Coś nie tak z grafika?


(antiferno) #1

No wiec niedawno zlozylem nowego kompa i nie wiem za bardzo czy nowa grafika sie juz nie sypie :expressionless:

wlasnie przed chwila komputer jakby sie zawiesil ( muzyka grala nadal , czarny obraz , lampka na monitorze miga) zero odpowiedzi ... po twardym resecie nadal brak obrazu ...tyle że na grafice zapalila sie czerwona dioda i wiatrak zaczal mielic na pelnych obrotach...znow reset...to samo , dopiero po wcisnieciu wlacznika na obudowie uruchomil sie normlanie ...

zaraz po uruchomieniu win i wszystkich programow sprawdzilem temp karty - 79st.

Karta radeon 4850....

dodam ze podobna sytuacje mialem jakis czas temu ... to chyba 2 raz tak sie zrobilo od kiedy jest nowy komp ...


(Bugjo3) #2

No to chyba sie karta przegrzewa. Według mnie wymiana.


(antiferno) #3

ale z tego co czytalem to 80stopni w 'nie-stresie' dla tych kart to normalka :confused: ..


(Blotny) #4

Jaki zasilacz? Są artefakty? Zaktualizuj sterowniki.


(Bugjo3) #5

no niby normalka, ale temperatura rozchodzi sie po całym urządzeniu.


(niezDarek) #6

z tym że taka temperatura jest przy czujniku a ten mierzy ja a bardzo mały obszarze i większego znaczenia dla temperatury wnętrza nie ma, ale wymianę chłodzenia bym zalecał mimo ze podobno do 120 może pracować


(antiferno) #7

zasilacz 450w cziftek :stuck_out_tongue:

jakie artefakty?:d


(Blotny) #8

Jak grasz, to jakieś wybrzuszenie się robi, albo tekstura zmienia kolor itp.


(antiferno) #9

nie nie nic nie ma wszystko ladnie chodzi w ogole to z tego co pamietam to raz mi sie to z grafika zrobilo ok 5 min po wylaczeniu gry a wczoraj to jakies 2h jak nie wiecej...

kiedys zaraz po graniu sprawdzalem temp i bylo ok 99st ;D

I to wlasnie troche dziwne ze podczas gry - kiedy grafika jest najbardziej zgrzana sie nie robi tylko przy siedzeniu w okienkach ... :expressionless:

-- Dodane 05.02.2009 (Cz) 12:00 --

dziś będe robić system od nowa , zainstaluje najnowsze sterowniki ...

Czy zmiana sterowników coś da - zobacze po dłuższym czasie , jak narazie rzadko wywala ta grafike...


(niezDarek) #10

tu wina raczej lezy po stronie sprzętu nie systemu i sterowników, wymień ewentualnie chłodzenie karty graficznej


(Blotny) #11

Coś mi do łepka przyszło:

Po pierwsze, zaktualizuj sterowniki mimo wszystko, a po drugie, jak to nie pomoże, daj, aby od początku obroty byly na 100%.


(antiferno) #12

hm... wracam do starego tematu od kilku dni robiło sie tak 1 dziennie ... dziś juz 3 .. podkrecilem wiatrak na 50% wyje jak suszarka po chwili znow wywalilo , po uruchomieniu kompa i starcie windy znów ... podkrecilem teraz na 90% i czekam , pokazuje temp 45st.

Czy może byc jakas inna przyczyna tego ? np wirus albo ...yyy...cos z monitorem ?

-- Dodane 24.02.2009 (Wt) 16:41 --

trzymalem temp na 50st i znow to samo :expressionless:

-- Dodane 03.03.2009 (Wt) 0:49 --

ale jaja :stuck_out_tongue:

podpialem monitor w 2 wejscie i juz sie tak nie robi ;d