Coś nawala, płyta? RAM? grafa?

Jaki masz zasilacz? Podaj producenta i moc

Nic nie podkręcałeś? Procesor jeździ na standardowym taktowaniu? Ramy też? Nie grzebałeś w biosie przy napięciach?

Ja bym był za nieodpowiednimi sterownikami. Zauważ, że każda karta ma inne sterowniki, a z twojej wypowiedzi wnioskuję, że do wszystkich masz jedne a te same.

Z tego co przeczytałem to powodów może być wiele…ale:

1. Spróbuj zmienić BIOS na najnowszy ale stabilny (nie żaden Beta), najlepiej ze strony producenta.

2. Jeśli już zmieniasz jakiekolwiek sterowniki do k.graficznej to odinstaluj poprawnie poprzednie, nie rób “nakładek” - to może być przyczyną niestabilności i wyświetlania tych “ekraników”.

3. Przetestuj RAM (każdą kość osobno) - może są uszkodzone co owocuje częstymi “zamrożeniami” systemu na kilka sekund a także może spowodować “gubienie” plików systemowych, problemy z dyskami (partycjami).

4. Czasem k.graficzna “wypina się” minimalnie ze slotu podczas dokręcania “śledzia”

5. Przeczyść wszystkie sloty (GPU, RAM) sprężonym powietrzem. Pył powoduje mikro-przepięcia (sprawdź też zasilacz).

Jak na razie to wszystko co przyszło mi do głowy, powodzenia…daj znać czy coś się zmieniło…

Sprawdź jeszcze czy temperatury są w porządku np. programem cpu-fan i gpu fan. Sprawdź również czy nie masz wirusa jakimś programem antywirusowym. Pewnie to nie wina wirusa ale lepiej wszystko sprawdzić. Jeśli dalej nie działa to oddaj kompa do serwisu.

Do głowy przyszedł mi jeszcze Direct X - spróbuj zainstalować najpierw 9C. Jeśli masz 10 lub 11 to może też z tego powodu coś się “chrzani”. Sprawdź też różne “komponenty” dodawane do grafiki takie jak Physic czy Booster-y (do podkręcania ustawień, może automatycznie podkręca kartę). Sprawdź dxdiag, jak działa i popatrz na raporty z błędów systemowych - powinno tam pisać jaka jest przyczyna (program czy aplikacja).

Jeśli na płycie głównej masz zintegrowaną k.graficzną to ją wyłącz w BIOS-ie (tak w ostatniej chwili wpadło mi do głowy)

Mrqs666 ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.