Nie wiem który z nich mówi prawdę, bo jeśli ten drugi to troszkę gorąco jest (to w czasie gry oczywiście) chłodzenie na procku to jakiś stary wiatrak z radiatorem Arctic Cooling, pasta wymieniona niecały tydzień temu, w obudowie dodatkowo 2 wiatraki (przyjdą jeszcze dodatkowe dwa). Wcześniej na tym chłodzeniu pracował Core 2 duo e8400 i temperatury były znacznie mniejsze. Co robić ? Wymieniać chłodzenie procka ? Jeśli tak to na jakie (tanie i wydajne) ?
Dzięki
P.S. pomiary robione oczywiście w tym samym czasie dlatego dziwi mnie, że takie rozbieżności są (15 stopni w przypadku obu max).
Temperatury w stresie sprawdzisz programem OCCT ustaw średni zestaw danych i puść test automatyczny, ustaw go na 30 minut, czas przed testem i po nim na 0, podaj czy test przebiegł bez błędów i jaka była maksymalna temperatura.
Dzięki za szybką odpowiedź, tym bardziej o takiej porze w czasie grania nic się złego nie dzieje, jedynie wentylator głośno chodzi (ustawiłem w biosie, żeby po przekroczeniu 65 st. C chodził na 100%). Boję się tylko, że jak podczas grania jest naprawdę te 90+ stopni na rdzeniu to ten procek nie pojedzie za długo test puszczę jutro i napiszę jak poszedł.
90 stopni to za dużo ale wątpię żeby się spalił pierwszym progiem za wysokiej temperatury jest niestabilna praca procesora co skutkuje nieprawidłowym działaniem programów lub systemu, dopiero po przekroczeniu jeszcze tej wartości bym się spodziewał spalenia procesora, tak więc puki nic się złego nie dzieje to się tym za bardzo przejmować nie musisz tylko jest jedno ważne, ale, mimo wszystko wymieniłbym chłodzenie na wydajniejsze, taka temperatura może nie spali ci procesora od razu ale może wpłynąć na skrócenie żywotności czyli za pół roku, rok albo dwa procek może nadawać się do śmieci
Tak, procek z Allegro, pasta nałożna była parę dni temu Arctic Cooling MX-2. Sprawdzę jeszcze jak z tym chłodzeniem czy luzów nie ma itd. ale chyba je po prostu zmienię na wydajniejsze. Co polecacie ? Myślałem o SilentiumPC
P.S. rozkręciłem obudowę, chłodzenie to Arctic Cooling Feezer Pro 7
Otwierając obudowę zobaczyłem, że jeden z wentylatorów dodatkowych w obudowie nie działa (był źle wpięty). Jak widać temperatury w HWMonitor spadły o 9 stopni (max na Core0).
Jest sens zmieniać tego Arctic Cooling Feezer Pro 7 na Spartana ?
Radiator nawet w czasie testu gdy na core0 jest ponad 80 stopni jest zupełnie letni (dotykam tę górną blaszkę, tak ?)
Tak szczerze to żaden sens. Zysk wydajności byłby naprawdę minimalny. Celowałbym bardziej coś pokroju Fera Pro / Fortis / ( jedne z tańszych a zarazem lepszych chłodzeń ). Dotykając górnej blaszki nie określisz temperatury procesora, ona grzeje się minimalnie, radziłbym pomiar w pobliżu procesora termometrem i innymi tego typu urządzeniami. A jak nie to sprawdź w stresie rękę jak bardzo gorące jest wydmuchiwane powietrze. Niech wypowiedzą się inni, ja także mogę wszystkiego nie wiedzieć Aczkolwiek 80 stopni dla procesora to trochę za dużo.
Bardziej sugerowałbym się temperaturami sugerowanymi przez program HWMonitor, jak dla mnie to jest nie możliwe żeby Q6600 w pełnym stresie przy kiepskim chłodzeniu miał 50 stopni C.
A jakiego rodzaju to ma być termometr ? Jakiś specjalistyczny do mierzenia takich temperatur ?
JNJN a mógłbyś napisać gdzie dokładnie ten palec przyłożyć ? Bo nawet z włączonym OCCT jak jest ponad 80 stopni w programie gdzie nie dotknę ręką jest zupełnie letnie wszystko.
Jak letni, to albo źle założony cooler, albo uwalony czujnik - gdzie dotkniesz coolera nie ma znaczenia. Pomiaru termometrem dokonuj jak najbliżej CPU.
Miałem ten model procka i takie same chłodzenie. Fakt, grzeje się ale ten procesor już tak ma. W grach osiągał zazwyczaj do 83 stopni, więc dużo ale działał i działa nadal od 6 lat praktycznie i nic się nie dzieje. Oczywiście wymieniłem pastę i wiatrak na taki gruby. Latem trzeba okna na oścież otwierać, bo nie da się wytrzymać z taką temperaturą.
Zmieniłem położenie wiatraka z obudowy tak, żeby dmuchał na radiator teraz. Temeratura w czasie grania max 69 st. w HWMonitor, więc nie ma tragedii (jeszcze wczoraj bez tego wiatraka miałem 93 st.). Jutro dołożę jeszcze jeden wentylator do obudowy i myślę, że będzie ok. Ale z czujnikami raczej faktycznie coś jest nie tak, bo każdy program (chyba z 5 różnych) pokazuje inne temperatury. Jutro dam znać jak z tym dodatkowym wiatrakiem, póki co dzięki wielkie wszystkim za pomoc
Założyłem jeszcze ten dodatkowy wentylator w obudowie, 10 min testu w OCCT max 68 st. na core0 (czyli najgorętszym). Także myślę, że jest już ok, dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc