogłoszenia” i dodać kategorie poświęcone ofertom pracy + ofertom freelancerów?
Hmm, no jest mniej. A czy to uproszczenie, to nie wiem, ja proponowałem Sprzedam / Kupię, a nie Oprogramowanie / Sprzęt, ale ok, zobaczymy jak to się sprawdzi.
Co do ofert - nie mam zdania. Może niech wypowie ktoś, kto by coś takiego chciał, albo ktoś, kto ma argumenty, aby czegoś takiego nie było.
Ja na to jak na lato Kategorie łatwiej się odfiltrowuje (czyt. blokuje)
Tam i tak post się pojawia średnio raz na 2 tygodnie…?