Zależy jak się używa poczty. Ja mam 20 lat płatna pocztę i dostaję mało spamu ale nie klikam i nie podaję gdzie popadnie swojego adresu. Mam za to wiele aliasów czego ne ma w darmowej poczcie a aliasy się bardzo przydają.
Porządni dostawcy poczty nie wysyłają spamu nawet w przypadku darmowego konta.
Na Gmailu nie ma spamu o ile właściciel danego adresy nie trafił na jakąś spamerską listę mailingową, a że o wyciekach danych słyszymy codziennie, to łatwo tam trafić.
Co innego poczta na różnych “portalach” typu wp, interia itd. tam jest wręcz zalew spamu, pewnie więcej spamu przez te serwery przechodzi niż faktycznej poczty.
Gdyby tak się dało na komputery co bardziej denerwujących spamerów wysyłać wirusy robiące niesamowity burdel w systemie albo zmuszające do zmiany jakiś parametrów (choćby częstotliwości GPU/CPU) i upalenia komputera. Pewnie ten spam wysyłany jest przez automaty które siedzą na jakiś serwerach… Jakby się spaliło choćby 100 takich centrów z serwerami to od razu mniej śmieciowych wiadomości o pierdołach.
Z logów powiem tak, spamerzy kupują VPS, najczęściej w ovh, stawiają smtp bez tracenia czasu na ich konfigurację. Takich szybko się blokuje. Są jednak tacy, którzy kupują setki VPSow, stawiają smtp i poświęcają czas na ich konfigurację - spf, dkim, dmarc. Kupują setki domen. Tych trudniej się blokuje.