Niestety tak bywa, że to ostateczne rozwiązanie. Natomiast co się tyczy nowej wersji CIS to jest najlżejszy jakiego używałem (porównując podobne programy tego typu). Jeżeli chodzi o instalację SafeSurf to można ja pominąć, a najlepiej poczytać co do możliwości ustawień i konfiguracji z tej strony. http://comodo.andgird.webd.pl/
arapo , Według Ciebie CIS jest lżejszy od samego CFP? A z SafeSurf ktoś korzysta? Bo zastanawia mnie czy jest przydatny, czy bardziej zbędny - tak samo jak Ask.com Toolbar ;] Nie chcę kilku programów i jakichś wtyczek- że tak to nazwę - tylko 1 bądź 2, a konkretne i lekkie (jak już pisałem, to mój sprzęt jest trochę wiekowy jak na te czasy ;] aczkolwiek nie jest to jeszcze jakieś minimum - tak mi się wydaje).
Moja wypowiedź dotyczyła CIS bez instalowania dodatkowych gadżetów, które nie są niezbędne. Podstawowy zestaw to ochrona antywirusowa oraz zapora firewall + defens z których chcesz korzystać decydujesz sam uwzględniając podczas instalacji lub konfiguracji.Z tego co wiem CIS będzie nadal rozwijany po względem kompleksowej ochrony z dołączeniem do jego zestawu (Comodo BOClean), a obecnie jako osobny program- z którego również korzystam. Ten zestaw uważam za wystarczający (jak dla mnie) i mało obciążający nawet dla takiego jako to określiłeś “wiekowy sprzęt”.
arapo , To poczekam na ten pakiet puki co zostanę przy samym CFP a SS i ASK odinstaluję ;] Mnie właśnie interesuje - tak jak pisałeś - tylko antyvir + zapora… resztą od czasu do czasu będę skanował (ad-aware i DR.WEB). Przy instalacji raczej nie miałem wyboru z SS i ASK ;] a przynajmniej nie zauważyłem by o to pytał, tylko instalował od razu CFP, SS i ASK… Dzięki wielkie za pomoc i osobiste spostrzeżenia Są dla mnie cenne (innych użytkowników również). Oczywiście jeśli będziesz miał jeszcze jakieś uwagi bądź info dotyczące Comodo, to z miłą chęcią poczytam Więcej wiedzy na ten temat nie zaszkodzi ;] Dziękuję i pozdrawiam forumowiczów DP
są już jakieś porządne, oficjalne testy tego comodo antivirus? siedzę na avirze, ale mam straszne ciągoty do comodo
Witam
Czy po zaktualizowaniu comodo firewall nie ma już w nazwie pro? czy zaktualizował mi się do trochę słabszej wersji? Pytam ponieważ jak na początku zainstalowałem sobie Comodo Firewall Pro to po odpaleniu okienka Comodo w nazwie było Comodo Firewall Pro a jak zaktualizowałem do wersji 3.5.57173.439 to w nazwie już nie ma “Pro” czyli jest samo Comodo Firewall.
I jeszcze jedno pytanie, czy teraz już nie trzeba rejestrować się na stronie producenta by korzystać z tego firewalla? Pytam ponieważ jak opisywano starsze wersje to tam pisało że trzeba a tu nic takiego mi nie wyskakiwało.
Pozdrawiam
Mam pewien problem z Comodo firewallem
otuz wczoraj po wlaczeniu pc mulilo mi neta,blokowalo strony www.
kliklem na ikonke comodo iwidze ze jest aktualizacja.
wiec ja pobralem, zrobilem restart jak program kazal i kicha.
po restarcie zaden z programow zainstalowanych sie nie uruchamial. ani opera,firefox, gry. nic.
dopiero jak usunalem comodo to wszystko sie naprawilo i uruchamialo poprawnie.
reinstalacja nic nie pomogla bo bylo to samo.
wiec teraz jestem bez comodo na innym firewallu.
a chcialbym powrocic do niego bo jest dobry.
mam Viste U 64bit z SP1
Skąd pobierałeś Comodo? Wersja dla systemów 64bit, jest na stronie producenta.
Czy nie zainstalowałeś czasami Comodo AV, który wchodzi w konflikt z jakimś innym AV, który już masz?
Myślę, że wystarczy odgrzewania tematu, który pojawił się na forum w 2006 roku. Nie chcę go wywalać do kosza więc jedynie zamknę go “dla potomnych”