Witam,
Witam. instalowałeś sterowniki do chipsetu
Tak, były instalowane. Te ze strony producenta. Później jeszcze instalowałem aktualne bezposrednio ze strony intela.
Podaj identyfikator sprzętu wykrzyknika
PCI\VEN_10EC&DEV_8136&SUBSYS_306A103C&REV_02
Spróbuj ten
Powinien pasować
Tak jak napisałem w temacie na górze po instalacji tego sterownika jest prostokąt i w dalszym ciągu internet nie działa.
odinstaluj sterownik do chipsetu, (nie wiem czy będziesz mieć jeden czy dwie pozycje do odinstalowania ) następnie wgraj sterownik do chipsetu tylko i wyłącznie ze strony producenta potem ponów instalacje sterownika
Postawiłem od nowa system, wgrałem sterownik od chiopsetu, następnie od ethernetu i dalej nie działa.
Jaki masz kod błędu przy sterowniku, nie wydaje mi się żeby była opcja wyłączenia w biosie. Możliwe że po prostu zakończyła żywot
Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)
Jeśli w “Zarządzanie komputerem” kliknę na tą kartę i dam odinstaluj, następnie kliknę “Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu” na “Karty sieciowe” to wyszukuje kartę, z witryn Windows instaluje sterownik “Kontrolera Ethernet”, a nastepnie chce istalowac sterownik “Realtek…” i w tym momencie wyskakuje, ze nieznaleziono sterownika.
a jak podałbyś ręcznie sterownik w zarządzaniu komputerem
Próbowałem, również bez skutku. Czy ręcznie czyz instalatora to efekt jest taki sam.
Spróbuj programem
http://www.dobreprogramy.pl/Driver-Booster,Program,Windows,41956.html
Kiedy czyściłeś komputer z kurzu
Zaraz pobiorę program i zobaczę czy coś pomoże.
Tak się składa, że wczoraj był cały rozbierany, bo wymianiałem palmresta oraz klawiaturę. Jednak w środku był dosyć czysty biorąc pod uwagę fakt, że u kogoś chodził 3 lata.
Czyli coś musi być uszkodzonego fizycznie może podczas wymiany jeszcze dla testów odpal nawet ubuntu w wersji live bez problemu powinien sobie dać radę z kartą lan jeżeli już na ubuntu nie będzie działać znaczy że karta leży :(.
niestety wszystko co miałem do zaproponowania nie pomogło.
Ok, zatem zobaczę jeszcze z Ubuntu.
Dzięki wielkie tosiek za chęć pomocy!
Jakby komuś coś przyszlo do głowy to proszę napisać.