Comodo Antivirus i Firewall (za darmo dla domu i firmy)

Konfiguracja Comodo Firewall a p2p (np. utorrent, emule)

Witam!

Zainstalowałam Comodo Firewalla stąd, otrzymałam mailem kod aktywacyjny

z instrukcją jak mają wyglądać dalsze kroki. I tu problem (możliwe, że skutek mojej gapowatości): ja po prostu nie potrafię w programie odnaleźć tego , do którego należy wkleić otrzymany kod.

Inaczej to wygląda niż w obrazkowej instrukcji na stronie, do której linka w mailu dostałam.

Proszę, pomóżcie.

co do ustawień sieci lokalnej - wpisałem twoje ustawienia i niestety nie zadziałało

pokombinowałem trochę i wybierając IP Mask w IP wpisałem ip routera, a w Mask - maskę podsieci [wydawałoby się logiczne, nie wiem jak tu wpisałeś zakres ip, skoro na ip tylko jedno pole jest]. tak czy inaczej sieć działa

dzięki za pomoc!

pozdrawiam

Sam nie wiem jak to wpisałem. :o Dopiero teraz patrzę. Ale w IP Mask i IP Range wyświetla to samo. Chyba jakiś błąd Comodo. Najważniejsze, że sieć działa. :slight_smile:

Witam! Czy juz wiado kiedy wyjdzie wersja 3 zapory i czy bedzie z jezykiem polskim??? Z gory dzieki za odpowiedz. Pozdro

Kilka pytań:

Jak długo skanuje AV?

Czy AV jest dośc skuteczny?

Czesc

Jak wygladaja testy COMODO wobec innch antiwirusow typu kacpersky i itd

Chcialym COMADO zainstalowac w laptopie u szefa

Jest skuteczny w połączeniu z Comodo Firewall,a wynikami testów AV nie ma się co przejmować,ponieważ z reguły najlepiej wypadają w nich programy,które mają największą bazę sygnatur wirusów,nawet tych,które już nie występują,a CAVS 2 beta to młody program i jego skuteczność polega przede wszystkim na b.dobrej heurystyce i module HIPS. Taki np.Kaspersky ma b.dużą bazę sygnatur i wygrywa rankingi,ale wystarczy zobaczyć ilu userów ma Kaspersky (widać to we wklejanych logach) i pomimo to mają syf na kompach . :wink: Oczywiście nie muszę dodawać,że ten dwuczęściowy pakiet Comodo Firewall Pro ,CAVS nigdy mnie nie zawiódł. :smiley:

Dzieki

czy istnieje caloasciowy pakiet tzw

Antywir i firewall

Czy musze osobno jedno i drugie sciagac

Skad moge sciagnac?

Osobno trzeba ściągać.

http://www.personalfirewall.comodo.com/ ->Download Now

http://www.antivirus.comodo.com/

PS.Na Vistę jeszcze nie ma.

Czyli nie opłaca mi się zmieniać go kosztem AOL.Ale dzięki za odpowiedź.

Bardock napisał :

Czyli nie opłaca mi się zmieniać go kosztem AOL.

Niezbyt dokładnie czytasz posty ,zwłaszcza to co napisał Sturmgewehr 44

Osobiście uważam ,że warto dokonać tej zamiany po moich doświadczeniach z AOL-em.

Oczywiście wybór należy do ciebie ,ale nie przekonasz się dopóki go nie zainstalujesz i wypóbujesz na swojej maszynie

:o

Dokładnie czytam posty , o to się nie martw.Po prostu nie będę zmieniał czegoś co jest dobre.

Witam.

Chcialbym sie dowiedziec jak ustawic comodo dla dc ++.

Mam juz ustawione dla emule i dla utorrenta.

Pewnie cos jeszzce bede musial zmieniac w samym dc.

Najbardziej by sie przydal link z opisem jak dla malpki krok po kroku.

http://forums.comodo.com/faq_for_comodo … 4#msg45504

Witam! Nieznam anglika a nie chce mi sie tłumaczyć ze słownika ;). Pokazuje sie taki komunikat ciągle comodo antywirus: Submission failed due to internet connection problem. A connection with the server could not be established. Pokazuje sie cały czas. Jak to ustawić żeby po pierwsze sie nie pokazywało a po drugie żeby sie łączyło z serverem jeśli potrzebuje. Z góry dzięki :stuck_out_tongue: za szybka odpowiedz bo jest dość denerwujące. Pozdrawiam

Coś marnie z tym spolszczeniem Comodo.

“Pół roku mija, a ja niczyja…” :aniol:

pytanie o baaardzo obszerną listę aplikacji, które ten firewall uznaje za godne zaufania. ja niektórym z nich nie tyle nie wierzę, co po prostu nie chcę, by poprzez nie wydostawały sie o mnie informacje od sieci.

i stąd moje pytanie: czy odhaczenie “ptaszka” przy “Do not show any alerts for the aplications certified by COMODO” w zakładce Security / Advanced / Miscellaneous to wszystko (poza ustawieniem odpowiedniego poziomu zabezpieczeń oczywiście), by od tej chwili COMODO pytał się mnie o przejście przez niego KAŻDEJ aplikacji w moim systemie ?

BTW: to rewelacyjny soft. kilkanaście dni testów i jego nauki upewniły mnie, że wreszcie mogę zapanować nad co dzieje na granicy mojego komputera i sieci. szkolenie trwa nadal… :slight_smile:

Comodo rozpoznaje je po prostu,co nie znaczy,że automatycznie dopuszcza,jak nie chcesz,danej aplikacji to blokujesz jej dostęp i Comodo pomimo,że ją zna nie pozwoli na połączenie

no właśnie ów automatyczny dostęp mnie martwi, bo przy defaultowych ustawieniach “puścił” mi np. updatera Javy, nie pytając mnie o to czy tego sobie życzę (ma go na liście “programów bezpiecznych”). ważne jest czy NAJPIERW zapyta, przy pierwszym połączeniu takiego programu, a nie bym ja musiał zaglądać, co tam się dzieje mu pod maską i wyłączać z dostępu do sieci niechciane przez mnie procesy. przy wyłączeniu wspomnianej wcześniej opcji nagle zaczął być zdecydowanie bardziej ciekawy i pyta się co jakiś czas o dosyć oczywiste rzeczy, ale cieszy mnie to, bo to ja go uczę, a nie on sam “wie”. pytanie pozostaje - czy pyta o WSZYSTKO, a nie tylko to spoza swojej zaufanej listy ?