Corel Draw 9 i wycinanie obiektów

Witam!

Kolega mówił że jest taki narzedzie w corelu które ułatwiło by mnie wycinanie obiektu z obrazka(taki duperel co se jaedziesz kursorem po krawędziach obiektu),jak to włączyć,jak się tym obsłużyć?Czy w ogule korzystam z dobregoprogramu??

Owszem - działa, ale nie w Corel Draw, tylko w Corel Photo Paint - ten moduł musisz odpalić i włączyć narzędzie “Maska Odręczna”. W ten sposób można dość dokładnie wycinać lub kopiować obiekty. Narzędzie to znajduje się standardowo pod drugim przyciskiem paska narzędzi po lewej stronie (trzeba nacisnąć taki czarny trójkącik w jego dolnym rogu).

Ze złego programu korzystasz. Opcja kadrowania dostępna jest w PhotoPaincie, chyba, że ja źle zrozumiałem słowo obiekt.

moim skromnym zdaniem Corel się nie nadaje do tego typu operacji

znacznie efektywniejszym programem będzie photoshop (niestety płatny) lub jego odpowiednik gimp (do pobrania w vortalu)

“technologię wycinania” znajdziesz tutaj

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … =photoshop

a jak wejść w tom technologie wycinania?

A chodzi mi o to że mam se jakiś obraz z postacią aktora,a chcę wyciąć żeby był sam aktor,jak to zrobić w corelu,dałem ten drugi przycisk są jakieś nożyczki,ale jak się tym obsługuje??

Monczkin - z całym szacunkiem - pracuję w Corelu już kilka lat i naprawdę dużo rzeczy można w nim zrobić (nawet obróbka filmów).

Ptasior - na zrzutach zobacz, gdzie tego szukać w Corelu:

cor16vo.th.jpg

…potem obrysowujesz kontur, który Cię interesuje (im wolniej to zrobisz i przy powiększeniu, tym wyższą dokładność uzyskasz) - tu robiłem to “na szybko”. Po obrysowaniu konturu dwukrotne kliknięcie lewym klawiszem myszy i możesz skopiować lub wyciąć obiekt. Następnie w menu Plik dajesz “Nowy ze schowka” i już możesz działać dalej.

cor22ti.th.jpg

jaru_r nie mówię, że nie :slight_smile: - tak się składa, że też mam z nim styczność w pracy zawodowej.

Ja piszę, że Corel, a nie PhotoPaint :slight_smile:

próbowałem się bawić kiedyś PP, ale photoshop jak dla mnie jest efektywniejszy i łatwiej się w nim pracuje

Rozumiem :wink: - bezpieczniej jednak powiedzieć, że wybór między tymi programami to kwestia gustu, bo w zasadzie podobną efektywność można uzyskać, tyle, że różnymi drogami.

Jak to mawiają: “O gustach się nie dyskutuje.” :slight_smile:

Prywatnie - od długiego czasu ze znajomym po fachu próbujemy sobie wzajemnie udowodnić wyższość pakietu Corela nad pakietem firmy Adobe, lub na odwrót - jak do tej pory sytuacja jest patowa :smiley:

jaru_r a próbowaliście brać pod dyskusję zastosowanie dla poligrafii ??

Jescze jedno pytanko przerobiłem obrazek,powycinałem,ale jak zapisać to w formacie jpeg??Corel zapisał Jako cpt,inaczej nie można!!

Opcja Eksportuj.

Monczkin - w sumie nie mam dużego pojęcia jak sprawa poligrafii wygląda w Photoshopie, bo tylko kilka razy coś w nim robiłem, ale pakietowi Corela nie umiem niczego zarzucić - czy chodzi o wydruki małych formatów, czy też dużych (oczywiście już w profesjonalnej drukarni) - zawsze byłem zadowolony. No… chyba, że po prostu trafiłem na naprawdę dobrą drukarnię :wink:

No dobra,wyciąłem już,ale jak wygładzić krawedzie,zribić aby wyglądało to lepiej?

No to teraz poszukaj w menu Obiekt czegoś takiego, jak “wtapianie” - dopasuj odpowiednią dla Ciebie wartość i dopiero wtedy wyeksportuj.

Krawędzie obiektu zostaną wygładzone.