Comodo Antivirus i Firewall (za darmo dla domu i firmy)

zainstalowałem właśnie wersje RC ogniomurka i mam 2 uwagi:

1)zwiększyła się troche zasobożerność u mnie na poziomie około 8-10mb w pamięci więcej

2)nie ma już opcji Close przy programach w oknie Activity->Connections :frowning:

@hassasin

Opcja Close w Activity->Connections znikneła już chyba wcześniej w jednej z wersji BETA. Możliwe że powróci w stabilnej wersji pewności jednak nie ma. Odnośnie wersji stabilnej miałą ukazać się 11 stycznia niestety parę błędów spowodowało że pojawi się tydzień póżniej czyli 18 stycznia zamiast tego wyszła wersja RC4 zapory :slight_smile: i pojawiła się nowa beta antywirusa.

Oto linki:

CPF 2.4.14.157 RC4 :mrgreen:

CAVS 2.0.7.14 BETA :mrgreen:

Jest wersja pl???

Napisz jak pobrac i gdzie załozyc konto.

Witam wszystkich.

No i doczekaliśmy się zamiast pełnego wydania programu 18012007: Comodo Personal Firewall Pro 2.4.15.161 RC5 Mam nadzieję że następna wersja będzie pełnowartościowa. Czekam niecierpliwie bo to fajny programik. :-k

Kiedy wkońcu będziesz miał ta polską wersję Firewalla, piszesz juz o niej od paru miechów ale nic dalej nie widać??

Można już zaktualizować Comodo Firewall do stabilnej wersji 2.4.16.174. :o

wszystko fajnie i pięknie ale po update do najnowszej wersji comodo zżera mi teraz 99% CPU co 15sekund ;/

wie ktoś może co z tym zrobić ??

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fd4 … 32079.html

tymczasem instaluje poprzednia stabilna wersje bo ta chyba za stabilna nie jest… :frowning:

U mnie wszystko OK, CPF 2.4.16.174 zżera max.2% CPU. :smiley:

Nie wiem dlaczego Comodo nie może się zaktuazlizować pobiera tylko 5% i rozłancza się.

Mam poprzednią stabilną wersję i wywołuje do pobrania nowej aktualizacji ale nie może jej pobrać :frowning:

Arapo,prawdopodobnie zbyt wiele osób chce pobrać aktualizację,i serwery nie dają rady,trzeba trochę poczekać i pobrać poza godzinami szczytu.

Jeden dzień różnicy to znowu nie taki strasznie długi okres czasu. :expressionless:

Poprostu pojawiło się klika błedów i RC5 miała na celu sprawdzić czy nic nie pomineli stad wzieło się to opóznienie. Ja na wersje stabilna czekałem od 3 stycznia bowiem to był pierwszy termin kiedy miała pojawić się wersja stabilna. :mrgreen:

Spokojnie tłumaczenie wysłałem do CEO Comodo 25 grudnia, dostałem odpowiedż że wersja polska powinna pojawić około 2-3 tygodnie po wersji stabilnej. Która jak widać opóżniła się o ponad 2 tygodnie. Trzeba czekać aż skompilują polską wersję niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć. :?

Problem o którym piszesz został rozwiązany w RC1 :whoeva: u mnie jak narazie wszystko gra CPF.exe bierze 1-2% CPU. Choć słyszałem że były przepadki iż CPF gryzł się z antywirusem AVG i Daemonem do emulacji płyt. Podobno zostało to jednak rozwiazane :?

Z aktualizacją trzeba czekać bo serwery mają zadyszke :smiley: najlepej zaktualizować jutro :slight_smile:

hmm… tylko że ja zupdateowałem do najnowszej stabilnej wersji… i lipa ~99%CPU…i jak na razie siedzę na starszej wersji…a szkoda bo chciałem po korzystać z 2.4… :frowning:

Eyeofstorm,mam pytanie pracuje na wersji 2,3,6,81 Full którą zainstalowałem bez probemu,przy wgrywaniu nowszych wersji komputer muszę odpalać w trybie awaryinym .Co z tym zrobić

Witam.

Zassałem, zainstalowałem i co???

DZIAŁA OK :brawo:

CPU 2% Bez niespodzianek.

Teraz czekam na wersje PL.

@hassasin

@rylux

Spróbujcie wykonać czystą instalacje. Usuńcie wersje 2.3.6.81 a potem pobierzcie stabilna 2.4 i zainstalujcie na czysto :slight_smile: .

Tu macie link na Rapidshare bo główne serwery COMODO narazie są strasznie przeciążone :mrgreen:

http://rapidshare.com/files/12524105/CF … 4.exe.html

@Eyeofstorm

Czy można zasugerować programistom z Comodo, aby w okienkach wymagających przewijania (np. Logs, Application Control Rules, itp) działały rolki przewijania myszy? Jakoś przyzwyczaiłem się do kręcenia rolkami. :slight_smile:

Najnowsza wersja działa dobrze.

Po pierwsze primo: Wielkie ukłony w stronę Oka Cyklonu Trzeba wypić za twoje starania. Ja popieram tylko programy w werji PL :zdrowie:

Secundo: Czy AV też jest PL i jaka jest obecnie wersja stabilna?

Nie używałem jescze AV Comodo.

Popieram wersję PL bo bawię się w serwisowanie sprzętu, a instalując system klientom MUSZĘ dawać PL bo mało osób zna angielski i robią sobie kuku klikając na czuja.

A jeszcze jedno, po instalacji FW mam low id w mule może jakieś sugestje?

Mam ten sam problem :frowning: Instalowalem wersje 2.4 z linka rapidshare wyzej i mam 99% na procku (wacha sie od 65-99 w zaleznosci czy odpalam jakas aplikacje w tle).

Mialem Deamon Tools do emulacji napedow ale zgodnie z rada odinstalowalem. AV nie mam wogole.

Jakis bug czy co?

Czy zajetosc procka ma jakis wplyw na prace systemu, czy tez przegrzewanie sie?

Czy to moze blad odczytu? i zamiast 99 powinno byc np 1 (czyli ze np. nie informuje o zajetosci procesora tylko o zasobach wolnych)

P.S. Apropo p2p: Security>Network Monitor> Allow ostatni w tabeli

Jeśli chodzi o periodyczne skoki obciążenia procesora do 100% przy włączonym Comodo 2.4 to odpowiedzialna za to jest piąta reguła filtra pakietów (Network Monitor) a konkretnie włączona w niej opcja generowania raportu do loga z każdej blokady pakietu. Sama w sobie opcja ta nie jest zła ale zauważyłem, że w porównaniu do Comodo 2.3 teraz firewall potrafi blokować nawet kilka pakietów w ciągu sekundy! Pewnie jakiś błąd w implementacji zakresu filtrowania.

Po wyłączeniu opcji raportowania do loga firewall przestaje obciążać procesor choć nie wiemy wtedy kto nas “maca”. :stuck_out_tongue:

Poza tym w oknie podglądu aktywnych połączeń sieciowych (Connections) zauważyłem podejrzanie dużo, czyli po kilkanaście, otwartych sesji aktualnie włączonej przeglądarki oraz klienta poczty. Chyba firewall ma problemy z odświeżaniem i pokazuje dalej także już zamknięte sesje.

Hmm a mi spadlo po wylaczeniu funkcji “Component Monitor”, i tak uwazam to za zbedny bajer a jak widac ulga dla procka znaczna.

Funkcja o ktorej mowisz nie jest dla mnie do konca jasna, blokuje wszystkie polaczenia IP<>IP ale jak sie korzysta z p2p typu torrent to te opcje nalezy chyba wylaczyc?