Znaczne spadki fps

Witam , mam problem z komputerem , posiadam go od maja 2021 roku i od miesiąca mam problemy z fps , pomagało aktualizowanie karty graficznej ale teraz to nie pomaga . Reinstalowałem sterowniki karty graficznej i dalej mam w GTA 30-15 fps gdzie tydzień temu miałem po 120 fps. Temperatura jest dobra czasem przy ładowaniu CPU wzrasta do 100% ale chwilowo .

Intel core i5 10400F
GTX 1660 super
8GB RAM
DYSK SSD I HDD

Pc z średniej półki ale niedawno radził sobie na +/- 150 fps a teraz max 40

Gorzej jak tam nie ma wyczerpanego opisu co może robić lagi jak je zwalczyć.

Po modelu procka widać, że to nie spamer pragnący pomocy na każdym możliwym forum.

Ok jeszcze napisz czy kupiłeś komputer jako całość nowy czy np. karta graficzna była dokupowana jako używana? + System operacyjny

Komputer był cały i nic nie kupowałem do niego.

Mniej więcej już odkryłem co jest nie tak , CPU działa na 100% a karta graficzna siedzi i odpoczywa , przy takich podzespołach nie powinno być bottleneck . Macie jakieś porady na to ? Z góry dziękuję

Właśnie odkryłem że CPU działa na 100% a karta graficzna prawie że na 10% a podzespoły są idealnie dopasowane.

Nie ma to nic wspólnego z bottleneckiem. Komputer zużywa tyle zasobów ile potrzebuje.
Dla zużycia procesora na 100% wejdź w menadżer zadań i zobacz jaki proces zużywa procesor.

Lub gry obciążające cpu wymienić na zoptymalizowany AAA co katuje najpierw GPU a procesor do 30%.

Może po prostu pokaże to
https://www.youtube.com/watch?v=yfu7XDLkKas

Używaj częściej Minecraft z MS store? On jest w C++ by mniej katował cpu.

Minecrafta pobrałem z oficialnej strony minecraft

Potestuj ten: