Comodo Antivirus i Firewall (za darmo dla domu i firmy)

Jeśli program zainstalowany jest folderze, którego nazwa zawiera polskie litery, pojawia się problem z zapamiętaniem reguły dostępu do sieci dla takiego programu.

Należy ręcznie poprawić niewłaściwe znaki w ścieżce dostępu jaką błędnie zapisuje Comodo Firewall w rejestrze:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Software\Comodo\Personal Firewall\AppCtrl\Apps.

Może polska wersja Comodo Firewall usunie ten błąd.

Jeśli znalazłeś jakiś błąd w programie zgłoś to na forum Comodo,a co do polskiej wersji to nie tak szybko będzie…

bjjjkv1.png

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=19 … #komentarz

Mam pytanie czy ktos moze znalazl jakas instrukcje obslugi produktow comodo. Sam uzywam zapory i antyvirka comodo tylko mam maly problem z zapora odnosze wrazenie ze nie pamieta ona ustawien daje jej zeby pamietala ustawienie a ona pyta o to samo nastepnym razem troche to denerwujace :slight_smile:

chrabaszcz83 Po ustaleniu reguł wejdź w Sequrity -> Advanced" -> Miscellaneous -> Configure ,przesuń suwak na high,i zatwierdź.

Jest znana data wyjścia pełnej wersji zapory nr 3?

Nie jest znana,kilka dni temu wyszła dopiero pierwsza beta v3,i jak to zwykle bywa,po wyeliminowaniu błędów w kolejnych wersjach beta ukaże się finalna wersja C v3.

Witam,

Mam pewne pytanie dotyczące konfiguracji. Przy regule dla Firefoxa zaznaczyłem “Skip parent check” a mimo to muszę za każdym razem zezwalać na połączenie w przypadku, gdy klikam na odnośnik w jakiejś aplikacji. Czy da się ustawić ten firewall tak, że firefox zawsze miał dostęp bez względu na to w jakiej aplikacji klikam na odnośnik? Wcześniej miałem Sygate i nie spotkałem sie z takim zachowanie firewalla.

Pozdrawiam,

Michał

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … c&start=30

Bardzo dziekuje za odpowiedz. :slight_smile: I mam jeszcze jedno pytanko czy jak uzywam kilka produktow comodo czy mozna je polaczyc jakos w calosc czy musi byc kazdy osobno.

Dziękuje za pomoc. Z tego firewalla jestem zadowolony. Mam tylko mały problem z antywirusem. Do tej pory używałem AVG i byłem w miarę zadowolony. Zmieniłem go na Comodo i zauważyłem, że mój komputer wyraźnie zwolnił. Ten antywirus zajmuje u mnie bardzo dużo pamięci. Czy to normalne?

Antywirus.jpg

Trochę pomaga wyłączenie HIPS, ale to nie jest wyjście. Czy da się coś z tym zrobić, czy też ten program tak ma?

Pozdrawiam,

Michał

Herrero ja sprawdzilem u siebie i mam podobne uzycie pamieci. Wiec chyba on tak ma. Ale ja nie zauwazylem zeby mi mulil komp. (mam 1 GB ramu)

No tak, ja mam 512MB :frowning: Właśnie zainstalowałem Avira - tylko zauważyłem, że nie ma ochrony pop3. Różnica jest z 60MB Comodo do 10MB Avira…

ja korzystalem z avasta na 512 ramu i nie mulil moze warto sprobowac.

Złączono Posta : 23.08.2007 (Czw) 14:21

No niestety jestem malo zaawansowany w konfiguracji tego typu programów no i mój problem może być dla kogoś banalny wiec proszę się nie śmiać. :slight_smile: A wiec polega on na tym ze np. w Outlook klikam na jakis link a zaporka blokuje i trzeba zezwolic żeby opera się polaczyla, nie wiem czy jest możliwość żeby cos ustawiac żeby ten komunikat się nie pojawial??

Miałem podobny problem. Możesz stworzyć oddzielną regułę dla każdego przypadku kiedy jest uruchamiana Opera tzn. dla outlooka, GG itp. poprzez zapamiętanie wyboru dla każdego przypadku lub możesz dać większe uprawnienia Operze. Drugie rozwiązanie jest dużo wygodniejsze jeśli “ufasz” Operze :slight_smile: Znajdź regułę, która zezwala Operze na odbieranie i wysyłanie pakietów i tam w zakładce Miscellaneous zaznacz opcje Allow Invisible Connection Attemps oraz Skip Advanced Security Checks. To powinno pomóc.

Pozdrawiam

Wybaralem drugi sposob i pomoglo. :smiley: Bardzo dziekuje za pomoc :slight_smile:

Ukazała się kolejna beta CFP v 3. :wink:

Comodo Firewall Pro 3.0.8.214 Beta można pobrać w tym miejscu

A ja właśnie skończyłem kilku godzinną walkę z nową zaporą Comodo i się poddałem. :frowning: Musiałem wrócić do wersji 2.x

Wszystko niby działało OK. Programy korzystające z Internetu też działały bardzo dobrze, oprócz przeglądarek. FF, IE 7, Opera nie mogły otworzyć żadnej strony. Nawet zezwolenia na całkowity nieograniczony dostęp do Internetu nic nie dawały. Z FF 2.0.x było jeszcze ciekawiej, bo jego rozszerzenia (np. wyświetlające pogodę) działały w pełni, a sama przeglądarka nie.

Dodatkowo system nie wykrywa Comodo 3 jako firewalla i wrzeszczy, że go nie ma. Wiem, że można wyłączyć ten komunikat, ale to w sumie jest błąd.

Może coś ktoś na to poradzi?

Wersja Comodo 2.4.18.184 działa idealnie.

Mireczek Wyłącz osłonę www w Avaście,z którą to osłoną “gryzie się” CFP v3 beta.

Pytania dotyczące CFP v3 beta.

Instalowałem program i zapora co chwile coś sie pytała, jak zezwalać na instalacje programu żeby tylko raz zezwolić ??

A jak zablokowałem jakiś proces programu przy instalacji gdzie go odblokować ??

Aby okna podczas np. instalacji jakiegoś (zaufanego) oprogramowania nie wyskakiwały za każdym razem -> dajemy w oknie alertu -> Treat this application as -> “Trusted Application” -> “Remember my answer” -> OK