Po krótkiej walce udało mi się z tym wygrać. Co to za owad? Gdy już padł to wyciągnąłem mu żądło, a na jego miejcie wskoczyło automatycznie drugie.
szerszeń europejski
Czy jad jest groźny dla człowieka? Czy to znaczy, że koło bloku mam gniazdo?
Jest groźny, jednak jednorazowe ukąszenie dla osoby nie uczulonej kończy się jedynie na “nieprzyjemnościach” i bólu.
https://lekarzebezkolejki.pl/blog/ukaszenie-szerszenia-czy-nalezy-sie-bac-co-zrobic/w-244
W tym linku piszą, że królowa może mieć “nawet do 3,5 cm długości”, a ten z mojego zdjęcia ma spokojnie 4 cm, gdyby go wyprostować. Zazwyczaj królowa jest większa niż trutnie. Może to jakiś inny inwazyjny gatunek?
…był w moim życiu okres, że podobnie dziewczynom wciskałem, to że w rozporku mam 20cm. Widziałem Twoje zdjęcie i owad nie ma 35 mm. Szerszenie ukąsiły mnie kilkukrotnie (nie jednocześnie) ból i dolegliwości porównywalne z ukąszeniem pszczoły. Nie demonizowałbym. No i nieprowokowane nie atakują.
Miałem kiedyś w ogródku szerszenie. Nie atakowały, raz na jakiś czas przeleciał sobie przez ogródek warcząc jak bombowiec aż ciary przechodziły. Generalnie omijały ludzi.
Za to nie było w okolicy , przczół , os, much , komarów i innego dziadostwa.
Szerszeń jest spoko, moje koegzystowały z domownikami w zgodzie.
Nie mówcie mi teraz po fakcie, że są spoko i do rany przyłóż, bo zaraz będę miał wyrzuty sumienia, że go potraktowałem RAID-em. Z drugiej strony, po co mu tyle żądeł skoro jest niby taki “spoko”?
ile według Ciebie ma?
Widziałeś przecież zdjęcie, które wstawiłem. Gdzie tam masz ogon skropiona?
Szerszeń, gniazdo niekoniecznie, chyba że spotkasz ich jeszcze kilka.
Czy jest niebezpieczny - tylko jak użądli.
Swoją drogą znajomy kiedyś kosząc trawnik golarką żyłkową został dotkliwie pokąsany przez osy, ta golarka je wkurzyła bo jak mu powiedzieli na pogotowiu brzmi podobnie do szerszenia.
Nie manipuluj koleś
@Rychu_z_Pragi Tobie chyba na serio się bardzo nudzi. Nie mam pojęcia o co Ci chodzi (nigdzie nie przypisałem sobie autorstwa w/w grafiki). Odbij!!!
@XOR widzę, że nie dostrzeżesz żartu nawet gdyby nim Cię spoliczkować. Spoko… fakt nie ma ogona skorpiona.
Zwracam honor. Ktoś tu inny gmera.