Comodo Antivirus i Firewall (za darmo dla domu i firmy)

Elo mam pytanie dotyczące antywirusa Comodo,premiera stabilnej wersji miała być 18 Kwietnia,jednak borykano się z problemami i premiera została przesunięta…napisaliście,że trwają ostatnie poprawki,ale dzisiaj mamy 11 Maja :cry:

Prawdopodobnie stabilną wersję v3 antywirusa Comodo ujrzymy dopiero w czerwcu.

Nie ktoś poprawi jak się mylę, testy wyszły słabo … czy to jakiś pewny test …

Jakie testy wyszły słabo ?? Nie widzisz na screenie ,że wszystkie porty są STEALTH .

Żeby wykonać ten test trzeba mieć zewnętrzne ip , a w Comodo ustawić -> firewall -> Common Task -> Stealth Port Wizard->Block all incoming connection -stealth my ports to everyone ,tak jak napisałem wcześniej przynajmniej u mnie ten test przechodzi także zapora z XP z WWDC .

UAC w Viście blokuje mi przy starcie systemu uruchamianie zapory Comodo. Muszę za każdym razem zezwalać na jej uruchamianie. Czy wiecie może jak rozwiązać ten problem nie wyłączając UAC?

Może spróbuj odinstalować, ściągnąć najnowszą wersje i podczas ponownej instalacji odpal instalator przez prawy klik -> Uruchom jako administrator. Ja na Viscie nie mam problemów z Comodo (jak narazie - tydzień).

Spróbuj także Miscellaneous -> Diagnostics.

Zainstalowałem jeszcze raz tym razem z konta ograniczonego i o dziwo działa bez problemu. Szkoda, że nie wiem jak to się stało :roll:

Jak już wszystkie najważniejsze programy będą miały regułu (Firewall i Defence+), to zrób eksport ustawień w Manage My Configurations. Musisz wyeksportować oba ustawienia, bo jeden jest od Defence+, a drugi od zapory.

Dzięki :slight_smile:

I co z 3.x antywirus ?

Najnowsza wersja COMODO przy włączonym uTorrencie u mnie pożera mnóstwo RAM i obciąża procesor. Po odinstslowaniu i zamianie na Online Armur wszystko wróciło do normy.

O współpracy Comodo i utorrent na forum Comodo jest specjalny wątek .

https://forums.comodo.com/frequently_as … 677.0.html

Do końca lipca ma się ukazać CAVS 3 beta .

Szkoda, że nie stable :frowning:

wiecie kiedy wyjdzie Comodo antivirus 3???

Dzisiaj ukazała się 1 publiczna wersja Comodo Internet Security 3.5 beta

https://forums.comodo.com/beta_corner_c … 993.0.html

c1ey1.th.jpgc2mt1.th.jpgc4tb6.th.jpgc5jj5.th.jpgc1ao9.th.jpg

:smiley:

Witam. Jestem użytkownikiem Comodo Firewall od niedawna. Mam pytania:

1. Na karcie summary jest coś takiego co liczy intrusions. U mnie wszystko jest ok, ale jak zrestartuje komputer to licznik się zeruje. Chciałbym widzieć ile “w sumie” ataków zablokował firewall. Jest taka możliwość? W Zone Alarm było to ustawione “fabrycznie”

2. Jak ustawić poziom zabezpieczeń w defense+, żeby się nie bawić w My Pending files, mieć bezpieczeństwo i nie przedzierać się przez mnóstwo alertów jak się coś instaluje?

3. Czy ustawienie zabezpiczeń Safe w Firewall jest dobrym ustawieniem? (w sensie czy można ufać liście programów, które firewall uznaje za słuszne)

Dodam tylko, że dosyć dokładnie czytałem cały wątek, więc poradnik Angrid też.

Pozdrawiam.

Najszybciej uzyskasz pomoc i odpowiedzi odnoście spraw Comodo na tej stronie.

http://www.comodo.boo.pl/forum/

No tak, tylko że forum to zdaje się dopiero co raczkować. Szukałem pomocy na oficjalnym forum comodo ale bez odzewu, a tu była taka dyskusja…

1. View Firewall Events -> More… -> tu masz logi z kilku tygodni.

2. Clean PC Mode lub Training Mode (osobiscie mam to drugie - ponieważ Vista ma UAC). Jeśli podczas instalacji czegoś Comodo zasypuje Cię oknami to możesz dać w pierwszym wyskakującym oknie (Treat this application as-> Trusted application i Installer/Updater). Po za tym w głównym oknie masz “Switch to Installation Mode” -> przełączasz przed instalacją oprogramowania.

3. Dobrym, ja osobiście mam Custom Policy Mode (kilka własnych reguł). Alert Frequency Settings -> Very High.

Dzięki za odpowiedź. Jeżeli chodzi o punkt 1 to chodziło mi nie o to, żeby przeglądać logi ale o to, żeby ten licznik się nie zerował przy restarcie komputera. Chciałem się właśnie dowiedzieć czy jest taka możliwość. Np. pod koniec tygodnia żeby wyświetlał “firewall has blocked 15000 itrusions”? Po za tym dzięki za odpowiedź na pkt. 2 i 3.