COD: modern warfare 2 vs black ops

Witam serdecznie, chciałbym się dowiedzieć od osób grających jak wygląda tryb multiplayer w grze black ops. Wiem jak to wyglada w MW2 a BO planuje dopiero kupić i mam pytanie, są duże różnice, na czym polegają one, pomijając ogólną tematykę, bronie, mapy, bo to oczywiście logiczne, że jest inne, jak rozgrywka wygląda w sieci w black opsie, dużo zmian, są prestiże, itp…? Czekam na wasze wypowiedzi, pozdrawiam! :smiley:

Nie ma żadnej różnicy :stuck_out_tongue: inne mapy , inne bronie/perki, gorsza grafika - tnie się na różnych(dobrych)sprzętach,skaczący ping . Jednym słowem szkoda kasy :evil: Mam od premiery , a w multi dopiero 28h - z tego więcej złości niż przyjemności ![-o<

Jedyna i zasadnicza uwaga, kupujesz nowego COD"a to tak jakbyś był idiotą bo po co komu wydać 100-130zł na to samo co było wcześniej :]

Mi się na początku BO podobał, ale z czasem jednak granie sprawiało mi coraz mniej przyjemności. Są tam niby dedykowane serwery, ale połączyć się na jakiś z kumplem to czasem rzecz niewykonalna. Jest również wyszukiwarka serwerów, ale nie ma tak prostej fuknkcjonalności jak zatrzymanie wyszukiwania, broń jest raczej średnio zbalansowana (np. pracę snajperki o wiele lepiej wykonuje karabin szturmowy z AOCG, a pistolet byłby chyba efektywnieszy, gdybyś go w przeciwnika rzucił). Jedyna rzecz dla której ewentualnie możnaby kupić tę grę to Zombie Mod. Są tam jednak tylko 2 (a w zasadzie 3) mapy, rankingi zdominowane przez różnej maści cheaterów, dodatkowo to dość trudny mod. Teraz też myślę, że multi w MW2 jest chyba lepszy, a i tam znajdywałem sporo powodów do frustracji. Gdybym miał znów wydać 99 zł na Black Ops to poważnie bym się zastanowił, uważam że o wiele bardziej opłaca się kupić teraz GTA 4 + Episodes from Liberty City (~150 zł).

Lenn, nawet nie ponieważ na Steamie ostatnio były takie promocje, że za 50zł mogłeś mieć wszystkie w/w części :slight_smile:

Ja ogólnie nigdy wcześniej w żadnego CoDa poza częścią pierwszą w multi nie grałem, więc nie za bardzo porównam Ci BO z MW2, jednak kilka faktów postaram Ci się przedstawić. Ogólnie po wydaniu ostatniego patcha wiele się zmieniło na dobre pod względem płynności. Nie wiem czy śledziłeś newsy, bo wiadome by Ci było, że ta gra tak naprawdę stała się grywalna po jakimś miesiącu od premiery, a i nadal są osoby, które mają problemy ze ściankami. Jednak nie zmienia to faktu, że BO potrzebuje naprawdę mocnej maszyny - a więc jeśli w MW2 grałeś na detalach średnich bądź niskich, to możesz mieć problemy z płynnością, które momentami występują nawet na mocnych kompach.

Pod względem grafiki - oglądając gameplaye z MW2 i pytając się znajomych grających w tą część, doszedłem do wniosku, że problemy są z niskimi detalami, tzn. BO wygląda bardzo słabo na niskich ustawieniach w porównaniu z MW2. Sam gram w BO na max. i mi się graficznie podoba. Większość rzeczy wygląda dość ładnie i cieszy oko - cudów nie ma, ale całość wygląda nieźle.

Pod względem rozgrywki - to co mi się nie podoba, to jakieś takie małe zrównoważenie gry. Dlaczego? Już przy 14 poziomie dostajemy FAMASA - broń, którą tak naprawdę możemy strzelać do wbicia 50 poziomu… Famas jest świetną bronią na bliskie i średnie dystanse, gorzej z dalekimi, ale przy odrobinie wprawy i tutaj daje radę. Cholernie mi się to nie podoba, że tak szybko dostajemy tak dobrą broń.

Poza tym ceny - wszystko jest dużo za tanie. Bronie, dodatki, atuty - tak naprawdę już przy tym 14 poziomie nie wiadomo, w co te punkty ładować… Chyba, że ktoś gra sobie każdą bronią po kolei, ale dla mnie to bez sensu. Potem na 38 poziomie dostajesz AK, a tej broni nie trzeba przedstawiać…

Poza tym schematyczność i nuda - tak naprawdę to gra, która nie rzuca wyzwania graczowi - dla mnie zachętą na początku było granie o lepsze bronie i w zasadzie tyle. Wbijając prestiż i tak musisz wbijać lvl od początku, znów zaczynając od grania słabszymi spluwami. I od początku wszystko kupować. Mnie to bardziej zniechęciło niż zachęciło. Jak już odpicowałem swojego herosa i przy 50lvl wszystko tracę…

No i gra - przypominam, że nie grałem we wcześniejsze części - ale pod względem grania jako takiego, to dobijają mnie dwie rzeczy - kamperzy i dzieci z tubami. To jest jakaś masakra, nie wiem jak to wyglądało w MW2, ale tutaj momentami leciał u mnie EXIT, bo szlag trafiał, co niektórzy ludzie wyprawiają. Do tej pory grałem w CS 1.6 i myślałem, że w nim jest mnóstwo kamperów, ale zmieniłem zdanie po zagraniu w BO. To samo jak na serwerze braknie admina - co drugi lata z tubą. W zasadzie zastanawiam się wtedy skąd dzieci dostały grę 18+

Ogólnie mówię to jako początkujący jeszcze gracz. Jeśli ktoś ma inne wrażenia z gry to jego sprawa. Moje są takie i mam do nich prawo.

freeq52 nie do końca zgadzam się z tb, mi np w mw2 podoba się, że mam 10 prestiżów i muszę nabijać 70lvl na każdy prestiż i że tracę bronie po zaczęciu pretistiżu od początku, moim zdaniem to jest fajne, nie wiem jak to jest w black ops, ale w mw2, nie ma serwerów jak to było w cs 1.6 tylko “serwer” jest hostowany przez gracza z najlepszym internetem i konfiguracją i dlatego się dziwie, że w BO powrócili do tego systemu jak to było np w cs 1.6? Chyba dalej jest coś takiego jak w MW2, a odnośnie kamperów, wiadomo, byli są i będą, ale gracz który jest cwany potrafi rozcykać każdego i są to tylko dodatkowe fragi dla takiego gracza. I Broni z tego co wiem, że w MW2 nie kupuje tylko zbierasz punkty i na poszczególnych lvl sama broń ci się odblokowuję, także nic ty nie kupujesz, nic a nic, i taki sam schemat przypuszczam, że jest w BO. Ale tego jeszcze nie wiem, Call of Duty MW2 jest fajną grą tylko, że strasznie wolno się te lvl nabija + do tego 10 tak zrobić, ale jak już będzie się miało ten 10 prestiż to już będę się czuł lepiej, ale do tego trzeba dojść po prostu i ja dojdę bez hax’ów. A wracając do komputera moja konfiguracja sprzętowa dała radę MW2 na max detalach bez jakiejkolwiek ścinki i black ops tak samo będzie chodził, internet też mam bdb.

Hurricane jaki cały pack gier był za 50zł gier na steam, z chęcią bym kupił. Chodzi Ci o paczkę Call of Duty? ;> :slight_smile:

Nie, akurat chodziło mi o paczkę GTA4, natomiast ceny COD’ów w chwili obecnej to ok 25-50% zniżki :slight_smile:

zacznijmy od tego że w multi black ops nie ma wkurzającego akimbo i kolesi latających z nożem

Hurricane faktycznie są promocje mega mega tak, że call of duty najtańszy wychodzi drożej i to bez płyty niż w najdroższym z pudełkiem i płytą sklepie tj.empik i inne tego typu sklepy.

Hurricane o jaką promocję ci chodziło?

steemm serio nie ma aikimbo w black ops? a jakieś jeszcze takie znaczące zmiany są? :?

akimbo jest :stuck_out_tongue: masz 2noże jednym możesz strzelać , a drugim ciachać :lol: inne rzeczy: kusza i wybuchowe strzały, sterowany samochodzik bomba(perki za ilość zabitych) reszta nie przychodzi mi do głowy-rzadko gram #-o malowanie twarzy, tag klanu na broni itd.mało przydatne bzdety coś jak w mmo złote zbroje itd. :wink:

i to są wszystkie zmiany jakie zaszły w grze, a jak tam fizyka gry lepszą gorsza, jakie zmiany tutaj zaszły?

• tryby gry są takie same jak w MW2? Tryb dowolny, Dominacja, Wysadzenie itp…

+w COD MW też są prestiże czy gra się tak jak w cs 1.6 bez żadnych trofeów i celów? :shock: t

też rozważam kupo.

Akimbo jest chyba do wszystkich pistoletów.

masz? że piszesz chyba-ja mam ale nie wiem czy tak jest? mało gram bo źle u mnie działa-wolę się nie denerwować.

Mieć, mam, ale dawno nie grałem, nudne to. W każdym razie przed chwilą sprawdziłem i akimbo jest dostępne dla wszystkich pistoletów.

COD BO, kupiłem sobie, jeszcze nie grałem, zobaczymy czy jest tak dobre jak poprzednik. :smiley: