Comodo Antivirus i Firewall (za darmo dla domu i firmy)

No ja tego nie miałem.wszystko chodzi jak należy

Słuchaj może ty masz tak dużo plików i nimi się nie zajmujesz tylko zostawiasz od początku tą listę w ‘pending files’…Bo gdy tam się coś pojawia to masz dwie możliwości:1.dać do “my own files”-bezpieczne lub 2.do “my quarantined files”-niebezpieczne. po prostu może tego nie robisz i dlatego masz tyle plików?

Może faktycznie coś poprawili w związku z tym i już nie będzie tej funkcji,ale szczerze to wątpię w.Po prostu wyrzuciliby ją, a tak dalej jest…(nieużyteczna? :stuck_out_tongue: )dlatego myślę że coś nie gra z “My Pending Files”

Zmiany w nowej wersji:

Version 3.0.16.295

NEW! Anti-Leak Configuration:

• A new default configuration is introduced to make D+ show fewer number of popup alerts while still remaning leak proof.

NEW! On-Demand Virus Scanning:

• CFP now provides an option to scan for viruses during the installation and from its graphical user interface

NEW! A-VSMART Warranty Program:

• CFP now provides the users an option to enroll one of the available A-VSMART Warranty programs

IMPROVED! Self-Defense:

• There has been various reports that CFP 3.0 is attacked by some malware to disable its protection.

The self defense has been modified such that an ungraceful termination of CFP will block every unknown action (i.e. it will function as if “Block all unknown actions if the application is closed” option is selected. This option was not enabled by default).

IMPROVED! Default Configuration:

• Default configuration now protects more registry keys and more COM interfaces.

• Default Web Browser and FTP Client policies are modified to support passive FTP requests

IMPROVED! Handling of known code executing applications:

• Defense+ has been modified such that some known code executing programs such as rundll32.exe or windows scripting host are not autimatically trusted anymore.

IMPROVED! Pending Files:

• Defense+ has been modified such that it is not going to report any pending files if it is not in clean PC mode.

FIXED! Bugs in Defense+ Engine:

• Fixed numerous bugs that could stop Defense+ to properly handle the suspicious actions(e.g.bugs in registry and file protection, key logging etc).

• Fixed the bug that could prevent CFP from functioning properly in certain types of hardware configurations(e.g. when a USB harddisk is present etc.).

FIXED! Minor Bugs in the Graphical User Interface

Więc doczytałem się jeśli chodzi o zmiany w Pending files…Jeśli dobrze rozumiem to gdy defence + będzie na poziomie różnym od “clean PC mode” nie będzie nic raportował w tej funkcji,czyli nie będzie żadnych plików w “My Pending Files” :slight_smile: .I to chyba jest wyjaśnienie.

pozdrawiam

Czy stosując zaporę Comodo powinienem wyłączyć wbudowaną zaporę Visty? Po instalacji zapora systemowa nadal jest aktywna.

@cycek: Tak, wyłącz zaporę systemową.

@kamil: Prawda, ograniczyli zasięg “My Pendings Files” do “Clean PC Mode”. Ciekawe dlaczego :?:

powiedzcie mi czy Comodo Antivirus śmiga na Viście?

Nie :idea:

http://antivirus.comodo.com/

sa może już bardziej konkretne daty wyjśca z “bety” tego antywirusa?

Witam.Mam pytanko dla posiadających comodo w wersji 3.17 i viste.Czy macie tez praktycznie brak w View Firewall Events jakichkolwiek blokad połączeń???

02152008185551bf7.th.png

Chodzi o Network Defense rzecz jasna na tym screenie i jak widzicie widnieje liczba 0(jakby nic nie blokował,chociaż w to wątpię…)

W poprzedniej wersji (3.16) była normalka.A w tej nie ma nic mimo ustawienia poziomu firewalla bardzo wysoko(Zapora,win defender, UAC- wyłączone.pracuje z Comodo Firewall i Avira Antyvir).Na Xp nie ma i nie było takiej niejasności i na wersji 3.16 i 3.17…Jak ktoś wie to proszę dać znać…

pozdrawiam

Jak zablokować łączenie się jednego programu z np.:

http://jakiś.adres.pl/advertsrv/*

Tylko chodzi o to, żeby można było się łączyć z adresem:

http://jakiś.adres.pl/

Zablokować trzeba tylko to, co mieści się w dalszej części ścieżki - advertsrv/*. Zamiast gwiazdki mogą wystąpić różne nazwy plików.

temat jak rzeka, więc sorka jeżeli to było, ale szperam po necie już cały dzień.

Każdy firewall mi blokuje połączenia szyfrowane do stron https (gmail,banki)

No i pytanko jak wyłączyć filtrowanie połączeń szyfrowanych w comodo, albo jakie porty czy coś dodać? Krótko mówiąc co zrobić, abym mógł wchodzić na https.

Aha i wyłączenie progsu lub wzięcie obu funkcji na “disabled” nie załatwia sprawy. Dopiero po odinstalowaniu softu jest dobrze. Tak samo miałem z ZoneAlarm.

Sprawdź czy masz wpisany port 443 w “My Port Sets” (“Firewall”). W oknie “My Port Sets” w “HTTP Ports” powinno być “80”, " 443" i “8080” tak jak tu. Jak nie masz to musisz dodać zaznaczając “HTTP Ports”, a potem “Add” :arrow: “A New Port…” i w pole obok “A Single Port” wpisz “443”. To co opisałem dotyczy tylko i wyłącznie przypadku, gdy za brak połączenia odpowiedzialna jest sama zapora.

PS: Jak coś pomerdałem koledzy mnie poprawią. :roll:

tak miałem to wpisane, ale problem udało mi się rozwiązać inaczej. Jak włączałem ff i próbowałem się łączyć z gmail to widziałem w zdarzeniach (view firewall events), że na rózne porty próbuje się połączyć. To dałem w pirvileged ports na zakres 0-5000 i pomogło :wink: ale mam nadzieję, że nie otworzyłem zbyt dużo.

A druga rzecz to ten firewall jest strasznie natrętny. Instalowałem soldata i comodo pytał z 30 razy o każdy instalowany plik…Troszkę irytujące.

edit: eee jednak widzę, że z tymi szyfrowanymi to raz łączy, raz nie ( trzeba resnąć kompa)

Wcześniej korzystałem z systemowego firewalla ( wiem, że badziew 8) )skusiłem się na comodo, ale chyba wrócę do systemowego… Żyć się nie da, jak łącze się z jakimś programem p2p to pyta mnie o każdy adres ip TCP/UDP czy się połączyć…

czy to w Utorrent czy tvants (program do tv) Chociaż w niektórych progsach jak bitlord czy sopcast raz zapytał ogólnie i jest good. Pomóż mi ktoś, bo oszaleję :twisted:

Witam,

Mam pytanie na czym polega opcja basic przy instalacji??Tzn że comodo sam bedzie sobie wybieral co ma blokowac?? Ma ktoś tego opis:p

Aż tak ciężko spojrzeć parę stron wstecz w tym temacie i trochę poczytać???

http://andgird.webd.pl/comodo.html

Myślałem,że basic to jakiś prostszy moduł a to jest ten główny gdzie trzeba wszystko ustawiać :mrgreen:

@victor11: Mogłeś też dodać w “Global Rules” zasadę przez wpisanie na zakładce “Destination Ports” w polu “A Single Port”: 443, a resztę zostawiając bez zmian. Też powinno pomóc,jeżeli dałbyś ją powyżej reguł zablokowanych.

Co do reszty, to nie napisałeś jakich używasz ustawień, ani tego czy używasz przy akceptowaniu “Treat this application as” z wyborem “Trusted application”. Jeżeli pyta ciebie o każdy adres to masz ustawiony zbyt wysoki poziom na zakładce “Alert Settings” w oknie “Firewall Behavior Settings”.

Od jakiegoś czasu conajmniej dwa razy dziennie otrzymuję informację o nowej aktualizacji programu. To normalne? Pytam bo wcześniej taka sytuacja u mnie nie występowała.

Rozwiązanie tego problemu

Firewall – > common tasks–> stealth ports wizard i ustawiasz block all incoming connections

Dzięki ale już wcześniej to rozgryzłem i zapomniałem napisać tu,może komuś by się przydało.Wyręczyłeś mnie =D>

Pozdrawiam