Grając na powyższych ustawieniach i laptopie , mam bardzo duże wahania fps (max 40 ), spadają często do 20 . Czy laptop jest zbyt słaby pod tą grę , czy może da się zmienić ustawienia aby gra chodziła płynniej? Ponadto po nawet krótkiej rozgrywce bardzo się grzeje.
Na jakiej rozdzielczości grasz?
To nie jest lapek na takie gry.
grałam na 1920x1080
No to od razu daj sobie spokój.
Nie dość że masz słabego lapka to jeszcze po ostatnich aktualizacjach, CS:GO potrafi znacznie przymulić kompa. W moim przypadku zawsze miałem stałe 300-400 fps, teraz spadki są często widoczne na 250-280.
Jeśli jednak chcesz spróbować go trochę podkręcić to może spróbuj się pobawić z procesorem i grafiką.
Swoją drogą ciekawie by było gdybyś pozwał X-kom za błędny opis produktu:
“Wzrost wydajności przekłada się komfort pracy podczas edycji zdjęć i wideo, sprawniejszą akcelerację stron internetowych, bezbłędne strumieniowanie filmów w wysokiej rozdzielczości, a także emocjonujący gaming z nowymi tytułami”
Biorąc pod uwagę że ten lapek miał premierę nie tak dawno temu, używanie frazesu na stronie “z nowymi tytułami” tyczy się nowych gier, a wątpię by ten potworek sobie z nimi poradził
Nie znasz się, nawet nie wiesz jakie to emocje jak masz laga i adrenalina skacze “uskoczyłem, czy ubili?” Ale problem słusznie zauważyłeś, w opisach sklepowych to mx 130 rtx 2080 w niczym nie ustępuje, obie idealne do gier.
Ten lapek jest niestety do pupy wydajnościowo, ustaw 720p (hd) na low i powinieneś wtedy utrzymywać okolice stabilnych 60fps.
Pójdź do papierniczego, kup ze 3 gumki i podłóż pod tylną (tam gdzie matryca przyczepiona) krawędź obudowy. Zwiekszenie odległości od blatu poprawi nieco przepływ powietrza, co powinno zbić odrobinkę temperaturę i zmniejszyć zrzucanie taktowania. Alternatywnie ustaw wydajność procka w windzie na 99% (plan zasilania) powinno to wyłączyć turbo i wygładzić spadki.
Spróbuj wyłączyć przynajmniej Antyaliasing - masz ustawione 4X MSAA. Szukam po sieci i na ustawieniach wysokich powinno być grywalne, więc albo MSAA tak zabija wydajność, albo masz problem z przegrzewaniem się laptopa.
A jeszcze jedno. Może laptop nie przełącza się na Geforce tylko działa na integrze. Wejdź w ustawienia Nvidii i wyszukaj tam CS:GO i z listy wybierz MX150 zamiast automatu.
Panel sterowania Nvidii -> Zarządzanie ustawieniami 3D -> zakładka "Ustawienia programu"
20 fps a 100+ to jednak jest różnica:
nie zgodzę się, spokojnie powinnien wyciągnać 70 - 80 fpsów na tym sprzęcie. Obstawiam zle ustawienia w sterowniku graficznym
Styczeń 2018, pod koniec 2018 czy na początku 19 pop…coś z optymalizacją, nie pamiętacie ile szło tematów ;-)?
Ok, optymalizacja lezy i kwiczy z aktualizacji na aktualizację i ludzie narzekają, ale to nie jest aż tak duży problem by mieć 20 FPS tak ni z gruch ni z pietruchy. Przy konfiguracjach z dwoma kartami graficznymi bardzo często jest problem z uruchamianiem gry na odpowiednim układzie. Jak widzisz nagle naprawdę srogi drop to znaczy, ze gra się uruchamia na złym układzie. To może się stać z dnia na dzień bez zmiany sterownika GPU czy aktualizacji systemu. Tak po prostu.