Core i3-6100 vs 6100T - który do cichego ITX

Składam nowy komputer. Ma być mały, cichy i wydajny.

Skrzynka będzie stała obok monitora, więc chciałbym aby nie hałasowała.

Zastanawiam się czy dobrym wyborem będzie i3-6100 T (3.2GHz, TDP 35 W).

W stosunku do standardowego i3 6100 (bez T) jest w testach o 10-15% mniej wydajny a TDP jest mniejsze aż o 30%.

Wydaje mi się, że w porównaniu z moim obecnym Core Duo E2180 (2x2GHz) to i tak skok będzie miażdżący(?)

witam,

nie ma co dopłacać do mniej wydajnego 6100T, ma co prawda niższe TDP ale na głośności pracy się to nie odbije. moim zdaniem 6100 jest zdecydowanie lepszym wyborem. 

skok w wydajności na pewno będzie, ale czy miażdżący?-, nwm to zależy do czego będziesz go używał. 

Sporadycznie - kodowanie wideo i inne wymagające obliczenia.

Częściej odtwarzanie filmów full HD.

Na co dzień internet, przy czym w Firefoxie potrafię mieć nawet po 140 otwartych kart.

I chodzi o to, żeby na co dzień - przy niewymagających zastosowaniach - było cicho i płynnie. Teraz, po 2 godzinach to już muli, ale myślę, że tu RAM załatwi sprawę.

Cena prawie taka sama. Czyli mniejsze TDP nie przełoży się na wolniejsze obroty wiatraka?

w takim razie powinieneś odczuć skok wydajności. radził bym ci też zainwestować w minimum 6gb ramu.

przełożyć się przełoży ale nie do tego stopnia żeby różnica była słyszalna.

Myślałem o 16 GB RAM - po co się rozdrabniać :wink:

no właśnie :wink: bo sam miałem kilka razy 120 kart (chrome) i wiem ile ramu to ciągnie. 

6gb to takie minimum, a im więcej tym lepiej

Dzięki za potwierdzenie:)

Dzisiaj 8GB kosztuje tyle ile dałem za 2GB jak składałem poprzedniego PC-ta.

Z kasą nie mam problemu, raczej chodzi o to żeby podzespoły były dobrane rozsądnie pod moje potrzeby.

Tak więc będzie 16 GB RAM, SSD-240 a dysk magnetyczny odpalany tylko w razie potrzeby.

Tylko obawiam się o hałas, bo lubię ciszę a PC-cik będzie stał “przy uchu”. Dlatego o Procka założyłem temat.

Może założę jeszcze temat o całego kompa jak już wszystko dobiorę…

jak chcesz cichego pc to wymień chłodzenie procesora, bo te boxowe to potrafi być głośne, a mechaniczne dyski zgadza się też potrafią być głośne.

pisz już tu

Bardzo dziękuję za pomoc. Komputer już skonfigurowałem. Reszta wyjdzie w praniu :wink:

ok,

ja bym jeszcze dorzucił wentylator i chłodzenie do cpu

pozdrawiam

Jak będzie już stał na biurku to się zobaczy czy coś trzeba jeszcze kombinować.

W sumie jest kilka wątpliwości, ale jak napisałem “wyjdzie w praniu”.

1. Cooler nie wiem jaki, w sklepie powiedzieli że chłodzenie boxowe jest dość ciche.

1. Nie jestem też pewien jak rozwiążę “magazyn danych”. Puki co to mam kieszeń zewnętrzną. Choć nie wiem czy nie lepiej HDD w obudowie ITX-a, bo jest miejsce i jakiś wyłącznik wyprowadzić z tyłu lub przodu w miejsce napędu CD bo tego nie będę montował

1. I nawet co do systemu operacyjnego nie zdecydowałem ostatecznie, bo polityka MS coś mi ostatnio nie leży, ale jak już to i tak Win7 nie nowszy.

możesz wziąć hdd 2,5’ https://www.morele.net/dysk-twardy-hitachi-travelstar-7k1000-1000gb-2-5-7200rpm-sata-iii-32mb-rv-czujnik-wibracji-0j22423-556010/ nie zajmuje tyle miejsca i jest cichy 

Mam 3 dyski 3,5’ w dobrym stanie  a nie jestem kolekcjonerem;)

W tej obudowie jest miejsce na 3 nośniki danych:

1. HDD 2,5’ (SSD GoodRam Iridium)

2. HDD 3,5’

3. napęd optyczny slim (ostatnio praktycznie nie używam więc jak bym miał potrzebować to wezmę napęd zewnętrzy - bardziej uniwersalny)

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu “kod promocyjny” należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 16GB
https://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-16-gb-001043360000-sdcz50-016g-b35-288752/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Dziękuję, znam ten myk i z niego skorzystałem :slight_smile:

Nie wiem co jest z tym Morele, ale moje zamówienie na stronie sklepu jest opisane tak:

Dodatkowo w poniedziałek miałem maila, że wysyłka nastąpi we czwartek na co interweniowałem bo zamówienie celowo złożyłem tak by mieć komputer na długi weekend. Niestety zostałem zignorowany…

Ponadto w rubryce podzespołów przy obudowie jest

Status - Usunięte

Co nie wiem jak rozumieć :confused:

Jak zamawiałem obudowy były dostępne i teraz również są…

https://www.morele.net/obudowa-chieftec-fi-02bc-u3-fi-02bc-u3-606612/

Natomiast cena wzrosła o 2 zeta.