Comodo Antivirus i Firewall (za darmo dla domu i firmy)

Czy w “My network zones” muszę mieć dodaną jakąś sieć by Comodo chodził poprawnie? Pytam bo wyrzuciłem z tej zakładki wszystkie wpisy a net mi działa. Mam Internet z sieci Play i za każdym razem gdy się łączyłem z netem Comodo wykrywał mi nową sieć co było irytujące. Odhaczyłem w settings automatyczne wykrywanie sieci i wyczyściłem “My network zones” ale nie wiem czy firewall teraz rzeczywiście ochrania mój komputer czy nie.

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … .53896.424

Moze mi ktos powiedziec co jest lepsze (w sensie skuteczniejsze) Avira Antivir czy Comodo Antivir zawarty w Comodo Internet Security. Avira używa heurystyki, a jak jest w przypadku Comodo? Niestety w opcjach nie ma zbyt wiele do ustawienia i troche mnie to martwi…

BTW

Uzywam takze od niedawna programu Comodo BOClean. Niestety jego praca jest dosc odczuwalna (spore uzycie procesora i startup scan, ktorego nie mozna wylaczyc). Czy warto sie z nim “meczyc”, czy lepiej uzyc jakiegos innego programu?

Pozdrawiam!

Heurystyki to używają praktycznie wszystkie AV ,nie ma jeszcze testów skuteczności CAV 3 ,przecież nawet nie wyszła jeszcze finalna wersja ,a z Avirą to na razie nie ma co się mierzyć pod tym względem .

To już musisz sam zdecydować ,według mnie nie ma co przesadzać z programami zabezpieczjącymi mi np. wystarczy tylko CIS ,a jak ktoś jest idiotą to żaden program AV nie pomoże . :smiley:

Właśnie ukazała się stabilna wersja CIS, może już ktoś testował nowego CIS-a.

Dobre rady zawsze w cenie. Pozdrawiam.

http://forums.comodo.com/feedbackcommen … 719.0.html

Zdecydowanie Avira.

Comodo antywirus nie jest już taki dobry jak sam firewall.

Witam wszystkich. Mam problem z comodo :confused: zainstalowałem go i jak tylko wchodzę na przeglądarkę (mam ff) to od razu mi restartuje kompa… za każdym razem… jak mam się pozbyć tego problemu żeby cieszyć się porządnym ogniomurkiem? Kombinowałem dzisiaj przy nim dobre 8h i mam już serdecznie dość :confused: PROSZĘ O POMOC!

Wejdź w Miscellaneous -> Diagnostic, będziesz wiedział czy nie ma błędów w instalacji .

Jakie masz inne programy zabezpieczające, może gryzą się z Comodo, nie ma czasem wirusów na kompie?

Kiedy korzystasz z IE też są takie problemy?

Reinstalacja Comodo nie pomaga? Możesz też przejrzeć polski opis Comodo.

http://comodo.andgird.webd.pl/

:arrow:

zaraz to sprawdzę bo dopiero z roboty wróciłem ;]

wirusów nie mam :slight_smile: czysto jak nigdy :slight_smile: comodo skanował i nic ;] AV też nic nie wykrył i jeszcze kilka innych programów ;] obecnie mam Kasperskyego 2009 i spyware terminator ale usunę ST jak comodo będzie działał poprawnie… do tego od czasu do czasu skanuję jeszcze ad-aware SE i dr. web ( ad-aware wykrył jakieś 3 pierdoły ale już po nich, a dr.web nic) Avirą też był skanowany i nic… Na IE nie próbowałem bo nie używam. Reinstalka nie pomogła (chyba z 5 razy była robiona i dalej to samo). Stronkę którą podałeś przeglądałem już wcześniej kilka razy, ale ciężko dostosować program nie mogąc konfigurować i jednocześnie wzorować się na niej jak mi restartuje kompa ;] a zapamiętać to wszystko to mało realne

Biorę się za instalowanie ponownie i sprawdzę tak jak pisałeś powyżej…

Sprawdzałem i w ‘diagnostic’ jest wszystko O.K

Na IE jest to samo.

Sprostowanie - comodo nie restartuje kompa przez samą przeglądarkę tylko jak wejdę na jakąś stronę… obojętnie jaką (bo na ff mam ustawioną stronę startową - ‘about blank’ i gdy odpalam ff to jest wszystko O.K do momentu gdy wchodzę na jakąkolwiek stronę).

Nie wiem czy jest to istotne, ale przy restarcie (gdy mam zainstalowanego CFP) na początku gdy jest moment kiedy można wejść w BIOS-a (del.) to wyskakuje mi komunikat pod resztą danych: “Secondary IDE channel no 80 conductor cable installed”. Gdy mam odinstalowanego CFP to chyba nie ma tego komunikatu (zaznaczam, że chyba, bo kiedy CFP jest odinstalowany, ten moment - gdy była widoczna ta wiadomość - przeskakuje tak szybko, że nie widzę czy w tym ułamku sek. pojawia się ta informacja czy nie w przeciwieństwie gdy CFP był zainstalowany).

Jak nie urok to sraczka :confused:

Z sygate miałem znowu co innego… im dłużej był zainstalowany na kompie tym bardziej mi malało łącze i net mulił niemiłosiernie… wyglądało to na zacinanie… na początku (sprawdzałem na www.dsl.cz i jeszcze jakims tylko nie pamiętam nazwy ;]) pokazywało ponad 1,6MB (mam 2 MB), a później w niedługim czasie po zainstalowaniu go z powrotem malało do 128 kb… :expressionless: instalowałem i odinstalowywałem go kilka razy i zawsze to samo… ale mniejsza z nim… to napisałem w ramach ciekawostki ;p

Interesuje mnie Comodo i na tym się skupmy ;] Sturmgewehr 44 masz jeszcze jakieś pomysły co może być przyczyną? A może jeszcze ktoś inny się z tym spotkał i wie jak temu zaradzić? Ma ktoś kontakt (gg , e-mail, skype etc.) z Eyeofstorm? Może on też by coś wymyślił, bo na wcześniejszych postach jak tu jeszcze bywał to wynikało, że ma konkretne pojęcie o CFP, co nie znaczy, że twierdzę iż inni nie mają. Chodzi mi tylko o to, że im więcej głów to nie jedna ;] ale jestem wdzięczny Sturmgewehr 44, że jak na razie chociaż Ty raczyłeś się odezwać w szybkim tempie po moim dodaniu tu posta :slight_smile: Chciałbym mieć to jak najszybciej za sobą, bo raczej nie jestem typem osoby cierpliwej, co nie znaczy, że jestem w gorącej wodzie kompany ;] Brak czasu też jest przyczyną aczkolwiek nie tylko ;] Jeśli chodzi o tego typu rzeczy, to jestem raczej laikiem i sam bym sobie z tym nie poradził dlatego proszę Was o pomoc (tym bardziej, że nie miałem wcześniej styczności z Comodo). Pzdr all.

Spróbuj zainstalować wcześniejszą wersje. Miałem podobny przypadek z wersją Beta. Jeśli miałeś inny pakiet zabepieczający to sprawdź czy wszystko usunąłeś (po Comodo dobrze przeczyścić rejestr ręcznie ponieważ błąd może się powtarzać w innych wersjach).

a jaką wcześniejszą byś polecał?

powinni to połączyć w jedno ten pakiet zrobiłby furrorę

wyczyściłem rejestr CCleaner-rem (trochę usunął z Sygate-a i jeszcze jakieś pierdoły), ale dalej jest to samo. Chyba jakiś ciężki przypadek :confused: A co z systemowym Firewall-em? Konieczne jest wyłączenie go przed instalacją bądź coś w ten deseń? Czy jest to bez znaczenia, czy włączony, czy nie? Ja już nie mam pomysłów co może być przyczyną… :confused:

Czyszczenie rejestru tylko CCleaner to mało. Z twojego opisu wynika,że miałeś dużo instalowanych programów tzw zabezpieczających samo odinstalowanie już nie wystarcza gdyż dużo wpisów pozostaje w rejestrze. (niektóre z nich są często blokerami ) Należy dobrze i w miarę dokładnie usunąć PO NICH RESZTKI.

1)Na wstępie musisz z dysku “C” usunąć ręcznie (wyszukaj w Programie Fils oraz Documents and Settings) foldery programów, które już odinstalowałeś i usuń (w tym również Comodo).

1. Pobierz ten program http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … +1.3.0.195

Za pomocą tego czyściciela usuniesz resztki kluczy z rejestru.

Obsługa tego programu jest prosta ale jak byś nie wiedział to opis poniżej:

1-po uruchomieniu klik OPCJE REJESTRU > po otwarciu zaznacz i usuń z “Program” te opisy które już jesteś pewien, że są odinstalowane (jeżeli nie jesteś pewien co do wpisu to nie zaznaczaj)

2-zakładka “Narzędzia” >czyszczenie rejestru-klik

3-“Kontynuuj”>“Start”- czekaj na zakończenie sprawdzania wpisów

4-Po zakończeniu spr.klik-zakładka"WYBIERZ" > poniżej najechać na “wybór specjalny” > kliknąć na “Pozycje które można bezpiecznie usunąć” (zielona kropka)-program automt. je podświetli >klikąć USUŃ

5- Po tym oczyszczeniu zamknąć cały program.

Teraz jeszcze raz uruchom CCleaner-czyszczenie rejestru.

Zainstaluj Comodo w najnowszej wersji (już jest stabilna wersja CIS Comodo).

PO ty wszystkim napisz co się dalej dzieje.

z dysku “C” usunąłem już wcześniej wszystko, co było instalowane typu: OA i SFP … przeskanowałem tym programem który podałeś i pousuwałem jakieś paści, ale nie tylko te, które znałem ;] i stacja dyskietek coś mi się odzywa ;] (wiem, że pisałeś ‘jeżeli nie jesteś pewien co do wpisu to nie zaznaczaj’ - to zrobiłem automatycznie ;] bo nie lubię mieć na kompie coś co 1-szy raz widzę ;p)… pominąwszy to - dalej jest to samo… zrobiłem tak jak pisałeś… ja dalej uporczywie próbuję zainstalować wersję ‘Comodo Firewall Pro 3.0.25.378’ (cały czas się z nią borykam) ponieważ nie wiem czy CIS jest równie mało żerny (rzecz biorąc nie wiem jaka jest najnowsza wersja CIS etc), chcę mieć lekkiego Comodo, bo sprzęt już nie pierwszej świeżości ;]

Spróbuj wersji Comodo Firewall Pro 3.0.25.368 lub wcześniejszej - jeśli ci się uda (ja osobiście mam .24.368).

Wcześniej -> Uruchom… -> regedit -> F3 -> wpisz: comodo -> enter.

Usuwasz wpis i znów F3. Czyścisz ile się da. Dla mnie to był jednyny sposób aby usunąć Comodo z centrum zabezpieczeń.

poznajdował jakieś pliki, czy co to jest, ale nie wydaje mi się żeby to były z Comodo…

W takim razie to nie jest wina Comodo problem tkwi w instalatorze windows lub samym systemie.Ja wielokrotnie usuwałem i instalowałem nie tylko CFP, ale inne programy Comodo i nigdy nie miałem z tym problemów.

Mam pytanie, czy przy próbie zainstalowania programu pojawiał się komunikat o błędzie?

Jeżeli nie to jedyne co przychodzi mi do głowy to:

1-we właściwościach systemu dysku C w narzędziach uruchomić sprawdzenie błędów systemu

2- zainstalować wersje Comodo (najlepiej tę ostatnią jaką miałeś)i później przywrócić do punktu ostatnio dobrze działający system i ponownie go usunąć i przeczyścić rejestr.

3- gdyby to nie pomogło to możesz pokusić się opisany sposób na tej stronie

http://www.cybertrash.pl/images/tata/Sy … ineer.html

arapo , nie pokazywało żadnego komunikatu o błędzie… teraz będę sprawdzał, czy są jakieś błędy systemowe (między czasie wezmę prysznic ;]) w ogóle zastanawiam się nad formatem (a nie cierpię tego robić), bo coś komp od dzisiaj zaczął mi mulić razem z netem i zaczyna mnie to doprowadzać do szału… :confused:

Przeprowadziłem sprawdzanie systemu… później próbowałem naprawić system… teraz jadę do mojej i jak wrócę to chyba zrobię format :frowning: ale najpierw spróbuję jeszcze pomieszać tym programem który podałeś ;]

No i jest… Chyba jedenym rozwiązaniem był format ;] miałem w sumie dwa - jeden po drugim… :confused: i cała noc nie przespana… a na 14 do roboty :confused: Czy CFP jest lekki? I co daje SafeSurf (czy w ogóle jest potrzebny)? Jak na razie średnia użycia procka to 70% :confused: