Witam. Tak jak w temacie. Co zrobić żeby wifi działało wolniej? Dodam to, że mam internet mobilny od Orange z routerem LTE CPE. Ogólnie mówiąc chciałbym żeby wifi działało wolniej żeby móc odciążyć sieć żeby można było przy normalnej ilości pingu grać w gry multiplayer. Można w ogóle tak zrobić? Z góry dziękuje.
Musisz sprawdzić ustawienia routera czy oferuje funkcje QoS lub podobną, która pozwala ustalać priorytety łącza.
Niestety nic takiego nie mam. Istnieje może jakaś inna możliwość lub może jakiś program zewnętrzny?
Można kombinować z programami typu NetLimiter i nałożyć limit prędkości na dany PC, ale rezultat niepewny.
A jaki masz router?
Obecnie nie ma mnie w mieszkaniu tam gdzie posiadam owy router. Wiem tyle, że jest on od CPE i jest podobny bardzo do modelu b593. Jakby kogoś interesowało - internet mam z Orange.
Zapomniałem odpowiedzieć. W routerze nie miałem ustawień pozwalałaby ustalać priorytety łącza aczkolwiek program selfishnet mi w tym pomógł i sprawował się dzielnie - mogłem dla danego łącza ustalić max. upload i max. download.
Jaki router dostałeś od Orange, podaj producenta i model?
Uwielbiam jak tutejsi pseudo fachowcy bawią się we wróżenie z fusów i w zgadywanki nie zadając tak podstawowych pytań.
Jakoś nie zauważyłem
Router to ZTE MF283+. Temat już zamknięty bo pomógł mi przy tym program selfishnet który wykonuje swoją robotę bardzo sprawnie.