Pytanie banalne.
W przypadku aplikacji 1 rdzeniowych z pewnością dużą rolę odgrywa L3.
Czy trzeba mieć jakieś specjalne oprogramowanie. Aby efektywniej korzystać z tej pamięci.
Skoro w CPU przeznaczonych do serwerów L3 to nawet 128 MB
np wczytać cały Docx czy nawet PDF.
Ale tam jest np. 20 rdzeni, więc logiczne że tej pamięci jest dużo.
Poza tym w przypadku aplikacji 1-wątkowych zwykle decydującą rolę odgrywa taktowanie procesora, to na ogół stare programy.
Żadne dodatkowe oprogramowanie nie jest potrzebne.
No niestety dajesz przykład ogólnego obecnego zapomnienia wobec pamięci cache. Trzeba pamiętać jednak, że ładowanie do cache jest nieporównywalnie szybsze niż do pamięci. W przypadku każdej aplikacji rozmiar cache ma znaczenie jeżeli posiada ona pliki, które się w jej pamięci mieszczą. Jak jednak praktyka pokazuje, coraz częściej programiści aplikacji także o nim zapominają i generują pliki mutanty, z których cache nie skorzysta.
Masz racje jedynie dobry office 2007 jest stary.
Moja magisterka w doc to był 1 MB a już 240 KB w docx.
Przypuszczalna praca doktorska bez ilustracji to 1 MB w docx
Z ilustracjami to już 10 MB PDF albo docx.
Czyli i tak by się zmieściła w tych 24 MB L3
Optymista
Widziałem i takie po kilkaset MB, a to się rękopis wiersza spodobał, a to nowoodkryty dokument archiwalny załączymy, o zdjęciach chłopów omawiając stroje ludowe lub planach dochodząc do konstrukcji sciany nośnej chaty nie zapominajmy!
Czasy “prac” pisanych na maszynie lub w notatniku minęły. Zwykle po kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt map, plansz, tabel, wykresów jest w każdej pracy
Bo to ma marginalne znaczenie dla przeciętnego użytkownika, i tak kluczowa jest architektura CPU.
Np. Core 2 miało sporo pamięci Cache, ale wcale nie było dzięki temu super wydajne.
Oczywiście ze czas ich minął wraz z masowym Windows 95 i office.
Sam pisałem prace magisterką na 16 MB i Pentium oraz HDD z pamięcią wirtualną. Najgorszy był monitor. 60 Hz.
Teraz mi się zawiesza system bo mam tylko 4 GB RAM. Ale to się zmieni. U mnie i na świecie za sprawą Alfabetu. i androida.
To nie (mały) RAM jest winny. Tylko system
[gom1@fujitsu ~]$ inxi -m
Memory: RAM: total: 2.92 GiB used: 1.39 GiB (47.6%)
Sam do tego doszedłem po dogłębnej analizie.
Na androidzie wystarczy 2 GB RAM
Opcjonalnie na studia do Korei Południowej i szukać uniwersytetu
, gdzie nie trzeba dalej pisać pracy magisterskiej czy może i nawet doktoratu.