Cpu 100% gpu 0%

Witam . Mam pewien problem a dokładniej CPU działa mi na 100% gdy karta graficzna siedzi i odpoczywa. Podzespoły mam dobre gdzie nie powinno być " bottleneck " ( i5-10400F ~~ GTX 1660 SUPER ). Robiłem wszystko co się da i nic nie działa może wiecie co z tym zrobić ? Wcześniej nie było takiego problemy . Komputer mam od Maja 2021 roku i nie jest bardzo zakurzony prawie wogóle. Z góry dziękuję

Powiem tak. Procesor ma z dopiskiem F czyli bez integry wiec jeżeli widzisz obraz gpu nie może być 0%

Sam Cpu 100% może być jakimś procesem spowodowanym np. windows updatem. Musiałbyś wejść w procesy i zobaczyć co żre procesor

I już masz jeden temat odnośnie tego, więc nie zakładaj następnego

Dobra ale jak odpalam powiedzmy MInecrafta to open JDK skacze do maxa czyli 100% a Karta graficzna działa na mniej niż 40 % przez co nie da się grać

Może masz mine bitcoin, razem z mine craft.

nie wiem co to ale świeży komputer formatowałem go i zresetowałem do 0 bo nic nie pomagało więc nic poza obs przeglądarką itd nie mam

On ma na myśli infekcję koparką do kryptowalut.

Temat śmierdzi duplikatem tego: „Znaczne spadki fps

nie mam takiego czegoś .

pokaże też w ten sposób

tam gdzie są czarne luki to pokazywałem zużycie procesora i karty graficznej ( CPU 80% , GPU 20-30%)

w sensie nie wiem o co dokładniej chodzi ale nie mam żadnych takich rzeczy . Jakby się dało tu bardziej wytłumaczyć.

Czy problem występuje tylko w mincrafcie? Jak tak to zapewne wina javy i tyle, albo javy i nvidii lub wersji minecrafta.

we wszystkich grach mam taki spadek , zaraz zainstaluje np cs i dam znać

W takim razie wejdź w ustawienia → granie
Wyłącz Xbox game bar następnie zjedź w dół na ustawienia grafiki i wybierz preferencje na aplikacje klasyczna.

tak o ?

jest znaczna poprawa do 100 FPS ale dalej są przycinki przy obracaniu się . Jednak przy takich parametrach powinno być lepiej . Jak patrzę to przy dobrych shaderach powinno być tyle a nie przy ustawieniach niskich bez .

A w innych grach tez jest problem?

tak , np w krunker gdzie średnio miałem po 500-700 fps to teraz mam mniej niż 100

kliknij ctrl + r
wpisz control panel
Wejdź w Sprzęt i dźwięk
potem w opcje zasilania
plany dodatkowe i wysoka wydajność lub zrównoważony jak masz na oszczędzaniu energii i daj znać czy coś poprawiło

A analizowałeś ten film SAMEMU. :slight_smile: ?
6 GB RAM, zapchane na 90+% procent, no to powodzenia z grami!
Nie jojcz i dokup drugą kość, a kilkanaście % FPS Ci wzrośnie.