krowasc,
dzięki za odpowiedź :-) Przejściówki raczej sam nie wykonam, bo akurat do tego mam dwie lewe ręce. ;-)
Nie rozumiem jednego, wszyscy piszą o ewentualnej awarii pompy i co by było gdyby. Te awarie są aż tak częste?
Właśnie największym problem przy podłączeniu tej pompy do MOBO i tym co najbardziej mnie martwi, to to, czy będzie poprawnie działać i dostanie odpowiednie napięcie. Tak jak mówiłem, jedynie pod 3-pin mogę podłączyć tą pompę, bo wszystkie pozostałe są zajęte przez wentylatory PWM.
“At first I plugged the pump in the CPU_Fan header, the result was the grinding noise that alot of folks seem to be experiencing; which I think is the sound of a pump going too slow. Swapping the connection to a Case_fan header stopped the grinding noise allowing the pump to run at a constant rate. I think that this is the correct way to run them.”
“Yes the pump should run at a constantly RPM from a fan header (about 4000 if memory serves me…). The original H60 came with a PWM fan that ran off the CPU fan header, as CPU warmed fan speed increased to improve the cooling…from what i’ve seen, that’s also the case for the 2013 H60.”
Kontent z forum Corsair. Jestem zmieszany, zanim dodałem tutaj temat, byłem skłonny podłączyć pompę do PSU, jednak tutaj jest napisane, że wystarczy SYS_FAN, przy czym pompa musi robić stałe 4000RPM.
W takim razie całość tematu skłania się ku pytaniu:
Czy płyta główna jest w stanie zapewnić pompie stałe 4000RPM? Czy jednak bezpieczniej podłączyć ją do zasilacza?
P.S. krowasc, wentylatory mam zamiar zamontować swoje, tylko żeby to zrobić musiałem mieć rozplanowane wszystko aby wiedzieć czy 4pin do CPU_FAN czy 3pin do SYS_FAN (zgodnie z tym co tu zostało napisane jednak 4pin).
Co do awarii pompy, raczej mam troszkę bzika na punkcie kontroli temperatury, więc powinienem dosyć szybko ogarnąć jeśli pompa nie będzie działać.