Compaq CQ61-420EW - Sterowniki ethernet

Witam,

Witam. instalowałeś sterowniki do chipsetu

Tak, były instalowane. Te ze strony producenta. Później jeszcze instalowałem aktualne bezposrednio ze strony intela.

Podaj identyfikator sprzętu wykrzyknika

PCI\VEN_10EC&DEV_8136&SUBSYS_306A103C&REV_02

Spróbuj ten

Powinien pasować

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDownloadIndex?softwareitem=ob-75268-2&cc=pl&dlc=pl&lc=pl&os=4063&product=4123212&sw_lang=

Tak jak napisałem w temacie na górze po instalacji tego sterownika jest prostokąt i w dalszym ciągu internet nie działa.

odinstaluj sterownik do chipsetu, (nie wiem czy będziesz mieć jeden czy dwie pozycje do odinstalowania   ) następnie wgraj sterownik do chipsetu tylko i wyłącznie ze strony producenta potem ponów instalacje sterownika

Postawiłem od nowa system, wgrałem sterownik od chiopsetu, następnie od ethernetu i dalej nie działa.

Jaki masz kod błędu przy sterowniku, nie wydaje mi się żeby była opcja wyłączenia w biosie. Możliwe że po prostu zakończyła żywot

Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)

Jeśli w “Zarządzanie komputerem” kliknę na tą kartę i dam odinstaluj, następnie kliknę “Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu” na “Karty sieciowe” to wyszukuje kartę, z witryn Windows instaluje sterownik “Kontrolera Ethernet”, a nastepnie chce istalowac sterownik “Realtek…” i w tym momencie wyskakuje, ze nieznaleziono sterownika.

a jak podałbyś ręcznie sterownik w zarządzaniu komputerem

Próbowałem, również bez skutku. Czy ręcznie czyz instalatora to efekt jest taki sam.

Spróbuj programem 

http://www.dobreprogramy.pl/Driver-Booster,Program,Windows,41956.html

Kiedy czyściłeś komputer z kurzu

Zaraz pobiorę program i zobaczę czy coś pomoże.

Tak się składa, że wczoraj był cały rozbierany, bo wymianiałem palmresta oraz klawiaturę. Jednak w środku był dosyć czysty biorąc pod uwagę fakt, że u kogoś chodził 3 lata.

Czyli coś musi być uszkodzonego fizycznie może podczas wymiany jeszcze dla testów odpal nawet ubuntu w wersji live bez problemu powinien sobie dać radę z kartą lan jeżeli już na ubuntu nie będzie działać znaczy że karta leży :(.

niestety wszystko co miałem do zaproponowania nie pomogło. 

Ok, zatem zobaczę jeszcze z Ubuntu.

Dzięki wielkie tosiek za chęć pomocy!

Jakby komuś coś przyszlo do głowy to proszę napisać.