Coś dużo problemów sprawia mi ostatnio nowy system Microsoftu. Ledwo co udało mi się jakos skonfigurować system żeby w Enemy Territory wyciągnąć stałe 125 klatek (czyli tyle ile miałem pod poprzednim systemem- Windows XP), a tu problem sprawia mi druga gra- Counter Strike. Nie muszę oczywiście wspominać, że pod poprzednim systemem gra działała płynnie bez większych problemów. Oto jakie kroki poczyniłem, żeby grać normalnie co jeszcze do końca nie wyszło.
dodanie Steama jak i samej gry do wyjątków w zaporze
uruchamianie Steama i gry w trybie zgodności z Windowsem XP
instalacja starszych sterowników Ati (wersja 8.1).
Powyższe sztuczki nadal nic nie daly. Podaje screenshota z gry z właczonym net_graphem, może ktoś obracający się w tych klimatach będzie wiedział jak go interpretować: http://yfrog.com/0ibeztytuusfmj. W sumie teraz trafilem na spokojniejszy moment, ale gra zaczyna zacinać kiedy pojawi się na ekranie przeciwnik - co lepsze na lanie ten problem nie występuje, tylko przy grze przez internet. Dochodzę więc do wniosku, że ta zielona szalejąca kreska jest odpowiedzialna za monitorowanie łącza.
W przypadku ET zauważyłem, że nie mogę grać z włączonym AQQ czy Windows Media Center, ponieważ w samej grze pojawiają się dziwne paski. Oczywiście znikają po wyłączeniu wymienionych wcześniej aplikacji. Nowe sterowniki do mojej karty pogarszają tylko sprawę i samo ET ma około 40fps’ów.
Moj komputer:
C2D E4400 @ 2,5 GHz
Asrock 4coredual-vsta
2x 512 ddr2 @ 667MHz
Ati Radeon x1300xt
Samsung f3 sata2 500gb.
Dodaje tutaj ten wątek, ponieważ gra chodziła na tym samym komputrze z systemem Windows XP bez problemu, więc myślę, że problem stoi po stronie nowego systemu.
Jeżeli na lanie jest w porządku ,to problem zdaję się być natury sieciowej.
Zdaję mi się że w XP było inne zarządzanie pakietami QoS .Na Vista/7 “rezerwowana” jest pewna przepustowość łącza-20% (pewnie chodzi o jakieś określone porty ). Nie wiem czy to może mieć bezpośredni związek z opisywanymi przez Ciebie problemami ,ale jeżeli tego nie próbowałeś ,to spróbować warto ,nie zaszkodzi i zawszę można wrócić do domyślnych ustawień.
Zrobisz to np w programie 7 Manager > Network > System Network > zaznacz Limit Bandwidtch with the QoS Packed Sheduler Service ,i ustawiasz na 0 .
Nadal żadnych efektów. Ten net_graph bardziej obrazuje mój problem- http://yfrog.com/jabeztytuutrij. Jak już wspomniałem wcześniej - robi się taki kiedy spotkam przeciwnika.
Wspomniałem przecież, że wcześniej gra chodziła pod innym systemem na tym samym sprzęcie bez problemu. DirectX jak najbardziej zainstalowany, a poza tym mówienie, że powyżej 25fps’ów nie ma znaczenia, bo i tak oko nie odróznia- proponuje odpalić jakąkolwiek grę i ograniczyć ją do 25fps’ów “bo oko nie odróżnia wiecej”, a poźniej wyłączyć ograniczenie.
Witam, gram w csa dlugi czas i warto by bylo sprobowac zrobic tak ze uruchamiasz steam i ustawiasz jego priorytet na niski w menadzerze zadan, cs tez przestawi sie na niski i u mnie to rozwiazalo problem na win 7, moj kolega tez mial taki sam problem (sic!) i tak samo rozwiazalo problem.
To żadna rada w tym wypadku ,ale mam podobne zdanie jak MaRa , w temacie ,100 klatek to jest płynna gra ,chyba ta różnica nie wpływa na rozgrywkę online (tego nie wiem) .Swoją role może również odgrywać system w wersji 64bit -jak się czyta fora ,to widać że ludzie mają niestety problemy z wydajnością w grach pod 7x64.
Tu w sumie nie chodzi o spadek fps’ów tylko o to, że wszystkie postacie zaczynają się teleportować co jest bardziej denerwujące niż spadek płynności animacji.
jezeli masz duzy choke to warto by bylo wpisac inna wartosc rate np 20000, jednakze wiekszosc serwerow popularniejszych jak hashjama wymusza wlasnie do 20000.
nargoriel , próbowałem z rate nawet 100, ale i tak nic nie dało.
Łukash , więcej teleportów i w ogóle jakiś rozproszony ten zielony pasek na net_graphie się zrobił.
Tak na chwilę zostawbiłbym te komendy i nie skupiałbym się na samej grze tylko na ustawieniach sieciowych systemu. Jest jeszcze coś co można z nimi zrobić?
dawidson , jeżeli nie ma problemów z innymi programami które korzystają z sieci tupu komunikator/przeglądarka/coś do pobierania/jeżeli ping jest ok itd ,to raczej nie ma problemu w ustawieniach systemu …
Na upartego można posłużyć się kolejnym programem Tune Up Utilities > wprowadzić potrzebne informacje i wykonać optymalizację łącza internetowego ,spowoduje to zmianę domyślnych parametrów systemu ,zostaną dostosowane konkretnie dla Twojego łącza.